Serile Filmului Românesc Timpul 2014, o ediție de colecție

Andrei Giurgia Publicat la: 24-02-2015

Filmele românești au prins din nou viață la Iași în luna mai. După fiecare festival, ne întrebăm dacă vom mai face o ediție în anul următor. Și în acest an s‑a demonstrat că publicul din Iași este cinefil. Sala de vizionare a fost umplută până la refuz, filmele au fost urmărite cu atenție, iar la final au avut loc dialoguri interesante cu regizorii și actorii invitați.

Pentru cinci zile, Iașul a fost capitala filmului românesc. Edi­ția de anul acesta a Serilor Filmului Românesc Timpul a fost de­dicată regizorului Mircea Daneliuc. Cu o activitate cinematografică de peste 40 de ani, regizorul a revenit cu drag în orașul studenției sale, unde a fost alături de publicul ieșean la vizionarea a patru producții cinematografice. Toate momentele din festival au fost importante, dar cea mai mare bucurie a constituit‑o faptul că am fost privilegiați de întâlnirea cu regizorii și actorii filmelor care au rulat în fiecare seară.

Cine ar fi crezut că un film lansat în urmă cu 27 de ani poate să umple o sală cu peste 600 de locuri? În a treia zi de festival, filmul Liceenii ne‑a rezervat această surpriză frumoasă. Laitmotivul ediției din acest an a festivalului a fost cuvântul emoție, valabil pentru cei trei protagoniști ai Liceenilor, Oana Sîrbu, Ștefan Bănică Jr. și Mihai Constantin, care au rememorat la Iași momentele filmării și s‑au declarat surprinși de succesul acestor producții după atâta vreme de la lansarea lor.

Am avut grijă și de publicul pe care îl reprezintă copiii. Dumbrava minunată s‑a bucurat de un public numeros, iar Cucoana Chirița și Nea Mărin Miliardar au fost savurate în cea de‑a patra zi a festivalului.

Printre invitați s‑au mai numărat Luminița Gheorghiu și regizorul Stere Gulea, care acum 26 de ani s‑au întâlnit pe platoul de filmare la Moromeții. În 2013 s‑au reîntâlnit și au dat viață romanului Sînt o babă comunistă semnat de Dan Lungu, o proiecție aplaudată minute în șir, urmată de un dialog interesant cu spectatorii.

Ediția din acest an a Serilor Filmului Românesc Timpul s‑a încheiat cu vizionarea peliculei Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu și premiată la Cannes în 2005.

Un rol foarte important în desfășurarea festivalului l‑au avut membrii Asociației Studenților Jurnaliști, care au demonstrat încă o dată că o mână de studenți de la Jurnalism pot oferi publicului o ediție de co­lecție a Serilor Filmului Românesc Timpul. 

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe