După 25 de ani.Comunismul din Europa de Est

Andrei Cucu Publicat la: 24-02-2015

În cadrul proiectului După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est, organizat de Facultatea de Știinţe Politice și Administrative din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iași, au mai avut loc trei evenimente inedite.

Ziua Copilului a fost marcată prin două evenimente: o expoziţie cu obiecte din timpul regimului comunist, realizată sub coordonarea prof. Tiberiu Părpăuţă și culese de elevii de la Colegiul Economic Administrativ din Iași, și o sesiune de dezvăluiri din perioada comunistă, oferite de Lăcrămioara Stoenescu în cartea Copii – dușmani ai poporului. „Avem de-a face cu o expoziţie fotografică ce a făcut parte dintr-un proiect al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. E un altfel de muzeu, însă aici, în foaierul Aulei Magna, se află doar o parte din ceea ce noi am reușit să adunăm. În mare parte sunt documente originale, semnate în original de Nicolae Ceaușescu, dar și multe obiecte care erau folosite pentru uzul casnic și nu numai în perioada regimului comunist”, a declarat prof. Tiberiu Părpăuţă, curatorul expoziţiei. „Cartea Copii – dușmani ai poporului vorbește despre copilăria mea dramatică. Despre deportarea a 800 de copii din Giurgiu în toate orașele și satele din ţară. Acești dușmani ai poporului erau fie deţinuţii politici, negustorii, macedonenii, basarabenii refugiaţi, femeile deportate. Pentru mine, copilăria în comunism a fost o dramă”, a conchis autoarea cărţii.

Despre Constituţiile României comuniste

Cel de-al paisprezecelea eveniment din cadrul proiectului anual După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est a reunit la aceeași masă specialiști din ţară și Republica Moldova în cadrul Conferinţei „Constituţiile României comuniste”. „Titlul conferinţei mi-a fost servit pentru că Sorin Bocancea a organizat un an plin de manifestări știinţifice pe acest subiect și am vrut să evidenţiez impactul comunismului asupra sistemului constituţional din România contemporană prin prezentarea istoriei constituţiilor românești. Constituţia din 1948 a pus între paranteze proprietatea privată, pentru ca cea din septembrie 1952 să vină cu o machetă nouă, făcând din România o republică sovietică. A fost cea mai ideologizată constituţie a României”, a declarat prof. univ. dr. Antonie-Cristian Bocancea, coordonatorul evenimentului.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est, a declarat: „Mă bucur că această acţiune reunește specialiști în drept constituţional și nu numai. Este un plus pentru proiectul pe care îl coordonez. Un asemenea eveniment nu putea lipsi din agenda lui”.

Pe data de 6 iunie a fost proiectat, în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări a Universităţii „Petre Andrei” din Iași, filmul Victimele comunismului, realizat în urma vizitei studenţilor și a cadrelor didactice la Mănăstirea Rohia și Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenţei de la Sighet.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe