„Oamenii Timpului”

Gabriel Cheșcu Publicat la: 24-02-2015

În virtutea misiunii sale și a implicării comunitare pe care a dovedit‑o și în ultimul sfert de veac, revista de cultură contemporană Timpul patronează, începând cu anul 2014, Campania „Oamenii Timpului”, având ca scop recunoașterea publică a acelor personalități și organizații din plan local, național și internațional care contribuie la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăți democratice.

Campania a fost gândită în termenii unei reverențe pe care întreaga comunitate este datoare să o facă față de personalitățile care, prin rezultatele profesionale de excepție obținute înAcursul acestui an, întăresc blazonul orașului. Ea a demarat pe 24 octombrie, printr‑o conferință de presă susținută la Muzeul Literaturii Române, și se va încheia cu gala decernării Premiilor „Oamenii Timpului”, pe 13 decembrie, în sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Categoriile, juriul și nominalizații

Campania organizată în 2014 vizează doar personalitățile și institu­țiile ieșene, iar juriul este unul național. Lista nominalizaților pentru cele 10 categorii este următoarea: Emil Brumaru, Dan Lungu, Florin Irimia, Cătălin Mihuleac, Lucian Dan Teodorovici (Literatură); Florin Guzgă, Oltița Cîntec, Lucian Dan Teodorovici, Felix Aftene, Olimpia Melinte (Arte); Gabriela Petrache, Constantin Cucoș, Dan‑Gabriel Sâmbotin, Bogdan Crețu, Rodica Perjoiu (Educație și cercetare); or­ganizațiile, fundațiile și asociațiile „Iașul iubește teii”, „Surâsul Al­bastru”, „Izvor”, „Salvați copiii”, „Mai Bine” (Societate civilă); Cristian Mungiu, Constantin Chiriac, Silviu Lupescu (Diplomație culturală); Bogdan Maleon, Leonidas Rados, Adrian Vițalaru, Andi Mihalache, Victor Cojocaru (Memorie și istorie); Viorel Ilișoi, Alex Aciobăniței, Teodora Tompea, Oana Lazăr, Oltița Cîntec (Jurnalism cultural); Mălina Ciobanu, Teodora Simon, David Alexandru, Ilie Dragoș, Andrei Mihnea Cerbu (Tinere valori); Norina Consuela Forna, Diana Cimpoeșu, Grigore Tinică, Carmen Dorobăț (Sănătate); Răzvan Gîrmacea, Marius Ursache, Doina Cepalis și Marius Alexa (Antrepre­noriat). Juriul național este format din 10 membri, specialiști și profesioniști din fiecare domeniu și categorie, după cum urmează: Radu Vancu (Literatură), Cătălin Sava (Arte), Adrian Cioroianu (Educație și cercetare), Liviu Mihaiu (Societate civilă), E.S. Cladiu Pérez Paladino (Diploma­ție culturală), Mioara Anton (Memo­rie și istorie), Daniel Cristea‑Enache (Jurnalism cultural), Maia Morgenstern (Tinere valori), Alexandru‑Vlad Ciurea (Sănătate) și Bogdan Pițigoi (Antre­prenoriat). Președintele juriului este directorul revistei Timpul, Daniel Șandru.

Jurizarea

Publicul a avut posibilitatea votului în perioada 24 octombrie – 1 decembrie, prin intermediul sistemului electronic pus la dispoziție pe site‑ul www.oameniitimpului.ro. În scopul protejării valorilor campaniei, rezultatele finale ale procesului de votare au fost supuse unui proces suplimentar de jurizare și validare, votul publicului fiind unul consultativ. Premiile „Oamenii Timpului” constau atât în conferirea unor trofee, cât și în acordarea de recompense financiare, fiind anunțate public și acordate în cadrul Galei care se va desfășura pe 13 decembrie 2014.

De asemenea, redacția revistei Timpul va acorda în mod excepțional trei premii speciale unor personalități care au onorat în mod deosebit tradiția culturală a Iașului.

Reacții

Așa cum era de așteptat, inițiativa revistei Timpul a avut ecouri puternice în rândul intelectualității ieșene și naționale. Spicuim câteva dintre ele.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei Timpul: „Sunt conștient, ca și colegii mei, că este foarte dificil să navighezi, fie numai ideatic, într‑o lume dominată de orgolii. Dar cred că există situații în care valoarea poate să se situeze dincolo de meschinăria maniheistă predominantă, așa cum știm, în spațiul românesc. Tocmai de aceea, premiile ce vor fi oferite în cadrul Galei «Oamenii Timpului» nu vizează «grupurile de prestigiu» și nici obișnuita cimentare formală a unor ierarhii deja configurate. Este principalul motiv pentru care implicăm publicul ieșean, căruia îi vom adăuga rigoarea profesională a unui Juriu Național. Vizăm, așa cum consider că este firesc, individualitatea fiecăruia dintre cei care, prin activitatea aflată deseori departe de luminile rampei, reușesc să contribuie la fărâma de normalitate necesară oricărei comunități”.
E.S. Cladiu Pérez Paladino, Amba­sador Extraordinar și Plenipotențiar al Argentinei în România: „Pentru mine este un adevărat privilegiu și o deosebită onoare să pot face parte din juriul Galei «Oamenii Timpului».  Când mi s‑a propus acest lucru am fost extrem de onorat și am acceptat imediat cu mare bucurie. 

Salut pe această cale această inițiativă extra­ordinară, de recunoaștere a valorii Iașului, oraș universitar, încărcat de cultură și de frumos. Într‑adevăr, se simțea nevoia acestui tribut adus adevăratelor valori și mă simt cu adevărat onorat să fac parte din acest juriu minunat”.

Prof. Dr. Msc. Alexandru Vlad Ciurea: „Întotdeauna capitala Moldo­vei, Iașul, a oferit în mod necondi­ționat mari capacități intelectuale, culturale, artistice, medicale și politice în Țările Române și, ulterior, în România Mare Unită. Gala «Oamenii Timpului» își găsește perfect încadrarea și deschiderea către întreaga suflare culturală a acestei metropole. Organizatorii ei au făcut pasul înainte în domeniul adevăratei culturi, atât de sensibil și, obligatoriu, de neuitat, prin care rămânem veșnici pentru posteritate”.
Mioara Anton, cercetător științific principal, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române: „Gala «Oamenii Timpului» reconfirmă statutul de capitală culturală pe care Iașul l‑a deținut în conștiința publică de‑a lungul vremii. Pornită din orașul «arderilor și luminilor», inițiativa revistei Timpul ne demonstrează o dată în plus că o comunitate se definește nu numai prin profunzimea tradiției, cât, mai ales, prin valorile prezentului”.

Lucian Dan Teodorovici, scriitor și regizor: „Inițiativa campaniei «Oamenii Timpului» e, fără doar și poate, de apreciat. În spațiul literar de limbă germană, se insistă, prin premii ale municipalităților, pe ideea că scriitorul este un reprezentant al comuni­tății. Mi s‑a părut întotdeauna o idee foarte bună, mi‑aș dori să văd, la noi, cât mai multe asemenea inițiative, care să aibă în vedere, desigur, oameni din variate domenii culturale. Așa încât, deși e vorba abia de prima ediție, doresc Timpului mult succes în această campanie. Și sunt sigur că va fi una de succes”.

Cătălin Mihuleac, scriitor: „Car­diologi de renume au stabilit că inima Iașului știe să bată doar în ritm cul­tural. E un adevăr pe care și l‑au însușit până și oamenii politici, care au priceput că e strategic să se acompanieze – în goana lor după simpatie populară, convertibilă în voturi – de poeți, actori, pictori, contrabasiști, sculptori și balerine. Se mai știe că, din nefericire, și în cultura ieșeană se manifestă vocile dogite ale impos­turii. Am încredere că revista Timpul va avea priceperea de a distinge adevărata artă de impostură”.

Emil Brumaru, poet: „Campania «Oamenii Timpului» a revistei dumneavoastră este foarte bine venită pentru a scoate în evidență valorile ieșene. Deseori, provincia mustește, ca să zic așa, de asemenea valori culturale, ignorate de capitală. Prin acțiunea dumneavoastră se echilibrează oarecum balanța”.

Florin Irimia, scriitor: „Apreciez ini­țiativa revistei Timpul de a premia anual valorile orașului și îi mulțumesc că s‑a gândit și la mine. «Oamenii Timpului» se poate impune drept un premiu etalon care să recunoască munca și talentul ieșenilor”.

Daniel Cristea‑Enache, critic literar: „Există o nevoie fundamentală a omului, pe lângă cele condiționate și «consacrate». E vorba despre nevoia noastră de repere, care ne face să le căutăm, să le descoperim și să le apărăm ori de câte ori harta valorilor pe care mizăm este periclitată istoric ori contextual. Această nevoie de repere e cu atât mai acută în Estul Europei, în România fostului lagăr socialist, în care libertatea democratică a venit după patru decenii de dictatură și după tot atâtea de impostură la vârf. Poate uita cineva cariera științifică a unei savante de renume mondial? Iată de ce proiectul Oamenii Timpului, aflat acum, la un sfert de secol de la Revoluție, la prima sa Gală, este pe cât de important, pe atât de relevant pentru spațiul românesc. Profesio­niștii diferitelor domenii de activitate sunt răsplătiți pentru contribuțiile lor, în urma unei jurizări la care par­ticipă specialiști și – prin vot – pu­blicul larg. Omologarea profesională și receptarea publică nu se exclud, ci se completează. Acesta este un proiect cu bătaie lungă. Sunt onorat să fiu parte a lui”.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe