Primii Oameni ai Timpului

Betty Manolache Publicat la: 12-03-2015

În seara de 13 decembrie, Oamenii Timpului au primit aprecierea publicului ieșean pentru activitatea lor culturală, știinţifică, artistică și antreprenorială de excepţie. Emoţia și bucuria care i‑au însoţit pe marea scenă a Teatrului Naţional au fost expresia împlinirii profesionale resimţite în faţa recunoașterii publice a valorii talentului și muncii lor.

Raluca Știrbăţ, premiu special: „Am primit cu mare bucurie propunerea revistei Timpul de a participa în cadrul acestei gale‑eveniment cu un concert de pian pentru a impulsiona campania de salvare a Casei lui Enescu din Mihăileni, campanie în care revista Timpul și Editura Adenium s‑au implicat efectiv și exemplar. Salvarea Casei Enescu de la Mihăileni nu este doar o acţiune de restaurare a unor «ziduri», ci, mult mai mult, reprezintă modul în care înţelegem să preţuim și să păstrăm valorile trecutului, readucând la viaţă un întreg teritoriu enescian plin de simboluri și semnificaţii. Gala Oamenii Timpului s‑a dovedit un succes deplin prin ceea ce și‑a propus, prin calitatea excepţională a nominalizaţilor și a juriului și prin modul admirabil în care a fost realizată.”

Șerban Sturdza, premiu special: „Acest premiu, care nu îmi aparţine, îl voi da colegilor mei, tinerii arhitecţi, care au lucrat în mod voluntar vara aceasta, și celor trei studenţi de la Arhitectură, care își vor lua diploma în sesiunea din primăvară cu restaurarea casei de la Mihăileni. Arhitecţii din România au preluat acest proiect de la Raluca Știrbăţ. O piesă muzicală, o casă, poate și o mașină sunt concepute și construite dacă le studiezi bine, după proporţia de aur, după legea lui Fibonacci, ce are în spate o puternică spiritualitate. La fel are și casa de la Mihăileni, așa mică și distrusă cum o vedeţi. Graţie foarte mul­tor persoane ea a fost salvată.”

Mălina Ciobanu, câștigătoarea categoriei „Tinere valori”: „Sunt fericită că mă număr printre câștigătorii primei ediţii a Galei Oamenii Timpului, alături de personalităţile ce fac parte din elita Iașului și nu numai. Nu există bucurie mai mare decât aceea de a ști că ceea ce faci nu este de prisos, iar munca îţi este apreciată și răsplătită. Felicitări organizatorilor, evenimentul este o reușită.”

Petru Ciubotaru, câștigătorul premiu­lui special pentru 50 de ani de activitate pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași: „Mă bucură recunoașterea publică a celor 50 de ani de activitate profesională pe care i‑am dăruit Teatrului Naţional și pe care Teatrul Naţional mi i‑a dăruit mie. E o reciprocitate care durează de foarte mult timp și care cred că va mai dura. Această Gală este absolut minunată. Este un început care, probabil, va crea un șir întreg de ediţii. Demarează foarte bine, are eleganţă și și‑a găsit locul într‑un teatru cum nu există altul mai frumos.”

Leonidas Rados, câștigător al categoriei „Memorie și istorie”: „Este vorba despre o muncă de aproape doi ani pentru editarea memoriilor lui V.A. Urechia. A fost ieșean, moldovean, născut la Piatra Neamţ, apoi și‑a făcut studiile la Iași, a fost printre primii profesori ai Universităţii ieșene. Iașul și‑a pierdut în primul rând spiritul comunitar, de aceea cred că această gală este o bună ocazie de a ne redescoperi, de a strânge legăturile dintre cei implicaţi, într‑o formă sau alta, în viaţa Iașului.”

Alexandru Lăzescu, despre Alex

Savitescu – distincţie In Memoriam: „Alex a umplut un gol important, a creat un soi de continuitate. A lăsat în urmă lucruri importante și sper ca cei apropiaţi de vârsta lui, colegii, să ducă mai departe ce a început el. Această gală este un prilej de a scoate în evidenţă oameni și întâmplări importante.”

„Iașul iubește teii”, grupul de iniţia­tivă civică, câștigător la categoria „Societate civilă”, reprezentat de Alexandrina Dinga: „Este o încurajare foarte mare pentru noi premiul din această seară, pentru că toată activitatea noastră a fost recunoscută public și, dacă ne uităm în urmă la momentele grele, în care am fost criticaţi, jigniţi, cu siguranţă că le depășim mai ușor după această distincţie. Gala este mai mult decât binevenită.”

Norina Forna, câștigătoare la categoria „Sănătate”: „Acest premiu este o onoare și o bucurie, un impuls pentru activităţile pe care le desfășor în domenii precum sănătate, învăţământ și cultură. Mi‑am dorit ca Centrul de Medicină Dentară din Iași să fie un exemplu de reușită prin dotarea de vârf, prin formarea studenţilor și practicienilor și prin conexiunile pe care le are cu universităţi din străinătate, prin comisiile pe care le reprezint.”

Constantin Chiriac, câștigător la ca­tegoria „Diplomaţie culturală”: „Este un moment emoţionant pentru mine, pentru că îmi desfășor activităţile în străinătate, departe de Iași. Aici m‑am format, iar Liceul Internat «Costache Negruzzi» a contat enorm de mult pentru mine. Cred că la nivelul României trebuie să refacem ceea ce înseamnă comunitate. Cultura poate aduce, dincolo de beneficiile spirituale, și un beneficiu economic. Dacă principalul atu al ţărilor arabe este petrolul, la nivelul Europei, marea bogăţie este cultura și civilizaţia.”

Tatiana Beck, despre Michael Beck – distincţie In Memoriam: „Mi‑l amintesc pe soţul meu cu mare regret, îl plâng zilnic și totodată îi cinstesc memoria. A fost o personalitate, am avut numeroase concerte împreună, eu fiind pianistă și profesor la Universitatea de Arte «George Enescu» din Iași. Sper să pot duce mai departe ceea ce a făcut el, cu forţele mele. Această Gală este un adevărat triumf, una dintre cele mai frumoase la care am asistat.”

Emil Brumaru, câștigător la categoria „Literatură”: „Anul acesta împlinesc 76 de ani și acest premiu este o încoronare a ac­tivităţii, a distracţiei mele literare. Aprecierea a venit de la oameni pricepuţi și profesioniști. Este o distincţie de trecut în CV. Mă bucură faptul că în cadrul acestei Gale au fost nominalizaţi oameni de toate vârstele.”

Oltiţa Cîntec, câștigătoare la categoria „Arte”: „Gala Oamenii Timpului este un eveniment special, pentru că se concentrează asupra oamenilor care au adus un plus de valoare spirituală Iașului. Pentru mine este foarte important să fiu un om al timpului meu. Vreau chiar să cred că mă aflu puţin chiar înaintea timpului prezent, pentru că acesta este rolul proiectelor mele: să anticipez.”

Viorel Ilișoi, câștigător la categoria „Jurnalism cultural”: „Este o mare surpriză, nu mă așteptam să câștig premiul acesta. Când spun jurnalism cultural mă gândesc strict la reflectarea evenimen­telor, la comentarea lor. Întâmplarea a făcut ca anul acesta să scriu o carte despre Iașul cultural interbelic și cred că se încadrează foarte bine la jurnalism cultural. Mai rar vezi un eveniment de o asemenea anvergură.”

Marius Ursache, câștigător la categoria „Antreprenoriat (reprezentat de Alecsandru Grigoriu): „Eterni.me este un proiect ambiţios, pe măsura imaginaţiei lui Marius Ursache. Referitor la Gală, mă bucur să văd că astfel de iniţiative pornesc chiar din Iași și sper ca Oamenii Timpului să devină un pilon și un susţinător puternic al inovaţiei, cu fiecare ediţie a sa.”

Constantin Cucoș, câștigător la categoria „Educaţie și cercetare”: „Îi felicit pe iniţiatorii acestui proiect cultural pentru că au deschis o ușă spre educaţie, învăţă­mânt și cercetare, despre care se discută mult, dar se face puţin. Le doresc celor de la echipa Timpul să aibă parte pe viitor de cât mai mulţi, autentici și valoroși Oameni ai Timpului. Prin ei, viitorul timpului poate fi prefigurat și promovat încă din prezent.”

Dan Lungu, premiu special pentru FILIT: „Iniţiativa Galei Oamenii Timpului mi se pare foarte inspirată și realizată pro­fesionist. E un semn de maturitate a unei comunităţi și un exerciţiu indispensabil de reconfirmare a identităţii să pui sub lumina publică a reflectoarelor reușitele de peste an ale comunităţii, să omologhezi valorile. Mă bucur că FILIT a luat un premiu deosebit, asta arată că Iașul a vibrat în acele zile magice.”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe