Serile Filmului Românesc TIMPUL, lansat la Iași cu emoții și recunoștință

Diana Mihai Publicat la: 03-06-2015

Miercuri, 6 mai, începând cu ora 12:00, la Librăria Cărturești din Palas Mall s-a lansat ediția a VI-a a festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL, organizat de Asociația Studenților Jurnaliști și Asociația Revistei Timpul. Ieșenii au avut ocazia să participe la o întâlnire cu actorul George Mihăiță, căruia i s-a dedicat ediția din acest an. De asemenea, au fost prezenți Ileana Popovici, Vladimir Găitan, Adrian Păduraru, Doru Tompea, Daniel Șandru, Irina Margareta Nistor, George Bondor și Răzvan Timofciuc, din partea Consiliului Județean Iași. Evenimentul a fost moderat de directorul festivalului, Andrei Giurgia.

Începând cu ediția a V-a, festivalul organizat de tinerii jurnaliști ieșeni a fost susținut de revista de cultură contemporană Timpul, dar și de producătorul Adenium. Ediția din acest an a avut peste 20 de invitați de marcă din lumea filmului. O noutate față de edițiile anterioare, anul acesta, Irina Margareta Nistor a fost numită consultantul cinematografic, iar actorul Adrian Păduraru a fost ambasadorul cultural al festivalului. „De obicei, ambasadorul este făcut să vorbească în altă parte, nu acasă. Mulțumesc celor care au organizat să se întâmple asta în orașul în care mi-am petrecut adolescența și apoi 20 de ani de profesie”, a declarat Adrian Păduraru. Festivalul a fost finanțat de Consiliul Județean Iași, reprezentat la eveniment de Răzvan Timofciuc, care a afirmat: „Felicitări celor care au făcut ca acest eveniment să existe. Consiliul Județean, ca autoritate publică, a găsit de cuviință să ajute cum a putut acest proiect. Aducând în fața oamenilor valori ale cinematografiei, CJ își propune an de an să susțină acest festival”.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei de cultură Timpul, a declarat celor prezenți: „Ceea ce vedeți aici reprezintă spiritul tânăr al Asociației Studenților Jurnaliști, totul fiind o intersecție miraculoasă, pentru că de doi ani dublăm cu acești copii entuziaști: preluăm trecutul, trăim prezentul și pregătim viitorul”. Conf. univ. dr. George Bondor, redactorul-șef al revistei, a afirmat: „Țin să felicit ASJ-ul pentru că în urmă cu șase ani a avut ideea acestui proiect. Într-un oraș în care cinematografele merg doar în mall-uri, a avut curajul să proiecteze filme românești. Este o oportunitate pentru cei tineri să stea în fața filmelor românești ale generației noastre, alături de actorii și producătorii lor. Le doresc acestor tineri să se îndrăgostească precum Ioana și Alexandru din Declarație de dragoste”.

Prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a precizat: „Sunt sigur că pe parcursul acestor cinci zile se va lucra constant la acest eveniment cultural. Mesajul este acela că Iașul e generator și trebuie să rămână un profil al Iașului cultural”.

„Doamna Irina Margareta Nistor ni s-a alăturat de trei ani. Împreună, ne-am adunat tot aici, la Iași, consultându-ne despre ceea ce vom face anul acesta la festival. Am găsit împreună o temă a festivalului, și anume reconstituirea. (…) Suntem fericiți că am reușit să realizăm un trio de excepție aici, la Iași, și ne bucurăm că astăzi, alături de noi, putem să reconstituim o pagină importantă din istoria cinematografiei românești”, a precizat directorul festivalului, Andrei Giurgia. Consultantul cinematografic al festivalului, Irina Margareta Nistor, le-a mărturisit celor prezenți că se bucură foarte mult că susține acest festival, regretând în același timp că, în perioada în care a fost studentă, nu existau posibilități pentru a realiza ceea ce fac tinerii din Asociația Studenților Jurnaliști.

 

Bucuria reîntâlnirilor cu George Mihăiță, Ileana Popovici și Vladimir Găitan

„Mă bucur foarte mult că m-ați invitat și că sunt împreună cu prietenii mei de-o viață, Mihăiță și Găitan, cu care am făcut Reconstituirea (1968). Eram foarte tineri și am rămas prieteni foarte buni, chiar dacă nu ne vedem cu anii. Mă bucur foarte mult să văd atâția tineri. Am emoții. Ei sunt foarte dornici să vadă, să critice și să intre în dialog cu noi”, a mărturisit actrița Ileana Popovici, iar Vladimir Găitan a precizat: „Mă bucur că sunt alături de prietenul meu de-o viață, George Mihăiță. Sunt bucovinean, sunt din Suceava, deci nu trebuie să vă spun cu ce bucurie vin în zona asta, cât de multe rădăcini am aici. Acest festival trebuie să se desfășoare sub semnul iubirii și al înțelegerii între noi toți!”.

La rândul său, actorul George Mihăiță a mulțumit organizatorilor pentru invitația care i s-a făcut: „Am venit în ultimii ani de câteva ori la Iași cu spectacole de teatru și întotdeauna am avut săli pline, așa că vin cu drag într-un oraș care respiră cultură. Reconstituirea, Accident, Veronica și Undeva la Palilula sunt filme la care țin foarte mult. Pot să vă spun că, în viață, am avut șansa să întâlnesc oameni foarte importanți. Iar această întâlnire este foarte importantă pentru mine, este una de suflet. Felicit studenții jurnaliști și mă bucur că ați avut atenție pentru mine. Eu și prietenii mei am avut șansa de a juca în cel mai bun film românesc. Este o mare bucurie. Aș putea spune că adevărata premieră a filmului Reconstituirea este astăzi. Noi nu am avut premieră cu filmul”. Actorul a mai recunoscut că în sufletul său este sărbătoare și că în aceste zile, la Iași, trăiește o mare bucurie.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe