74 de ani de la Pogromul de la Iași

Andrei Giurgia Publicat la: 25-06-2015

Ziua de vineri, 26 iunie 2015, aduce o serie de evenimente care vor aminti și comemora Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria modernă a României, care a avut loc între 28 și 30 iunie 1941, când la Iași au fost omorâți peste 14 000 de evrei.

De la ora 16.00, la Librăria Orest Tafrali se va lansa albumul bilingv Pogromul de la Iași și Holocaustul în România, coordonat de Carol Iancu și Alexandru-Florin Platon. Volumul este structurat în trei părți: „Evreii și antisemitismul în România înaintea celui de-al Doilea Război Mondial”, „Șoah-ul în România” și „Pogromul de la Iași”. Lucrarea cuprinde o serie de comunicări susținute la colocviul internațional din anul 2011, „70 de ani de la Pogromul de la Iași”, dar și o serie de texte noi.

În Sala Mare a Academiei Române, Filiala Iași, de la ora 17.30 va avea loc masa rotundă cu tema „Pogromul de la Iași și Holocaustul din România”. Vor participa dr. Aurel Vainer, președintele FCER, prof. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Adrian Cioflâncă, membru în Colegiul CNSAS și cercetător la CSIER, prof. Carol Iancu de la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier (Franța), prof. Alexandru-Florin Platon de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași și conf. Felicia Waldman de la Universitatea din București.

Evenimentul este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), Comunitatea Evreilor din Iași, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Dr. Alexandru Șafran” al Universității „Al.I. Cuza” din Iași, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER), Institutul Francez din Iași și Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe