Acțiune, motor: TIFF.14

Andrei Giurgia Publicat la: 28-05-2015

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se va desfășura anul acesta la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai – 7 iunie 2015. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană. Înființat în anul 2002, TIFF este primul festival internațional de lungmetraj din România.

În cei 14 ani de existență, TIFF a devenit un brand cunoscut în România prin calitatea programelor prezentate, multitudinea de evenimente, seminarii, workshopuri, concerte și întâlniri cu nume din cinematografia mondială. Ediția din 2014 a prezentat nu mai puțin de 400 de proiecții, adunând aproximativ 65 000 de spectatori în cele zece zile de festival. Comedia neagră Wild Tales, filmul propus de Argentina la Premiile Oscar, va deschide ediția de anul acesta.

 

Retrospectiva Mircea Daneliuc

Și ediția de anul acesta vine cu câteva noutăți pentru publicul cinefil care va fi prezent la Cluj-Napoca. Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la TIFF, la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. Retrospectiva va cuprinde 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmări și alte documente inedite, aduse pentru prima dată în fața publicului. Filmele prezentate vor fi în copii noi, digitalizate, cu subtitrări în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internațional. Cinefilii se vor bucura de producții cum ar fi: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea poruncă (1991), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) și scurtmetrajul său de absolvire, Dus-întors (1972). Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.

 

Competiția pentru Trofeul Transilvania

Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania –  cinci realizate de regizori debutanți și șapte, de cineaști aflați la al doilea lungmetraj – vin din 13 țări: Argentina, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Iran, Islanda, Marea Britanie, Mexic, Spania și SUA.

Despre oameni și oi (r. Grímur Hákonarson) va veni la TIFF direct de la competiția Un Certain Regard de la Cannes, cu povestea emoționantă a doi frați care nu şi-au spus o vorbă timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimbă când trebuie să salveze ce au mai scump pe lume: oile. Sfâșietor este și Radiator (r. Tom Browne), un debut comparat cu Amour, despre modul în care, la bătrânețe, părinții devin, la rândul lor, copii. De la Veneția vine un film fără prejudecăți, Nopți de vară (r. Mario Fanfani), în care jumătatea unui cuplu aparent perfect are un secret întunecat: în fiecare weekend, Michel se retrage într-o casă din pădure, unde devine Mylène. În competiția Karlovy Vary 2014 s-a remarcat Parisul nordului (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), o dramedie despre relația tată-fiu, în care un profesor decide să-și revadă tatăl după câteva sesiuni la Alcoolicii Anonimi. Sigurðsson a mai fost în competiția TIFF cu primul său film, Either Way.

Suspans și acțiune se regăsesc în Plan pe șase ani (r. Santiago Cendejas), o combinație de thriller și film noir à la David Lynch, la limita dintre voyeurism și invaziune, și în Regii capitulează (r. Philipp Leinemann), în care doi polițiști mor în timpul unei confruntări violente, iar colegii lor nu mai au decât un scop: răzbunarea. Scene încordate de suspans se regăsesc în Lecția (r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov), o dramă cu accente realiste à la frații Dardenne, despre o profesoară care ia decizii extreme din cauza datoriilor, și Melbourne (r. Nima Javidi), premiat pentru scenariu la Stockholm și proiectat la Veneția, despre un cuplu confruntat cu o dilemă morală după un tragic accident.

În alertul 600 de mile (r. Gabriel Ripstein), distins cu premiul pentru Cel mai bun debut la Berlin 2015, actorul american Tim Roth joacă rolul unui agent american a cărui soartă se leagă iremediabil de tânărul contrabandist pe care-l urmărește. Tot pentru debut a fost recompensat, la Premiile Goya 2015, și 10 000 de kilometri (r. Carlos Marques-Marcet), o pasionantă poveste de dragoste la distanță, reconfigurată prin Skype. În acest film, dar și în tulburătoarele Incendiul (r. Juan Schnitman) și Melody (r. Bernard Bellefroid), povestea gravitează exclusiv în jurul a două personaje. În Incendiul ies scântei într-un cuplu pe cale să se destrame, iar Melody aduce în prim-plan un subiect actual delicat, însoțit de emoții extreme, acela al mamelor-surogat.

 

NORWAVE la TIFF

Norvegia va fi în centrul atenției anul acesta la TIFF, în cadrul unui focus unic: NORWAVE, un program ce aduce producții noi, retrospectiva Bent Hamer, muzică, seminarii și invitați speciali. În secțiunea-tribut 3X3 își va face loc umorul norvegian atipic din filmele unui cineast cu o semnătură aparte: Bent Hamer, renumit pentru ecranizarea Factotum, după Charles Bukowski. În prezența sa, la Cluj va fi proiectat cel mai recent film al său, 1001 Grams, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie fermecătoare despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Duminică, pe 31 mai, la 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj (CCS), celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen cântă alături de artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual.

 

Zilele Filmului Românesc

Opt lungmetraje și 18 scurtmetraje vor rula în competiție, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiției, între 4 și 6 iunie. Zeci de profesioniști străini din industria filmului, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecții.

Trei lungmetraje din competiție vor avea premiera mondială la TIFF. București NonStop, al șaselea film al lui Dan Chișu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează orașul noaptea și în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesioniști, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu urmări dezastruoase. Mult-așteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes. Al optulea titlu din competiție, Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu), este o dramă extrem de nuanțată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material și emoțional. A câștigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.

Va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiției, la scurtă vreme după proiecția din Un Certain Regard, și noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime.

Programul complet și detaliile despre ediția de anul acesta se găsesc pe www.tiff.ro.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe