Decembrie nobil: Gala „Oamenii Timpului”, ediţia I

Ediția I a Galei „Oamenii Timpului” va încheia, pe data de 13 decembrie 2014, prin ceremonia de decernare a Premiilor „Oamenii Timpului”, o campanie de promovare a valorilor Iașului, gândită în termenii unei reverențe pe care întreaga comunitate este datoare să o facă față de personalitățile care, prin rezultatele profesionale de excepție obținute în cursul acestui an, întăresc blazonul orașului.

În virtutea misiunii sale și a implicării comunitare pe care a dovedit-o și în ultimul sfert de veac, revista de cultură contemporană Timpul patronează, începând cu anul 2014, Gala „Oamenii Timpului”. Scopul evenimentului este cel de recunoaștere publică, prin decernarea unor premii, a acelor personalităţi și/sau organizaţii din plan local, naţional și internaţional care contribuie la dezvoltarea culturală și instituţională a spaţiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăţi democratice.


Premiile „Oamenii Timpului” se vor acorda pentru zece categorii, cărora li se vor adăuga trei premii speciale. Pentru fiecare dintre cele zece categorii există câte cinci nominalizaţi, propunerile pentru aceștia din urmă fiind înaintate Juriului Naţional al Galei de către redacţia revistei de cultură contemporană Timpul. În urma votului public, ce se va desfășura în perioada 24 octombrie – 1 decembrie 2014, și a deciziei Juriului Naţional, vor fi acordate Premiile „Oamenii Timpului” pentru următoarele domenii: Literatură, Arte, Educaţie și Cercetare, Societate civilă, Diplomaţie culturală, Memorie și Istorie, Jurnalism cultural, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.


Juriul Naţional al Galei „Oamenii Timpului” este format din zece personalităţi de marcă în domeniile pentru care se acordă premiile, având recunoaștere în plan naţional și internaţional, iar președintele jur­iu­lui este directorul revistei de cultură contemporană Timpul.

Juriul Naţional al ediţiei I (2014) a Galei „Oamenii Timpului” are următoarea componenţă: Radu Vancu, scriitor (Literatură), Cătălin Sava, realizator TVR (Arte), Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie, Universitatea București (Educaţie și Cercetare), Liviu Mihaiu, jurnalist (Societate civilă), Excelenţa Sa Claudio Pérez Paladino, Ambasador Plenipotenţiar al Republicii Argentina pentru România și Republica Moldova (Diplomaţie culturală), Dr. Mioara Anton, Directorul Programului „Istorie Contemporană” din cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române (Memorie și Istorie), Daniel Cristea-Enache, critic literar (Jurnalism cultural), Maia Morgenstern, actriţă (Tinere valori), Prof. univ. dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea, Vicepreședinte al Federaţiei Mondiale de Neuro­chirurgie (Sănătate) și omul de afaceri Bogdan Piţigoi (Antreprenoriat).


Ediţia I a Galei „Oamenii Timpului”, ce se va desfășura pe 13 decembrie 2014 în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași, va debuta cu o dezbatere având ca subiect „Jurnalismul cultural și implicarea socială”, la care vor participa unele dintre cele mai autorizate voci ale domeniului din plan naţional și care se va desfășura în Aula Mare a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. 


În același loc va fi lansat, de la ora 17.00, numărul special, ediţia noiembrie-decembrie 2014, al revistei de cultură contemporană Timpul, eveniment la care vor participa isto­ricul Adrian Cioroianu, criticii literari Daniel Cristea-Enache și Bogdan Creţu, precum și Daniel Șandru, directorul publicaţiei, întâlnirea urmând a fi moderată de Gabriel Cheșcu, redactorul-șef al revistei. De asemenea, în cadrul Galei va avea loc un concert caritabil, intitulat „Concert pentru Mihăilenii lui Enescu!”, a cărui organizare va fi coordonată de pianista Raluca Știrbăţ. Concertul va putea fi audiat în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, începând cu ora 18.00. Fondurile obţinute cu această ocazie vor fi donate Ordinului Arhitecţilor din România, pentru restaurarea casei lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoșani. 


În mod firesc, Gala se va încheia cu ceremonia de decernare a Premiilor „Oamenii Timpului”, care va avea loc, de asemenea, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași, începând cu ora 19.00 și va fi transmisă de către TVR, partener oficial al evenimentului.


Informaţii detaliate privind programul Galei „Oamenii Timpului”, regulamentul de desfășurare a campaniei, prezentarea Juriului Naţional al Galei, personalităţile nominalizate pentru fiecare categorie în parte și procedura de vot public sunt disponibile, începând cu data de 24 octombrie 2014, pe site-ul www.oameniitimpului.ro.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe