Lansarea oficială FILITla ediţia a doua

Andrei Giurgea Publicat la: 24-02-2015

Sala Senatului Universităţii „Al.I. Cuza” din Iași a găzduit în ziua de 9 iulie lansarea celei de‑a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură și Traducere (FILIT), care se va desfășura anul acesta în perioada 1‑5 octombrie și va reuni la Iași peste 300 de invitaţi din ţară și străinătate.

FILIT, sub patronajul Comisiei Europene

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate noutăţile ediţiei din acest an. Apreciind importanţa europeană a FILIT, Reprezentanţa Comisiei Europene în România și‑a acordat patronajul pentru acest eveniment cultural. Angela Filote, șefa Reprezentanţei, a apreciat: „Prima ediţie a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, naţional și internaţional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărţii, care va continua și în acest an”.

În data de 3 octombrie 2014, Reprezentanţa Comisiei Europene va organiza în cadrul festivalului un seminar dedicat subtitrării, în colaborare cu Catedra de Limba și Literatura Engleză din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iași și cu sprijinul Centrului Europe Direct, Iași.

Dan Lungu, managerul festivalului, a susţinut: „FILIT‑ul are ecouri și bătăi mult mai lungi la prima vedere și cred că Iașul s‑a bucurat de o atenţie internaţională încă de la prima ediţie cum nu cred că i s‑a întâmplat prea des, ceea ce este un pas important pentru construcţia imaginii Iașului la nivel internaţional”.

Herta Müller şi David Lodge, printre invitaţi

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, și‑a confirmat prezenţa la ediţia de anul acesta a festivalului. La fel și David Lodge, unul dintre cei mai populari autori străini în România. La propunerea Facultăţii de Litere ieșene și a decanului Codrin Liviu Cuţitaru, în cadrul FILIT, scriitorul britanic va primi titlul de „Doctor Honorius Causa”. Acceptul lui David Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât apariţiile sale publice în ultimii ani au fost extrem de puţine în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România.

Alte nume importante internaţionale și românești care și‑au confirmat prezenţa la FILIT: Sahar Delijani, Romain Puértolas, Monika Peetz, Care Santos, Edward Hirsch, Radu Aldulescu, George Bălăiţă, Mircea Cărtărescu, Vasile Ernu, Norman Manea, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vişniec și Alexandru Vlad. Dintre traducători, vor fi prezenţi Marily Le Nir, Inger Johansson și Lora Nenkovska.

O altă noutate îl are ca protagonist pe jurnalistul Viorel Ilișoi, care va lansa un proiect ce presupune o serie de 12 reportaje despre muzeele literare ieșene, ce vor fi traduse în limba engleză și distribuite la nivel naţional și internaţional.

În perioada 3‑5 octombrie, în Sala Pașilor Pierduţi de la Universitatea „Al.I. Cuza” va avea loc o nouă ediţie a târgului de carte Bookfest, când cele mai importante edituri din România își vor prezenta oferta de carte în cadrul FILIT.

Președintele Consiliului Judeţean Iași, Cristian Adomniţei, a subliniat că „anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc în Iaşi, depăşind cu mult graniţele ţării”, fiind „cel mai important, în primul rând calitativ, eveniment de gen din sud‑estul Europei”.

Bugetul festivalului se ridică la suma de 500 000 de euro, bani care vor fi asiguraţi de Consiliul Judeţean Iași, iar Primăria va contribui cu suma de 100 000 de lei pentru organizarea ediţiei a doua a FILIT.

 

A consemnat Andrei Giurgi

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe