Artiști, emoții, speranță. De la Iași, pentru întreaga Românie

Andrei Giurgia Publicat la: 28-05-2015

Emoții, suspans, aplauze, bucurie, entuziasm, voluntari, echipă, pictură, cărți, aer liber, aeroport, interviuri, gală, lacrimi de bucurie, promisiuni, invitați, filme. Prin aceste cuvinte-cheie s-ar putea caracteriza ediția de anul acesta a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL. Pe parcursul celor cinci zile de festival, Iașul a respirat filme românești, vibrând la producții care au marcat generații și generații, dar și la pelicule noi, lansate și premiate în străinătate. Ne-am propus, alături de invitații noștri, să reconstituim anumite momente din cinematografia românească și tindem să credem că am reușit acest lucru.

După zeci de ani, am reușit să-i aducem la Iași, în aceeași formulă, pe George Mihăiță, Ileana Popovici și Vladimir Găitan. De activitatea celor trei actori se leagă cel mai bun film, așa au decis peste 40 de critici, din cinematografia românească: Reconstituirea. Creația lui Lucian Pintilie, apărută oficial în 1968, nu s-a bucurat de o adevărată premieră, date fiind vremurile. Cu emoție, amintiri de la filmări și o serie întreagă de simboluri prezente în film, cei trei colegi de platou au recunoscut că adevărata premieră a filmului Reconstituirea a avut loc la Iași, pe data de 6 mai 2015, la Festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL.

Gala de deschidere a adunat la Teatrul „Luceafărul” noi generații de tineri curioși să afle cât mai multe despre film, despre perioada în care el a apărut, dar să vadă și ce fac în prezent, după 47 de ani de la apariție, cei trei protagoniști. A fost un moment plin de emoție pentru toți cei prezenți, iar personajul principal al ediției de anul acesta, actorul George Mihăiță, a primit un premiu din partea Institutului Cultural Român (ICR) pentru activitatea artistică de până acum. Mesajul președintelui ICR, Radu Boroianu, a fost citit de Irina Margareta Nistor, consultantul cinematografic al festivalului de anul acesta. George Mihăiță a recunoscut că nicăieri în România nu a mai fost apreciat așa cum s-a întâmplat la Iași. Accident, Reconstituirea, Veronica și Undeva la Palilula au fost filmele care au creionat activitatea cinematografică a lui George Mihăiță, prin roluri de referință în cinematografia românească. Pe lângă proiecțiile de la Casa de Cultură a Studenților, anul acesta am propus ieșenilor și proiecții în aer liber. Chiar dacă a fost frig, cei prezenți în Grădina Palas au stat până la finalul filmelor și s-au bucurat de întâlnirile cu Tudor Giurgiu, Emilian Oprea sau Dorian Boguță.

Ediția de anul acesta s-a încheiat cu o altă premieră, Gala Declarație de dragoste 30. Filmul, în regia lui Nicolae Corjos, a fost lansat în 1985 și a influențat generații la rând, reprezentând și astăzi un reper pentru cei tineri. O parte dintre protagoniștii peliculei, Teodora Mareș, Adrian Păduraru (care a îndeplinit, cu maxim succes, și rolul de ambasador cultural al Festivalului), Andrei Duban sau Ion Nedelcu, s-au reîntâlnit la Iași și au stat la povești cu cei care se pregăteau pentru o declarație de dragoste.

Este foarte frumos și măgulitor să fii martor la aceste reîntâlniri, să simți emoția din glasul actorilor și să-i vezi cum se bucură de astfel de momente ale recunoștinței. Cu siguranță, de astfel de episoade vor mai avea parte ieșenii și la edițiile viitoare. Ne dorim ca toată lumea să conștientizeze că Iașul are un festival de film românesc unic în România, care ne oferă prilejul de a ne aprecia și iubi adevăratele valori. Niciodată nu trebuie uitate, iar astfel de întâlniri ne fac să credem că nu suntem pierduți, că mai avem o șansă. Una a respectului față de adevăratele repere ale cinematografiei românești.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe