Baba comunistă, Moromeţii şi Domnul Lăzărescu s-au întâlnit la Iaşi

Nicoleta Calance Publicat la: 24-02-2015

Agitație” a fost cuvântul care și-a pus amprenta pe organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc Timpul în ziua de sâmbătă , 24 mai 2014. Ultima zi de festival, din câte știu până acum, stârnește nostalgie chiar înainte de a se termina. Cu alte cuvinte, începutul sfârșitului ne pune pe gânduri. Ne-am adunat, ca o familie, am și tremurat de emoții, dar ne-am și făcut repede planuri pentru luna mai a anului viitor. 

Dis-de-dimineaţă, membrii Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti au început pregătirile pentru cea de-a cincea zi a festivalului. Se anunţa o zi lungă. După o cafea, fiecare şi-a preluat sarcinile, pentru că la ora 13.00 urma să fie difuzat Moromeţii. „De sus se aude bine?”; „Exemplare din Timpul de unde mai luăm?”; „În sală este ordine?”; „Premiile pentru spectatori sunt pregătite?”. Cam acestea erau întrebările ce răsunau în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Ca în fiecare zi, după difuzarea filmelor, spectatorii au avut ocazia de a sta faţă în faţă şi de a discuta cu regizori şi actori. Stere Gulea a fost prezent în acea zi, în calitate de regizor al filmului Moromeţii: „În primul rând, vreau să transmit regretele doamnei Luminiţa Gheorghiu, pentru că, din motive medicale, nu a putut fi alături de noi în această zi. Tare ar fi vrut să fie aici, în faţa publicului ieşean. În al doilea rând, mă bucur că sunteţi atât de mulţi spectatori la acest film, chiar şi după 27 de ani de la lansare”.

„Sunt o babă comunistă, ce vrei?”

Întrebat de o spectatoare de ce a ales să ecranizeze Moromeţii, Stere Gulea a mărturisit că acest roman îi place foarte mult. A crescut la ţară până la vârsta de 13 ani şi a avut sentimentul că lumea Moromeţilor coincide cu lumea sa, astfel că a vrut să facă un film despre oamenii simpli. Au fost multe întrebări şi răspunsuri care au prelungit discuţia cu mult peste limita timpului disponibil, iar spectatorii următorului film, Sunt o babă comunistă, aşteptau nerăbdători pe sală şi se îngrămădeau de fiecare dată când uşa acesteia se deschidea. „Lasă că sufăr puţin acum, dar altfel nu voi mai prinde nici un loc”, ofta o bătrânică. Cu o întârziere de maximum jumătate de oră, oamenilor li s-a permis să intre, dar nu a fost nevoie decât de cinci minute ca sala să fie arhiplină. Dan Lungu, autorul cărţii Sunt o babă comunistă, şi Stere Gulea, regizorul filmului cu acelaşi nume, au fost personajele principale ale serii. Până la urmă, a fost prezentă, totuși, şi actriţa Luminiţa Gheorghiu, „baba comunistă”, printr-o intervenţie telefonică. Chiar şi aşa, a primit aplauze şi felicitări din partea spectatorilor, lucruri care nu au făcut altceva decât să o emoţioneze. La rândul ei, i-a mulţumit lui Dan Lungu „pentru minunata carte pe care a scris-o” și a promis că va fi prezentă la Iaşi imediat ce se va simţi mai bine. Autorul cărţii le-a povestit spectatorilor că, atunci când a urmărit filmul pentru prima oară, a avut tentaţia de a urmări cartea: „Am vrut să văd care e raportul cu cartea şi evident că tot aştepţi scenele din carte, iar atunci nu poţi să fii atent la film. Chiar aş putea spune că, a doua oară când am văzut filmul, a fost de fapt pentru prima oară. Atunci am reuşit să văd şi mai multe detalii ale filmului, detalii care nu sunt în carte.”

Moartea domnului Lăzărescu sau prima ieşire românească la Cannes

A fost o zi dedicată actriţei Luminiţa Gheorghiu și regizorului Stere Gulea. Reîntâlnirea, care nu a mai avut loc din cauza problemelor de sănătate ale actriţei, a stârnit emoţii cu păreri de rău și, odată în plus, gândul că trebuie să preţuim și să promovăm valorile cinematografiei românești. Cu Moartea domnului Lăzărescu, România a ieșit prima dată la Cannes, în 2005, unde a primit Un certain regard.

Au fost cinci zile pline de filme bune. Cinci zile cu actori şi regizori importanţi ai cinematografiei românești. Cinci zile în care am format o familie, în care am primit laude şi aplauze, lucruri care ne-au făcut şi mai mult să înţelegem ce înseamnă Serile Filmului Românesc.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe