Asociația Studenților Arhitecți din Cluj organizează „Zilele Arhitecturii”

Anca Scutelnicu Publicat la: 26-03-2015

Între 11 și 17 mai, Cluj-Napoca va găzdui „Zilele Arhitecturii”, proiect aflat la cea de-a VII-a ediție. Organizat de către Asociația Studenților Arhitecți din Cluj (AStA), elementul de noutate al evenimentului ce se desfășoară în acest an sub semnul Cluj – Capitală Culturală a Tineretului constă în faptul că, spre deosebire de ceilalți ani, atunci când perioada de desfășurare era una restrânsă, de circa o săptămână, ediția din acest an este structurată în așa fel încât evenimentele să aibă loc pe tot parcursul anului universitar 2014-2015.

 

Ateliere, conferințe, expoziții

Conceput ca manifestare culturală ce are drept scop dezvoltarea nivelului culturii profesionale a studenților arhitecți, proiectul organizat din doi în doi ani este structurat pe mai multe secțiuni: ateliere, conferințe, expoziții, „Strada” (înțelegerea importanței arhitecturii de către comunitate) și „Muza” (muzica zilelor arhitecturii). Pe de altă parte, activitățile din cadrul proiectului își propun să creeze un impact atât asupra profesioniștilor, cât și a comunității locale în vederea obținerii unor ecouri ce vor duce, în final, la dezvoltarea strategică a Clujului. Totodată, organizatorii propun și crearea unui spațiu al inspirației și ideilor creative, în care arhitecții sau pasionații de arhitectură să fie aduși împreună.

 

Valorile orașului și entitatea arhitectului

Evenimentul din acest an propune și o serie de dezbateri și prezentări, principalele teme discutate fiind: „Ecologia habitatului”, „Valorile orașului”, „Entitatea arhitectului”, „Proiectul de diplomă – dezvoltarea unei noi abordări”. Ca în fiecare an, pe parcursul evenimentului vor fi invitați o serie de arhitecți, ingineri, designeri și profesori, dintre care îi amintim pe Mischa Witzmann (Austria), Christian Müller (Olanda), Craig McCormack (Australia), Sebastien Penfornis (Franța) și Eliza Yokina (București).

Miruna Moldovan, membru al AStA, descrie evenimentul ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte din Cluj: „Pornit în 2003, la inițiativa studenților ce doreau să atragă atenția asupra unei străzi din Cluj și importanța acesteia nu doar pentru cei care își parcau mașinile acolo, proiectul «Zilele arhitecturii» reprezintă un manifest al studenților pentru promovarea părții culturale a arhitecturii”.

Asociația Studenților Arhitecți Cluj este o organizație non-profit și apolitică, înființată în 1999 de către studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A început ca un răspuns la nevoia de a crea și exprima o identitate a studenților arhitecți, devenind în timp un cadru organizatoric și administrativ care apără drepturile studenților și le dă posibilitatea de a se exprima în afara limitelor create de facultate.

Bienala „Zilele Arhitecturii” este o manifestare culturală menită să ridice nivelul culturii profesionale a studenților arhitecți, a arhitecților, respectiv a pasionaților de arhitectură, care consolidează relațiile dintre școlile de arhitectură din Romania și străinătate și face posibil ca arhitectura să ajungă cunoscută și asumată de cele mai diverse domenii, cât și de publicul larg, cum ar fi cetățeni ai orașului, copii, elevi etc.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe