„O scădere a interesului cititorilor faţă de cărţi”

Alex. Ştefănescu Publicat la: 24-02-2015

Este un moment prost pentru piaţa cărţii din România și editorii, mereu inventivi, într-o încercare disperată de a supravieţui, valorifică, printre altele, faima unor actori, cântăreţi, oameni politici, vedete TV, cărora le publică memoriile. Nu este nimic rușinos în asta. În plus, Andrea Esca și Mihaela Rădulescu sunt, amândouă, femei inteligente, cu personalitate, ale căror texte merită citite.

Regretabil este în schimb faptul că un istoric de un teribilism ieftin, Lucian Boia, este susţinut de o editură prestigioasă, dispusă să exploateze financiar spectacolul de prost-gust oferit de acest istoric. Lucian Boia este citit de acei intelectuali și pretinși intelectuali care, pe urmele lui Mircea Badea, numesc România „Românica” și denigrează civilizaţia românească. Ei se defulează luând cunoștinţă de aserţiuni conform cărora Eminescu este un poet fără mare valoare, imitator al poeţilor germani, că aproape toate realizările importante din România din perioada interbelică se datorează unor străini, că România nu are drepturi istorice asupra Transilvaniei etc. Toate aceste idei sunt aberante, dar alimentează plăcerea suspectă a unora (poate sincer exasperaţi de modul cum este administrată azi România) de a înjosi, de a defăima, de a călca în picioare ceea ce este demn de respect.

În ceea ce mă privește, am avut parte de momente frumoase la recenta ediţie a Târgului de Carte Bookfest, unde Editura All a lansat două cărţi ale mele, Texte care n-au folosit la nimic și Un scriitor, doi scriitori, aceasta din urmă ilustrată de caricaturistul Bogdan Petry. Despre prima carte au vorbit Mihai Tatulici și Tudorel Urian, despre cea de-a doua − Mircea Dinescu și Vladimir Găitan. S-au format cozi la autografe.

Și totuși, la Bookfest s-a observat o scădere a interesului cititorilor faţă de cărţi. Faţă de cărţi, nu faţă de texte, pe care oricine le poate găsi pe Internet. Și eu prefer în ultima vreme textele în format electronic, pentru că, pur și simplu, nu ocupă spaţiu. Pe vremuri, când plecam în concediu, luam cu mine o valiză plină cu câteva zeci de cărţi. Acum iau în valiză doar un e-reader, în memoria căruia se află aproximativ zece mii de volume.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe