Pe 13 decembrie 2014 au fost decernate premiile la cele zece categorii ale Campaniei Oamenii Timpului

Ancuţa Ciocoiu Publicat la: 12-03-2015

Din anul 2014, revista de cultură contemporană ieșeană patronează Gala Oamenii Timpului. Evenimentul, aflat la prima ediţie, face parte din campania cu aceeași denumire. Cu intenţia de a evidenţia persoanele care au contribuit la dezvoltarea culturii în spaţiul românesc, echipa revistei Timpul a concretizat un proiect important pentru comunitatea ieșeană și nu numai. Gala a încheiat o campanie de promovare a valorilor Iașului, iar trofeele au fost acordate pe baza deciziilor membrilor juriului naţional.

În seara de 13 decembrie 2014, scările de marmură ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” au fost urcate de doamne elegante, însoţite de domni galanţi, ca în serile de bal de odinioară la care luau parte familiile aristocrate. Gala Oamenii Timpului a fost deschisă de recitalul pianistei Raluca Știrbăţ. Artista a interpretat piese de mare virtuozitate, preponderent din repertoriul lui George Enescu, în vederea colectării de fonduri pentru restaurarea casei din Mihăileni, judeţul Botoșani, unde a copilărit marele com­pozitor și care astăzi se află într‑o stare înain­tată de degradare. După încheierea spectaco­lului caritabil, prezentatorii Adrian Păduraru şi Andrei Giurgia au anunţat cei zece câștigători ai Galei, cele trei premii speciale și cele două distincţii In Memoriam.

Zece Oameni ai Timpului, toţi unul şi unul

Pentru nominalizaţi, emoţiile au început odată cu deschiderea primului plic. Câștigătorii au urcat pe marea scenă pentru a primi trofeul, emoţionaţi de valul de aplauze din sală. Gala i‑a oferit publicului ieșean ocazia de a cunoaște activitatea nominalizaţilor și a câștigătorilor, mai ales că unele domenii sunt mai puţin mediatizate de presa scrisă și audiovizuală. Unii au intuit că trofeul „Oamenii Timpului” va ajunge la ei, văzând locul în sală spre care au fost îndrumaţi. „Rândul I, locul numărul 9 e un loc destul de în margine. Am crezut mai întâi că este o revanșă a celor de la Teatrul Naţional din Iași, a celor de la Operă, despre ale căror spectacole am scris destul de critic, dar ajungând la festivitate și așezându‑mă acolo, am văzut că e un loc foarte strategic”, a spus zâmbind Oltiţa Cîntec, critic de teatru, directorul artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași și profesor asociat al Universităţii de Arte „George Enescu”, Facultatea de Teatru.

Poetul Emil Brumaru a presupus că va obţine premiul la categoria sa încă dinaintea începerii Galei, după atitudinea domnului Radu Vancu, care a jurizat categoria „Literatură”: „Mulţumesc juriului, în special lui Radu Vancu. Am avut presimţirea că voi lua premiul ăsta pentru că Radu Vancu, care este un om foarte politicos, cât am stat pe hol, a stat numai cu spatele la mine. Îi sunt recunoscător pentru treaba asta”.

Membrilor juriului le‑a revenit cea mai dificilă sarcină, aceea de a‑i alege pe cei mai buni dintre cei mai buni. Unii dintre ei au declarat chiar că această primă ediţie li s‑a lipit de suflet. Deși nu au putut fi prezenţi toţi juraţii, absenţa acestora a fost din plin compensată de momentele în care au fost prezentaţi publicului în moduri cu totul neaș­teptate. Excelenţa Sa Claudio Pérez Paladino a trimis o scrisoare în care și‑a motivat lipsa, iar Maia Morgenstern, jurat la categoria „Tinere valori”, le‑a transmis un mesaj video tuturor celor prezenţi cu următorul mesaj: „În acest moment, mă aflu alături de maestrul Radu Beligan la un spectacol aniversar. Aniversarea a 96 de ani de viaţă”, a spus actriţa Maia Morgenstern, încheind cu promisiunea unei revederi cât mai apropiate.

La intrarea în Teatrul Naţional, dar și la cele ale sălii de spectacol, voluntarii au întâmpinat oaspeţii, invitaţii, nominalizaţii și susţinătorii ieșeni. În public am întâlnit o pereche venită tocmai din Timișoara. Cei doi se aflau la Iași ca să viziteze orașul și au auzit că este un eveniment important la Naţionalul ieșean. S‑au declarat surprinși de faptul că intrarea era gratuită, mai ales că au avut ocazia să se bucure de concertul pianistei Raluca Știrbăţ.

Convingerea unanimă a celor prezenţi la Gală a fost că în Iași avem mulţi Oameni ai Timpului care merită să fie recunoscuţi și recompensaţi pentru ceea ce au realizat pentru locuitorii urbei moldave.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe