Sibiu, capitala internaţională a benzilor desenate

Andrei Giurgia Publicat la: 26-03-2015

În perioada 3‑5 aprilie 2015 se va desfășura la Sibiu cea de‑a III‑a ediţie a Festivalului Internaţional de Benzi Desenate. Evenimentul este organizat de Asociaţia de Prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu” și de Asociaţia „Solidarité 35 Roumanie”. Evenimentul, care va avea loc în sala CIT a Primăriei Municipiului Sibiu, propune o serie de activităţi pentru cei interesaţi de fenomenul benzilor desenate: lansări de carte, expoziţii, întâlniri cu autorii, conferinţe și ateliere de benzi desenate.

Pe parcursul celor trei zile de festival vor avea loc diverse activităţi menite să‑i familiarizeze pe cei prezenţi cu toate stilurile de benzi desenate, comics, manga și banda desenată europeană. La ediţia de anul acesta vor participa doi autori francezi și opt autori români, printre care și ilustratorul Șerban Andreescu, cel care realizează desenele pentru colecţia BD Junior a Editurii Adenium. „Am fost prezent și la celelalte două ediţii. Festivalul este foarte bine promovat, cel puţin în Sibiu. El se desfășoară chiar în centrul istoric și toată lumea are acces foarte ușor ca să vină la evenimente. Anul acesta voi merge acolo cu cele două apariţii noi de la Adenium (Povești, adaptare după Ion Creangă și Castelul din Carpaţi, adaptare după Jules Verne). Este foarte important că acest festival are loc și că are o mare amploare pentru banda de­senată. Sunt foarte puţine evenimen­te de acest gen în România. Sibiul ar fi pe locul întâi”, a subliniat Șerban Andreescu pentru revista de cultură contemporană Timpul.

Sibiul este promovat prin grafică şi bandă desenată

Vizitatorii vor avea ocazia să celebreze trei aniversări importante: 90 de ani de bandă desenată românească, 50 de ani de existenţă a Editurii L’École des Loisirs și 25 de ani de bandă desenată a Centrului Belgian din Bruxelles.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani vor putea participa la un concurs. Ei trebuie să realizeze o planșă A3 de bandă desenată cu tema „Comorile pierdute din Sibiu”. Concursul își propune promovarea limbii franceze ca limbă de comunicare, valorizarea diversităţii lingvistice și culturale, scoaterea în evidenţă a tinerelor talente interesate de lumea benzilor desenate și a specificităţii orașului Sibiu prin grafică și bandă desenată. Planșele pot fi predate până la data de 30 martie 2015 la sediul Asociaţiei de Prie­tenie „Ille et Vilaine – Sibiu”, cu menţiunea „Concurs de Benzi Desenate, Sibiu”.
În anul 2014, Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu a atras peste 1 000 de participanţi, impunându‑se ca unul dintre evenimentele de marcă ale artelor grafice din România. Intrarea este liberă pe toată durata festivalului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe