O poveste reală și actuală

Andrei Giurgia Publicat la: 26-03-2015

În secţiunea Panorama Special, regizorul Tudor Giurgiu a prezentat în premieră mondială filmul De ce eu? Cristian (interpretat de Emilian Oprea) este un procuror de 29 de ani care încearcă să rezolve un caz de corupţie în contextul social-politic tumultuos din România anilor 2000, investigându-l pe un coleg procuror suspectat de luare de mită, fals, uz de fals și sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel foarte înalt și îi spulberă magistratului încrederea în justiţie.

„Am primit multe felicitări, mai ales de la invitaţii la festival care vin din ţările Europei Centrale și de Est. Publicul a fost impresionat de poveste, unii au ieșit cu lacrimi în ochi. Alţii mi-au spus că e prea lung și că ar trebui să mai tai 10 minute. Mă mai gândesc… Subiectul e universal și a fost înţeles ca atare. Conflictul dintre individ și sistem, drama oamenilor tineri care încearcă să răzbată într-un mediu ostil – ei bine, toate astea nu sunt teme românești și mă bucur că presa și publicul au reacţionat la unison. Am fost chiar întrebat de ce filmul nu a fost selectat în competiţia mare. Pe de altă parte, am avut o discuţie de peste o oră cu un important critic de cinema din Rusia care a apreciat în mod deosebit tratarea vizuală a subiectului”, a declarat pentru revista de cultură contemporană Timpul regizorul Tudor Giurgiu.

Actorul Emilian Oprea: „Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate și teamă. Pe lângă informaţiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziţie Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepţional. Am reușit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită și un fost coleg procuror. (…) Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol și sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe”.

 

Tudor Giurgiu: „Avem o justiţie care, în fine, a început să își facă treaba”

 

Pe covorul roșu al Berlinalei, alături de regizorul Tudor Giurgiu s-au aflat actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea. La seara de gală au luat parte și coscenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu și producătorul executiv Bogdan Crăciun.

Tudor Giurgiu a recunoscut că a avut emoţii pentru fiecare proiecţie și speră ca mesajul filmului să fie recepţionat corect: „La fiecare proiecţie mă simţeam ca la extemporal, la liceu, mi se părea că dau examen live. De fiecare dată cu alt public. Mi-era teamă să nu plece supăraţi că au pierdut timpul degeaba, dar m-am relaxat repede după film, sesiunile de întrebări și răspunsuri au durat chiar și peste 30 de minute. Cei care văd filmul mi-aș dori să rămână cu gândul că trebuie să te lupţi pentru a-ţi apăra principiile. Sacrificiul procurorului Panait nu a fost în zadar, asta e clar. Avem o justiţie care, în fine, a început să își facă treaba”.

De ce eu? va rula în cinematografe din 27 februarie.

 

Presa internaţională despre De ce eu?

Tagesspiegel: „Filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câștigători. Nu și în România”.

Alexey Gusev (seance.ru): „Impecabil și atent la fiecare detaliu”.

East European Film Bulletin: „Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, lungmetrajul împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens), cât și întrebările profunde legate de corupţia morală, favorizându-le totuși pe acestea din urmă”.

The Hollywood Reporter: „Kafka ajunge în România postcomunistă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe