Mircea Daneliuc şi trei actori din filmele sale

Betty Manolache Publicat la: 24-02-2015

A doua zi dedicată regizorului Mircea Daneliuc a pus în scenă și actorii săi de suflet: Valentin Popescu, Olimpia Melinte și Cecilia Bârbora. Programul zilei a constat în derularea a două filme de rezistenţă, controversate: Cele ce plutesc (2009) și Senatorul melcilor (1995). Cei patru invitaţi au recunoscut că avem nevoie de un festival de film românesc extins în tot judeţul, dacă se poate, chiar în toată ţara. Iar asta, potrivit regizorului, ar ajuta mult la educaţia cinematografică a celor mai tineri.

Odată cu stingerea luminilor și începerea primului film, și-a făcut apariţia actriţa Olimpia Melinte. Cu un zâmbet larg și o vizibilă emoţie, a asistat la proiecţia peliculei în care a debutat.

Publicul a reflectat un contrast printre spectatori și a găzduit generaţii diferite: tineri liceeni și oameni trecuţi de prima tinereţe. Întrebările și curiozităţile s-au oprit cam în aceleași puncte: „Ce învăţăm din filmele dumneavoastră, domnule Daneliuc?”. Regizorul nu a ezitat să răspundă direct: „Dacă nu aţi învăţat încă nimic sau dacă filmele mele nu v-au transmis un mesaj, atunci este o problemă. Ori trebuie să citiţi mai multe cărţi, ori trebuie să vedeţi mai multe filme. Eu mă adresez publicului inteligent. Rolul unui film nu este de a-ţi lăsa o stare bună, de a te pregăti pentru un somn liniștit, ci de a te face să înţelegi lucruri mai profunde de atât”.

La finalul filmului, Olimpia Melinte a povestit cum a fost lansată de către Mircea Daneliuc. Actriţa a mărturisit că, fiind debutul ei cinematografic, fiecare scenă a fost grea și că nu înţelegea nimic din ce i se întâmplă. „Aceasta a fost școala mea de film și de la domnul Daneliuc am învăţat tot”, a spus tânăra actriţă.

Un spectator fidel al festivalului Serile Filmului Românesc Timpul și-a exprimat dragostea pentru cinematografia românească: „Regizorii buni fac filme ca pentru ei. La o asemenea peliculă (n.r.: Cele ce plutesc) te uiţi o dată și încă o dată”. Regizorul a explicat că sunt filme americane pe placul publicului actual, dar că nici sălile de acolo nu sunt pline; filmul transmite un mesaj cu care empatizezi sau nu.

Valentin Popescu a povestit cum prima lectură a scenariului l-a încântat și că acest rol a reprezentat o provocare, întrucât a depus multă muncă pentru a-l face credibil.

După o serie de fotografii și autografe cu protagoniștii primei părţi a zilei, a urmat un film cu Dorel Vișan și Cecilia Bârbora în rolurile principale. Dialogul cu publicul a fost de această dată concis. Una dintre întrebări a fost dacă Mircea Daneliuc și Cecilia Bârbora, soţ și soţie în viaţa reală, au mai păstrat legătura cu acel copil din film, despre care regizorul a spus că provenea dintr-un centru de plasament, ca toţi ceilalţi copii din filmele sale. Actriţa a mărturisit că au întrerupt legătura cu el, pentru a evita un atașament profund, care putea aduce repercusiuni deloc suportabile pentru ambele părţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe