Folkever, ediţia a VI-a

Gabriel Cheșcu Publicat la: 24-02-2015

Prima ediţie a festivalului Folkever a avut loc în anul 2009, manifestarea fiind percepută încă de la început ca una atipică, neconvenţională. Pe lângă faptul că se desfășura într-un oraș mic (însă cu o istorie îndelungată, localitatea fiind menţionată pentru prima dată în 1339, în portulanul lui Angelino Dulcert), locaţia aleasă a reprezentat-o o gară părăsită, plină, la rândul ei, de semnificaţii istorice.

Argumentul acestui festival de atitudine culturală l-a constituit nevoia de resuscitare a vieţii artistice, a implicării tinerilor în activităţi de creaţie, dar și oportunitatea de promovare a zonei Bucovina. „Dacă vom pleca tot timpul la drum cu preconcepţia conform căreia nu există public pentru manifestări de genul Folkever, vom pierde esenţa cea mai tare a culturii naţionale”, a declarat pentru revista Timpul Ioan Mateiciuc, directorul festivalului.

Folkever a adunat într-un oraș de graniţă nume consacrate din lumea folkului, poeziei și artelor plastice, reunind tineri ce aspiră la acest gen de manifestări artistice, precum și nume deja consacrate. Începând cu anul 2012, festivalul a devenit unul intercultural, bucurându-se de participarea a numeroși invitaţi din România, Republica Moldova, Polonia și Ucraina.

Festivalul Folkever se adresează tinerilor cantautori de muzică folk și tinerilor poeţi din ţară și străinătate, având ca scop descoperirea și promovarea de noi talente interpretative și de creaţie ale muzicii folk și poeziei. De-a lungul anilor, la festival au participat artiști de renume din lumea folkului românesc, cum ar fi Dinu Olărașu, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Ducu Bertzi, Ovidiu Mihăilescu sau Magda Puskas.

Ediţia din acest an se va desfășura în perioada 19-21 septembrie 2014, fiind organizată de Asociaţia pentru Cultură și Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, în parteneriat cu Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuţi, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Românești din Cernăuţi, Centrul Cultural „Mihai Teliman” din Siret și Casa de Cultură Municipală din Rădăuţi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, al Primăriei și al Consiliului Local Siret. Manifestarea va avea două secţiuni, „Poezie – creaţie” și „Muzică folk – creaţie ”, și se va desfășura în trei orașe: Rădăuţi, Siret și Cernăuţi (Ucraina).

În cele trei seri de spectacol vor avea loc recitaluri susţinute de nume consacrate ale muzicii folk și tineri cantautori, câștigători ai ediţiilor precedente. Până la această oră și-au confirmat prezenţa Ioan Gyuri Pascu, Maria Gheorghiu, Mihai Boicu (câștigătorul ediţiei Folkever 2012), trupa Denvar (Bulgaria) și Eugen Toboș. De asemenea, vor avea loc momente poetice care vor avea în centrul atenţiei nume tinere și consacrate ale genului, prezentări și lansări de carte și reviste culturale, expoziţii de caricatură, de fotografie și de sculptură. Vor fi prezenţi poeţii Paul Gorban, Rita Chirian, Lia Faur, Florin Onică, Mihai Ganea, Virginia Paraschiv, Vitalie Zâgrea, Vasile Bâcu și artiștii plastici Andrei Alupoaie și Emil Toma Morariu.

Informaţii suplimentare pot fi oferite prin telefon la numărul 0746 132 218 sau la adresa de e-mail folkever@gmail.com.

 

A consemnat Gabriel Cheșcu

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe