Piaţa Unirii – Piaţa Artelor

Maria Bilaşevschi Publicat la: 24-02-2015

Un eveniment marcant al acestei veri, care cu greu poate fi trecut cu vederea și care a transformat și animat un spaţiu a cărui încărcătură istorică și culturală este doar ocazional exploatată, a fost tabăra de creaţie intitulată „Piaţa Unirii – Piaţa Artelor”, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Iași în cadrul FIE. Sunt sigură că oricine a trecut prin Piaţa Unirii s-a oprit chiar și pentru un moment pentru a-i privi pe cei 30 de artiști care și-au prezentat lucră­rile, constatând nu numai determinare și talent, ci o destindere și o colaborare aproape fraternă întru însufleţirea unui spaţiu public. Ulterior, expoziţia a fost parţial inclusă și expusă în spaţiul galeriei „N. Tonitza” de pe Lăpușneanu până pe 30 august, fără să aibă aerul unei instituţionalizări pripite.


Tabăra în sine, care a presupus lucru intens la șevalet și conceperea unor instalaţii sculpturale ingenioase de-a lungul a două săptămâni pe o platformă improvizată, s-a concretizat într-un număr mare de lucrări suspendate pe pânza albă a cortului instalat temporar în centrul pieţei. Ca ansamblu, imaginile ce descriu în detaliu cel mai adesea chiar spaţiul în care au luat naștere lucrările, dar și cele care surprind figuri și siluete atemporale ori simboluri culturale locale, distorsionate pentru a imprima un nou sens pe retină suge­rează o experienţă colectivă în care culoarea și-a făcut loc în griul impersonal al spaţiului. 
Intuiţia joacă un rol important în conturarea unei suite de lucrări, fie în delimitarea atentă a liniei și formelor într-o compoziţie organică, fie în creionarea aparent spontană și imprevizibilă, impregnată de tensiuni interne ale unui peisaj urban sau chiar în conceperea aproape cerebrală, prin tușe dense ale unui discurs pictural ce preferă profunzimile eului realului colectiv (Cristian Diaconescu).

Formele sunt surprinse în mișcare, insinuând doar intenţiile naturii, circumstanţele, vibraţiile, artificiile, extracţiile sau refugiile sale profunde.
De remarcat panotarea lucrărilor, dispunere care te îndru­mă spre oniric, abstract, coborând și urcând dinspre realism spre suprarealism, expre­sio­nism, pop-art, hiperrealism, activând inocenţa copilăriei și jocurile specifice, dar mai ales spaţiul și timpul.


Deși s-ar impune o abordare mult mai detaliată a acestui eveniment, prin amintirea și tratarea distinctă a fiecărui artist în parte, am extras o serie de tendinţe care pot fi considerate reprezentative pentru spiritul acestei expoziţii. Am gustat satira politică și chiar socială propusă de Radu Carnariu la adresa redundantei folosiri a unor simboluri locale (capul de bour care marchează istoria multiseculară a Moldovei vs logoul lui Superman tatuat pe pielea acestuia fără discreţie), dar și propunerile pentru revalorificarea simbolurilor culturale (Cristi Ungureanu). Dacă din această primă tendin­­ţă, aparent antitetică, emerge nece­sitatea resimţită de artiști de a revitaliza trecutul sau de a suprima latura hipercomercială a acestuia, cea de-a doua captează, precum un instantaneu, viaţa. Marea de culori ce înconjoară personajele aparent solitare surprinse în diferite ipostaze în Piaţa Unirii, pe statuie, bancă, lângă orologiu sau fântâna arteziană, oferă o versiune idealizată a spaţiului, fără urmă de nostalgie a jocului sau copilăriei. Nici timpul nu pare a mai fi necruţător, surprins în lucrări ca un partener tainic, între teluric și celest.


Fără îndoială, ediţia din acest an a fost o ediţie de forţă, viziunea artiștilor fiind viguros construită, de o deosebită vitalitate cromatică. Mi-aș dori ca astfel de evenimente colective, neînregimentate ca spirit, pe alocuri experimentale, să-și găsească un ritm ciclic prin care să solicite privitorului o dublă lectură, în care acesta nu descoperă doar situaţiile care există în cadru, ci mai ales pe cele ce prefigurează viitorul.


Artiștii participanţi (în ordinea lucrărilor expuse): Petronela Iacob, Rodica Grosu, George Cernat, Alexandra Floarea, Claudiu Ciobanu, Sorin Purcaru, Andreea Dascălu, Mitruţ Peiu, Ciprian Croitoru, Andrei Morteci, Maria Gheorghiţă-Vornicu, Andre­ea Macovei, Mihai Pavel, Ștefan Coman, Adrian Crîșmaru, Sorin Pătrășcanu, Valeriu Stăncescu, Mădălina Toma, Silvia Bighiu, Alina Modyrca, Cristi Alexii, Oana Mazarache, Mihai Pavel, Maria Martiș, Eugen Alupopanu, Cristian Diaconescu, Zamfira Bârzu, Felix Aftene, Cristian Ungureanu, Radu Carnariu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe