În loc de încheiere, până la alte reconstituiri, o declarație de dragoste

Cezara Maria Enea Publicat la: 28-05-2015

Ultima zi a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL i-a strâns pe ieșeni într-un colț cu iarbă verde și actori români. Ultima proiecție le-a amintit celor mari de vremurile adolescenței, iar pentru cei mai mici a fost o comparație semnificativă între ce a fost cândva și ce se întâmplă acum. Peste 450 de oameni s-au bucurat de ultimul film din cadrul ediției a VI-a a festivalului. Declarație de dragoste a ținut publicului ieșean și de cald, și de amintiri.
Filmul Declarație de dragoste a împlinit vârsta de 30 de ani. Pentru a sărbători cele trei decenii ale peliculei, Festivalul Serile Filmului Românesc TIMPUL a încheiat cea de a VI-a ediție cu proiecția filmului regizat de Nicolae Corjos. Evenimentul a fost realizat împreună cu revista VIP, lansată în cadrul festivalului, astfel că, în fața publicului ieșean, au fost prezenți actorii Adrian Păduraru, Teodora Mareș și Andrei Duban, scenograful Ion Nedelcu, dar și Gianina Corondan, însoțită de membrii redacției revistei VIP.

O declarație de dragoste cât o viață
„Tot înapoi, din partea tovarășilor!”, a fost îndemnul Gianinei Corondan, care și-a amintit de vremurile adolescenței. Aceasta a încurajat publicul să scrie la tablă și a considerat că cea mai bună temă a serii poate fi „o oră de română cu declarație de dragoste”. Alături de vedetă au venit și o parte din membrii redacției revistei VIP. „30 de ani de la premiera filmului Declarație de dragoste. Ne-am oprit nostalgic la filmul acesta și l-am adus în prezent. I-am reîntâlnit, unul cu celălalt, pe cei doi actori. Așa arată ediția de primăvară a revistei VIP. Mă uitam în timp ce făceam pozele pentru copertă și mă gândeam: 30 de ani de la love story-ul celebru”, au fost cuvintele lui Radu Buzăianu, redactor-șef adjunct, ca mesaj adresat ieșenilor.

Ne vedem și peste alți 30 de ani!
Încă de la primele cuvinte, Teodora Mareș și-a exprimat bucuria pentru participarea la festival, dar și pentru faptul că se reîntâlnește la Iași cu Adrian Păduraru: „Mă bucur că ieșenii au ieșit din casă pentru a veni la film”. Mai mult, protagonista love story-ului românesc a mărturisit că a acceptat cu greu să apară pe coperta revistei VIP, subliniind însă că nu regretă, câtă vreme imaginea sa și debutul actoricesc sunt legate de această producție cinematografică. Discuția care a avut loc între invitații speciali s-a purtat fără rețineri și cu mult entuziasm. Spre deosebire de Andrei Duban, scenograful Ion Nedelcu a declarat de la început că vorbește puțin și că resimte entuziasmul în cadrul acestei „ieșeli la Iași”: „Acum 30 de ani am venit la o gală a filmului la Iași. Mă bucur că am prins încă o gală a filmului, după 30 de ani. Ne vedem peste 30 de ani!”
Publicul ieșean a urmărit, timp de 95 de minute, o poveste de dragoste românească. La sfârșit, actorii au răspuns la întrebările venite din partea cinefililor. „Oamenii se duc, filmul rămâne”, au fost cuvintele Teodorei Mareș, cuvinte care ne-au rămas în suflet și care vor motiva filmul românesc să lupte pentru frumusețea și dragostea pe care le poate exprima.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe