„Am o anumită reticenţă faţă de un mare scriitor care vinde exagerat de mult o carte a sa”

Daniel Cristea-Enache Publicat la: 24-02-2015

Când luăm notă de vânzările unor cărţi (ale unor produse culturale) mai mari decât ale altora – pe care noi le considerăm superioare sub raport artistic –, avem un mic sentiment de revoltă. Iată cum a ajuns Arta, ne vine să spunem cu năduf, melancolizaţi de „disoluţia valorilor” și de „lipsa de respect” a „cititorilor de azi” faţă de piscurile tot mai puţin frecventate ale Canonului.

Dar să stăm strâmb și să judecăm drept. Era mai firească situaţia dinainte de 1990, în care din Heidegger se vindeau zeci de mii de exemplare, iar la cărţile lui Nichita Stănescu, Marin Preda, Augustin Buzura se făceau cozi? Nu cumva ceea ce se întâmplă azi și care poate fi rezumat prin enunţul „revoltător” Mihaela Rădulescu-vinde-mai-mult-decât-Gabriela Adameșteanu este chiar normalitatea de Piaţă a unui culturi în care se regăsesc, deopotrivă, cărţi foarte slabe, dar cu audienţă uriașă (Dan Puric) și cărţi foarte bune, dar cu audienţă modestă (Dan Stanca)? Nu cumva este firesc ca o vedetă mediatică să fie mai cunoscută decât un scriitor cufundat în scrisul său? Și nu cumva este logic că un volum (auto)biografic semnat de o vedetă mediatică are vânzări incomparabil mai mari decât niște volume de poezie absolut remarcabile apărute la edituri mici (Constantin Acosmei, Nicolae Avram)?

Și atunci, dacă este firesc și în logica pieţei noastre de carte să stea așa lucrurile, de ce natură este revolta noastră și în virtutea cărei logici este exprimată?

Le-aș spune celor revoltaţi, în buna lor credinţă, să fie liniștiţi și să aibă încredere în judecata timpului. Volumele slabe, mediocre sunt consumabile; cele valoroase, originale vor rezista și vor crește tot mai mult în anii ce vin, după curba descrisă de Bourdieu.

În plus, eu, unul am o anumită reticenţă faţă de un mare scriitor care vinde exagerat de mult o carte a sa. Poate nu e chiar cartea lui cea mai bună…

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe