Closer to the moon, de Nae Caranfil, cu cele mai multe premii la cea de-a IX-a Gală a Premiilor Gopo

Anca Scutelnicu Publicat la: 01-04-2015

Teatrul Național București – Sala Radio a găzduit în penultima zi din luna martie Gala Premiilor Gopo. Aflat la cea de-a IX-a ediție, evenimentul premiază valorile cinematografiei românești actuale.

Nominalizări

Conform organizatorilor, în cadrul galei din acest an au fost nominalizate 81 de filme românești ce au avut premiera anul trecut fie în cinematografe, fie în cadrul unor festivaluri: 21 de lungmetraje, 14 documentare, 13 filme de scurtmetraj documentar și 33 de scurtmetraje de ficțiune. Juriul, format din critici și producători de film, a stabilit nominalizările pentru cele 20 de categorii încă de la începutul lunii martie, următoarea etapă, a desemnării câștigătorilor din acest an, fiind supusă voturilor venite din partea a peste 450 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești.

Câștigătorii

Closer to the moon, filmul regizat de către Nae Caranfil, a primit cele mai multe premii în cadrul Galei. Printre cele nouă statuete Gopo câștigate se numără și trei dintre cele mai importante trofee: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu”.

„Am avut în această gală mai multe filme care sondează epoca comunistă, anii comunismului. Mă bucur că am fost alesul, pentru că eu cred că este o sursă extraordinară de inspirație, pentru că acest circ care s-a petrecut în această parte a lumii n-ar trebui să fie uitat și de obicei ne ciocnim de o prejudecată pe care o aud foarte des și care mă irită, și anume aceea că ne-am săturat de atâtea filme despre comunism. Dar câte sunt, domnule? Au fost multe despre comunism, dar înainte de 1989. După 1989 sunt câteva și, până la urmă, poate că ar trebui în seara asta să le mulțumesc tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej și tovarășului Nicolae Ceaușescu pentru că mi-au oferit inspirația de care aveam atâta nevoie”, a declarat Nae Caranfil, conform Agerpres.

Noutatea ediției din acest an a constat în faptul că filmul în regia lui Andrei Gruzsniczki, Q.E.D., a strâns cele mai multe nominalizări din istoria Galei, fiind câștigătorul a cinci dintre acestea, dintre care amintim: „Premiul cel mai bun actor într-un rol principal” (Florin Piersic Junior) și „Cea mai bună actriță într-un rol principal” (Ofelia Popii), distincție câștigată în cadrul primei nominalizări din cariera actriței în cadrul galei.

București, unde ești?, documentarul lui Vlad Petri despre protestele din capitală urmărite timp de un an de zile, a primit statueta pentru „Cel mai bun debut”. Tinerele speranțe ale serii au fost desemnate Alexandra Carastoian și Boroka Biro, cei doi adjudecându-și premiul pentru imaginea filmului Planșa. Cel mai bun film documentar a fost ales cel al lui Alexander Nanau, pentru Toto și surorile lui. Pe lângă cele cinci trofee Gopo câștigate pe parcursul carierei, Radu Jude l-a adăugat și pe cel de-al șaselea, pentru „Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”, (Trece și prin perete). Cel mai vizionat film al anului 2014 a fost desemnat Selfie Your Movie, care a câștigat „Premiul Publicului”.

Premii speciale

Pe lângă câștigătorii categoriilor menționate mai sus, în cadrul Galei Premiilor Gopo din acest an a fost apreciată atât activitatea, cât și cariera unor mari actori. Premiul Gopo pentru întreaga activitate i-a fost înmânat actriței Eugenia Bosânceanu, iar pentru întreaga carieră, actriței Coca Bloss. De asemenea, regizorului de animație Ion Truică i-a fost înmânat un „Premiu Special”.

Gala Premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Primăriei Municipiului București prin Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București) și Babel Communications.

Sursa foto

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe