Gala Oamenii Timpului sau recunoaşterea valorilor

Andrei Giurgia Publicat la: 12-03-2015

Încă din perioada școlii primare auzeam mereu sintagma: „trebuie să ne căutăm un model în viaţă”, pentru că trebuie să știm să ne apreciem valorile și să le respectăm. Cu timpul, mi‑am dat seama că așa este. În jurnalism, am căutat mereu puncte de reper și modele. Nu pentru a le copia, ci pentru a învăţa de la ele. Le citeam articolele, biografiile, reportajele, interviurile pe care le dădeau în anumite publicaţii și îmi imaginam cum ar fi ca și eu să ajung să stau de vorbă cu ei faţă în faţă.

După primii ani de ucenicie am ajuns să întâlnesc persoane importante din spaţiul public, să stau de vorbă cu ele, să scriu despre evenimentele la care participau, să facem schimb de idei și chiar să le intervievez. Aceste sfaturi și exemple le‑am oferit mereu colegilor din Asociaţia Stu­denţilor Jurnaliști (ASJ) din Iași și vreau să cred că le‑au fost de folos.

Fiecare generaţie are modelele și va­lorile ei. Viteza cu care astăzi se mișcă lumea ne face uneori să uităm ori să ignorăm ce se petrece lângă noi. Tocmai din această cauză, revista de cultură contemporană Timpul, Editura Adenium, Asociaţia Revistei TIMPUL și Asociaţia Studenţilor Jurnaliști au pus la cale prima ediţie a unui eveniment ce avea un scop bine definit: recunoașterea valorilor, susţinerea și aprecierea lor la scenă deschisă.

Gala Oamenii Timpului a reunit în aceeași seară tot ce a avut Iașul mai bun în anul 2014. O întrecere între valori, bine monitorizată de un juriu naţional și având o contribuţie susţinută a noii generaţii de jurnaliști care acum se formează. Membrii ASJ au fost o piesă din acest puzzle cultural care a dus la reușita evenimentului. Tinerii au avut ocazia și șansa de a sta de vorbă cu Emil Brumaru, Constantin Chiriac, Adrian Cioroianu, Cătălin Sava sau Daniel Cristea‑Enache, de a participa la organizarea acestui eveniment și de a învăţa ce presupune o astfel de punere în scenă. Comunicarea este cheia succesului în orice domeniu. Vreau să cred că au învăţat foarte multe lucruri din această experienţă și că ea nu va fi singulară. Este foarte important să fii angrenat în diverse proiecte. Așa se nasc ideile bune, relaţiile și responsabilităţile pe care ar trebui să le aibă fiecare generaţie.

În paginile acestui supliment veţi afla amănunte despre a treia provocare la care au răspuns studenţii din cadrul ASJ și despre felul în care au văzut ei acest eveniment cultural. Reportaje, declaraţii la cald ale juriului și câștigătorilor, precum și un interviu‑lecţie oferit de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Pe vremea mea nu aveam astfel de oportunităţi, însă le‑am căutat și am avut numai de câștigat. Avem valori în toate domeniile. Trebuie să le descoperim, să le apreciem și să învăţăm de la ele. Oamenii timpului nostru sunt lângă noi și trebuie să îi apreciem.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe