Serile Filmului Românesc TIMPUL, o ediție cu suflet dedicată reconstituirilor

Cezara Maria Enea Publicat la: 28-05-2015

Festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL a ajuns la ediția a VI-a. Construit din bucăți mici și mari, în jurul unei Reconstituiri, festivalul a adus la Iași actori din toate colțurile lumii filmului românesc. George Mihăiță a fost personajul principal al ediției, întreg festivalul fiindu-i dedicat. Timp de două zile, publicul ieșean s-a bucurat de prezența iubitului actor.

Gala de deschidere a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL a început cu unul dintre cele mai iubite filme în care a jucat George Mihăiță. Filmul Accident, în regia lui Sergiu Nicolaescu, a creat în sală o atmosferă specifică unui film polițist. Alături de George Mihăiță, pe scena Teatrului „Luceafărul” au trăit emoții unice Vladimir Găitan și Ileana Popovici, precum și criticul de film Irina Margareta Nistor.

 

Avem frumusețea în noi și-n filmele românești

„Avem frumusețea în noi, dar cât de orbi suntem! Mulți oameni privesc minunile acestei lumi și par să nu vadă nimic. Orice clipă trăită este un moment nou și unic al Universului, un moment care nu a mai existat niciodată și care nu se va mai întoarce în veci”, au fost cuvintele lui Adrian Păduraru, ambasadorul festivalului, care l-a citat pe Pablo Casals pentru a-și exprima întreaga emoție. Încă de la început, actorul a mulțumit tuturor celor care au organizat Festivalul, în special voluntarilor. Pe scena Teatrului „Luceafărul” au pășit, pe rând, Andrei Giurgia, directorul festivalului, Daniel Șandru, directorul revistei Timpul, și Irina Margareta Nistor, consultant cinematografic în cadrul festivalului. Doamna filmelor traduse în România și-a exprimat bucuria întâlnirii cu protagoniștii filmului Reconstituirea, mărturisind că dintotdeauna și-a dorit să revadă acest film într-o sală plină de oameni.

 

Revederi filmice, după 47 de ani

Publicul i-a primit cu aplauze pe cei trei actori: Ileana Popovici, Vladimir Găitan și George Mihăiță. Amintind faptul că au trecut 47 de ani de la realizarea filmului Reconstituirea, Ileana Popovici și Vladimir Găitan, aflat pentru a doua oară la acest festival de film, au împărtășit aceeași curiozitate: cum va fi privit acest film de către tinerii aflați în sală. Sfatul lui Vladimir Găitan pentru generația tânără a fost un apel la memorie: „Să avem grijă ca istoria să nu se repete!”

„Mă uitam la imaginile din Reconstituirea și din BD și aveam senzația că era fiul meu”, a afirmat George Mihăiță. Începând cu seara de 6 mai, orașul Iași a ajuns pe locul întâi în sufletul actorului. El a mărturisit că nici Bucureștiul nu l-a omagiat așa cum au făcut-o ieșenii. Pentru tot ceea ce a făcut pentru filmul românesc, George Mihăiță a primit trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL. Radu Boroianu, regizor de teatru și președintele Institutului Cultural Român, a transmis un mesaj care a însoțit distincția oferită de ICR actorului: „(...) La marii artiști, conotația de lejeritate a jocului se află într-o deplină armonie cu o profundă seriozitate, iar George Mihăiță este o astfel de personalitate exemplară atât în prestațiile sale scenice și cinematografice, cât și în ceea ce întreprinde dincolo de lumina reflectoarelor. Harul și dăruirea demonstrate de George Mihăiță de-a lungul carierei sale artistice excepționale, ca actor, dar și ca manager și inițiator de proiecte culturale, își merită cu prisosință omagiul. [...] George, te rog să ne bucuri în continuare cu același talent, entuziasm și spirit mereu tânăr.”

După vizionarea filmului Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, film care a fost desemnat de Asociația Criticilor Români de Film drept cel mai bun film românesc din toate timpurile, cei trei actori au avut un viu dialog cu publicul. Pentru Ileana Popovici, seara de deschidere a Festivalului a constituit și adevărata premieră a filmului. „22 august 1968. Atunci a început acest film. Sub presiunea acelor evenimente, filmul a început să se construiască. Știu că vă este greu să credeți că toate lucrurile s-au întâmplat.[...] Noi stăteam la coadă pentru un pachet de unt. Este povestea tinereții părinților voștri”, a povestit Vladimir Găitan. La rândul său, George Mihăiță a arătat că întreg filmul este plin de simboluri, înțelegându-l doar cei care „au citit măcar o carte”.

 

Amintiri de pe platourile de filmare, cu nostalgii

Vladimir Găitan și-a amintit că în perioada filmărilor se asculta Radio Europa Liberă și se vorbea numai despre faptul că în următoarele 24 de ore România urma să fie ocupată. Șansa acestui film a fost, după părerea actorului, că Nicolae Ceaușescu era la începutul conducerii sale, astfel explicându-se acordul dat în privința Reconstituirii. Acest film a reprezentat „mica dizidență” a tinerilor, „singurul lor strigăt de libertate”. Dar timpul parcă a trecut prea repede și „parcă prea devreme am sărit din Dacie în ultimul model de BMW”, a fost de părere Vladimir Găitan. Mai mult, actorul a considerat că în profesia de actor este foarte importantă șansa de a fi lângă cine trebuie în momentul potrivit. Nostalgia lui Vladimir Găitan pentru acea perioadă este, de fapt, dorul de sentimentele de atunci, cu toată puritatea acestora: „Mi-e dor să mă plimb cu o fată de mână. Să aștepți trei zile să o săruți! Să înnebunești dacă nu o ții de mână! Din acest fapt se nășteau poveștile acestea minunate, pe care eu cred că voi nu le mai trăiți”.

La final, actorii au primit câte o distincție pentru întreaga lor activitate dedicată filmului românesc și au părăsit scena încărcați de emoție.

 

Ediția de anul acesta a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL a debutat cu o conferință de presă, desfășurată la Cărturești Palas. Tot aici s-a lansat și cartea Dramele adolescenților, semnată de George Mihăiță.

George Mihăiță: „Am avut în viață șansa de a întâlni oameni foarte importanți. Această întâlnire este foarte importantă pentru mine, una de suflet. Îi felicit pe studenții jurnaliști și mă bucur că au avut o nuanță de atenție pentru mine. Adevărata premieră a filmului Reconstituirea este astăzi. Noi nu am avut premiera filmului.”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe