„Ia’și Descoperă”, cu jurnaliști străini și povești despre oraș

Anca Scutelnicu Publicat la: 27-03-2015

Timp de zece zile, Iașul este privit prin ochii a șase echipe de realizatori din Grecia, Spania, Portugalia, Slovenia, Republica Moldova și România, țări ale căror orașe au primit în anii trecuți titlul de Capitală Cultură Europeană.

Pornită la inițiativa TVR Iași și descrisă ca fiind un proiect unic în Europa, Gala Internațională de Film Documentar „Ia’și Descoperă”, aflată la prima ediție, susține și promovează orașul Iași în vederea obținerii titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Conform organizatorilor, cele șase echipe de televiziune vor fi supuse unei mari provocări: să cuprindă în zece minute esențialul și frumosul unui loc necunoscut. Directorul TVR Iași, Carmen Olaru, a descris activitatea realizatorilor ca fiind una în care „vor încerca să cunoască valorile culturale, să afle care îi sunt valențele de capitală europeană a culturii”.

 

Jurnaliștii străini: „Este nevoie de mobilizarea autorităților locale pentru un Iași – Capitală Culturală Europeană”

 

În cadrul conferinței de presă ce a deschis oficial proiectul susținut de TVR Iași, echipele invitate au vorbit și despre primele impresii pe care le-au avut în urma unor scurte vizite pe străzile orașului. Conform acestora, oamenii și istoria locului sunt principalele atuuri pe care Iașul le deține, cu toții fiind convinși însă de faptul că titlul de Capitală Culturală Europeană va putea fi obținut mai ușor dacă autoritățile locale se vor mobiliza.

Realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Fundația „Iași Capitală Culturală Europeană 2021” și Opera Națională Română Iași, avanpremiera Galei va avea loc pe data de 31 martie, în Sala Studio a TVR Iași, unde este așteptat atât publicul iubitor de filme documentare, cât și cel interesat de muzica jazz.

Prima zi din aprilie este rezervată Galei „Ia’și Descoperă”, iar în Sala Mare a Teatrului Național din Iași publicul larg va putea viziona rezultatele echipelor invitate la Iași. Spectacolul de gală va cuprinde și un recital inedit susținut de Nicu Alifantis și Fragile Band. De asemenea, vor fi prezentate momente artistice ale interpreților Operei Naționale Române din Iași și ale actorilor Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, iar grupul Trigon din Chișinău va susține un concert live.

Fiți la curent cu informațiile campaniei accesând pagina web www.iasidescopera.ro sau pagina de facebook IasiDescopera.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe