Start FILIT, ediţia a doua

Andrei Giurgia Publicat la: 24-02-2015

La începutul lunii octombrie va avea loc la Iași cel mai mare și important festival de literatură din România. În perioada 1-5 octombrie 2014, capitala Moldovei va găzdui cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură și Traducere (FILIT). Evenimentul va reuni peste 300 de invitaţi de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali.

FILIT 2014 se concentrează în jurul a cinci secţiuni principale: Serile FILIT (care se vor desfășura în Sala Mare a Teatrului Naţional din Iași), Scriitori în centru (întâlniri și dezbateri cu publicul în Piaţa Palatului Culturii), Casa Poeziei (o noutate absolută în acest an, care va reuni în toate zilele de festival întâlniri și lecturi ale poeţilor români, la Casa Dosoftei), Concerte (o selecţie muzicală perfect adaptată spiritului evenimentului) și Scriitori printre liceeni (întâlniri organizate în secţiuni distincte: „Întâlnirile Alecart”, în Casa Balș, și „Întâlnirile Clubului de Lectură Logos” de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iași, în sala Pod Pogor a Muzeului Literaturii Române.
Serile FILIT: David Lodge, Guillermo Arriaga, Herta Müller, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea
Evenimentele de la Teatrul Naţional vor debuta pe 1 octombrie, ora 20.00, cu o dezbatere ce îl va avea în prim-plan pe scriitorul britanic David Lodge, unul dintre cei mai populari autori străini în România. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât apariţiile sale publice din ultimii ani au fost extrem de puţine în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România.
Pe 2 octombrie, începând tot cu ora 20.00, publicul va avea ocazia să stea de vorbă cu scriitorul mexican Guillermo Arriaga, o mare personalitate a literaturii și filmului mondial.
Laureata Premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller va veni la Iași anul acesta și va participa, alături de Ion Vianu, la dezbaterea din data de 3 octombrie.


În ultimele două seri, participanţii la FILIT se vor întâlni cu Mircea Cărtărescu și Norman Manea. În fiecare zi, pe toată durata festivalului, la Casa FILIT din faţa Palatului Culturii vor avea loc întâlniri cu scriitorii invitaţi. Discuţiile, dezbaterile și lansările îi vor avea în centrul atenţiei pe Care Santos, Ion Vianu, Bogdan Suceavă, Monika Peetz, Vasile Ernu, Cezar-Paul Bădescu, Radu Aldulescu, Dumitru Ţepeneag, Romain Puertolas, Ana Maria Sandu, Corina Sabău, Jens Christian Grøndahl, Gabriel Chifu, Alexandru Vlad, Andrei Ruse, Georgi Gospodinov, Dumitru Crudu, Matei Florian, Fabio Stassi, Marta Petreu, Simona Sora, Alexandru Vakulovski, Caius Dobrescu, Sahar Delijani, Matei Vișniec, Patrick McGuinness, Adina Rosetti, Adrian Schiop, Marin Mălaicu-Hondrari, Cătălin Dorian Florescu, Radu Părpăuţă, Oksana Zabușko, Lavinia Braniște, James Meek, Magda Cârneci și Mircea Diaconu.


Peste 20 dintre cei mai importanţi poeţi români se vor întâlni cu publicul în fiecare zi de festival la Casa Dosoftei, locul-emblemă unde a funcţionat în secolul al XVII-lea prima tiparniţă din Moldova. De asemenea, în urma succesului de anul trecut, va continua proiectul „Noaptea Albă a Poeziei”.
În Casa Poeziei vor susţine lecturi câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane românești, de la autori care au debutat în anii ’60 și au devenit apoi nume mari ale literaturii noastre până la tineri scriitori care s-au afirmat în ultimii ani: Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Svetlana Cârstean, Mariana Codruţ, Emilian Galaicu-Păun, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Florin Dan Prodan, Nicolae Prelipceanu, Octavian Soviany, Aleksandar Stoicovici, Krista Szöcs, Robert Șerban, Radu Vancu, Elena Vlădăreanu și Răzvan Ţupa.
„Casa Poeziei” va debuta miercuri, 1 octombrie, când va fi prezentat și documentarul realizat de artistul vizual ieșean Matei Benejaru, care îl are în centru pe poetul Emil Brumaru reîntors la Dolhasca, unde a profesat ca medic și a scris poezie între anii 1963 și 1975.
„Suntem tot mai îndreptăţiţi să spunem că FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s-a bucurat de recunoaștere internaţională încă de la prima ediţie și care pune Iașul pe harta culturală a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei și cititorii actuali îl merită din plin”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT și directorul Muzeului Literaturii Române din Iași.


Concertele FILIT
Ediţia de anul acesta propune publicului o selecţie muzicală adaptată evenimentului. Concertul simfonic al Filarmonicii Moldova, reprezentaţiile pe care le vor oferi Alexandrina Hristov și bandul acesteia, Maria Răducanu și Maxim Belciug, trupa KUMM sau ieșenii Cosmin Vaman, Alexandra Andrei și Trupa Spam sunt câteva dintre ofertele de anul acesta ale celui mai amplu eveniment literar din România.


Dezbaterea Timpul
Revista de cultură contemporană Timpul va organiza joi, 2 octom­brie, începând cu ora 16.00, dezbaterea „Jurnalismul cultural în epoca new-media”. În ce măsură afectează mediul virtual tipul de discurs ce a caracterizat, până spre finele secolului trecut, transmiterea conţinuturilor culturale, cum se raportează presa culturală la provocările pe care i le aduc în faţă noile medii de comunicare și care sunt coordonatele jurnalismului cultural în epoca new-media sunt axele principale ale unei dezbateri în cadrul căreia se vor reuni reprezentanţii celor mai importante publicaţii și instituţii media ce activează în spaţiul cultural. Editori, coordonatori și jurnaliști din presa scrisă, din audiovizual și din mediul online vor avea ocazia să discute, în contextul unei mese rotunde, despre situaţia actuală, despre calitatea și tendinţele presei culturale contemporane.
Dezbaterea, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, va fi moderată de Daniel Șandru, directorul revistei Timpul, și îi va avea ca invitaţi pe Carmen Mușat, George Bondor, Daniel Cristea-Enache, Andi Lăzescu, Marius Chivu și George Onofrei.
Împreună cu Asociaţia Studenţilor Jurnaliști din Iași, revista Timpul va realiza și un supliment dedicat FILIT, în care vor fi surprinse toate momentele importante ale festivalului, dar și interviuri cu autorii invitaţi. Acesta va fi lansat odată cu ediţia din luna octombrie.
Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere Iași este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iași, prin Muzeul Literaturii Române. FILIT 2014 se desfășoară sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România și beneficiază de parteneriatul Băncii Naţionale a României.

A consemnat Andrei Giurgia

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe