FILIT, ediția a doua

Andrei Giurgia Publicat la: 24-02-2015

În perioada 1‑5 octombrie 2014, capitala Moldovei a găzduit cea de‑a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), cel mai important festival de literatură din România. Evenimentul a reunit peste 300 de invitați de seamă ai literaturii române și mondiale, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali.

FILIT 2014 s‑a concentrat în jurul a cinci secțiuni principale: Serile FILIT (care s‑au desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național din Iași), Scriitori în centru (întâlniri și dezbateri cu publicul, în Piața Palatului Culturii), Casa Poeziei (o noutate absolută în acest an, care a reunit în toate zilele de festival întâlniri și lecturi ale poeților români, la Casa Dosoftei), Concerte (o selecție muzicală perfect adaptată spiritului evenimentului) și Scriitori printre liceeni (întâlniri organizate în secțiuni distincte: „Întâlnirile Alecart”, la Casa Balș, și „Întâlnirile Clubului de Lectură Logos”, de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iași, în sala Pod Pogor a Muzeului Literaturii Române).

Serile FILIT: David Lodge, Guillermo Arriaga, Herta Müller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea

Evenimentele de la Teatrul Național au debutat pe 1 octombrie, cu o dezbatere ce l‑a avut în prim‑plan pe scriitorul britanic David Lodge, unul dintre cei mai populari autori străini în România. Pe 2 octombrie, publicul a avut ocazia să stea de vorbă cu scriitorul mexican Guillermo Arriaga, o mare personalitate a literaturii și filmului mondial. Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, a venit la Iași anul acesta și a participat, alături de Ion Vianu, la dezbaterea din a treia zi a festivalului.

În ultimele două seri, participanții la FILIT s‑au întâlnit cu Mircea Cărtărescu și Norman Manea.

Scriitori în centru

În fiecare zi, pe toată durata festivalului, la Casa FILIT au avut loc întâlniri cu scriitorii invitați. Dis­cuțiile, dezbaterile și lansările i‑au avut în centrul atenției pe Care Santos, Ion Vianu, Bogdan Suceavă, Monika Peetz, Vasile Ernu, Cezar‑Paul Bădescu, Radu Aldulescu, Dumitru Țepeneag, Romain Puertolas, Ana Maria Sandu, Corina Sabău, Jens Christian Grøndahl, Gabriel Chifu, Alexandru Vlad, Andrei Ruse, Georgi Gospodinov, Dumitru Crudu, Matei Florian, Fabio Stassi, Marta Petreu, Simona Sora, Alexandru Vakulovski, Caius Dobrescu, Sahar Delijani, Matei Vișniec, Patrick McGuinness, Adina Rosetti, Adrian Schiop, Marin Mălaicu‑Hondrari, Cătălin Dorian Florescu, Radu Părpăuță, Oksana Zabușko, Lavinia Braniște, James Meek, Magda Cârneci și Mircea Diaconu.

Casa Poeziei

Peste 20 dintre cei mai importanți poeți români s‑au întâlnit cu publicul în fiecare zi de festival la Casa Poeziei, de la autori care au debutat în anii ’60 și au devenit apoi nume mari ale literaturii noastre până la tineri scriitori care s‑au afirmat în ultimii ani: Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Svetlana Cârstean, Mariana Codruț, Emilian Galaicu‑Păun, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Florin Dan Prodan, Nicolae Prelipceanu, Octavian Soviany, Aleksandar Stoicovici, Krista Szöcs, Robert Șerban, Radu Vancu, Elena Vlădăreanu și Răzvan Țupa.

Despre ediția din acest an, Dan Lungu, managerul FILIT și directorul Muzeului Literaturii Române din Iași, a afirmat: „Suntem tot mai îndreptățiți să spunem că FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s‑a bucurat de recu­noaștere internațională încă de la prima ediție și care pune Iașul pe harta culturală a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei și cititorii actuali îl merită din plin”.

Dezbaterea Timpul

Revista de cultură contemporană Timpul a organizat joi, 2 octombrie, dezbaterea „Jurnalismul cultural în epoca new‑media”, avându‑i ca invitați pe Carmen Mușat, Marius Chivu, George Bondor, Daniel Cristea‑Enache și Alexandru Lăzescu, reprezentanți ai unora dintre cele mai importante publicații și instituții media ce activează în spațiul cultural românesc. Discuția a fost moderată de directorul revistei ieșene, Daniel Șandru, iar axele principale ale dezbaterii au fost următoarele: în ce măsură afectează mediul virtual tipul de discurs ce a caracterizat, până spre finele secolului trecut, transmiterea conținuturilor culturale, cum se raportează presa culturală la provocările pe care i le aduc noile medii de comunicare și care sunt coordonatele jurnalismului cultural în epoca new‑media.

Împreună cu Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, revista Timpul a realizat și un supliment dedicat FILIT, în care au fost surprinse toate momentele importante ale festivalului, dar și interviuri cu autorii invitați.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe