Timpul filmului românesc

Daniel Şandru Publicat la: 13-05-2015

În prima decadă a lunii mai, timp de cinci zile, filmul românesc este omagiat la Iași. Peste 20 de invitaţi, actori, regizori și specialiști în cinematografie vor participa la un festival de anvergură, iniţiat în urmă cu șase ani graţie entuziasmului tinerilor ce formează Asociaţia Studenţilor Jurnaliști. De anul trecut, publicaţia noastră a devenit partener al acestui proiect, astfel că cea de-a șasea ediţie a Serilor Filmului Românesc TIMPUL este totodată cea de-a doua în care, alături de ASJ, ne concentrăm în organizarea singurului festival de acest tip din România. Și prin acest eveniment, Timpul își depășește statutul de simplă revistă culturală și, plasându-se în contemporaneitate, aspiră să atragă energii intelectuale înspre dezvoltarea unui veritabil fenomen, în contextul căruia cultura nu este doar povestită, ci și produsă ca atare. Ne încurajează, în această direcţie, atât personalităţile remarcabile care, prin recunoașterea naţională și internaţională de care dispun, dau greutate unui asemenea eveniment, cât și partenerii noștri instituţionali ori mediatici, de al căror sprijin beneficiem pentru ca de la o ediţie la alta festivalul să crească în amploare și profesionalism.

Anul acesta, între 6 și 10 mai, publicul susţinător al filmului românesc se va putea bucura de zece proiecţii de excepţie, al căror cap de afiș va fi Reconstituirea, întrucât ediţia din 2015 îi este dedicată actorului George Mihăiţă, după ce anul trecut festivalul l-a avut în prim-plan pe regizorul Mircea Daneliuc. Proiecţiile vor alterna între Grădina Palas și Casa de Cultură a Studenţilor, fiind precedate sau urmate de discuţii între invitaţi și public, lansări de carte și expoziţii, pentru ca, la finalul acestei „curse” cinematografice, cortina să fie coborâtă după un concert. Toate acestea se vor întruni sub auspiciile unui bun moment pentru a pune în relaţie trecutul și prezentul cinematografiei românești, actorii și regizorii cu spectatorii, specialiștii în domeniu cu publicul. Va fi de asemenea un bun moment pentru a încerca să înţelegem de ce filmele românești din „noul val” reprezintă produse culturale al căror succes vine să ofere României, și din această perspectivă, garanţia că are propriul cuvânt de spus în conturarea europenităţii pe care cei mai mulţi dintre decidenţii în materie de politici culturale adeseori doar o clamează, făcând uz de adevărate spectacole retorice. Vom avea de-a face, nu mai puţin, cu un moment care va permite cu siguranţă revizitarea critică a producţiilor cinematografice românești, astfel încât publicul tânăr să aibă la îndemână instrumentele culturale spre a discerne între peliculele cu adevărat valoroase și produsele simbolice, care, așa cum s-a întâmplat și în alte zone ale culturii noastre, au servit unor interese orientate politic. Și cred că e îmbucurător faptul că și acest festival, ce și-a conturat deja tradiţia, întregește blazonul Iașului, în condiţiile în care ne apropiem de deschiderea competiţiei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

În fond, Serile Filmului Românesc TIMPUL reprezintă și un pariu, nu doar o provocare. Este pariul că, și astfel, Iașul poate ieși din sfera provincialismului cultural și intelectual prin proiecte de echipă, nu numai individuale. Căci astfel de proiecte, fără a le concura pe cele individuale, nu fac decât să mărească șansele ca o comunitate să-și poată disemina valorile culturale, astfel încât acestea să intre în atenţia publicului larg și să câștige credibilitate. Tocmai din acest punct de vedere, Timpul filmelor românești este, în aceeași măsură, un timp al entuziasmului bine temperat, ce are în spate ideea că lucrurile bune reușesc să se impună și să devină încetul cu încetul normalitatea comunităţii noastre.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe