De la lista lui Dughin la cea a lui Putin

Sorin Bocancea Publicat la: 25-06-2015

La sfârșitul anului trecut, în mass-media a fost lansată „lista lui Dughin”. Pentru a prinde bine la public, apariția ei a fost însoțită de o poveste care să o facă verosimilă: un hacker i-a spart contul ideologului „naționalismului bolșevic” (contradicția în termeni îi aparține) și a dat lumii „marele secret” ce urma să fie înghițit nemestecat. Lista conținea nume de persoane pe care Federația Rusă s-ar sprijini la o adică în edificarea Uniunii Eurasiatice. Tot pentru a se asigura credibilitatea ei, pe listă au fost trecute persoane cunoscute nouă ca strâns legate de Moscova (Ion Iliescu, Adrian Năstase ș.a.), mari admiratori ai Federației Ruse (cum este Vasile Ernu) și apostoli ai unui ortodoxism legionaroid util noului tip de naționalism lansat de Dughin (cum este Dan Puric). Printre aceste persoane au fost strecurate și unele care nu au nici o legătură afectivă cu Dughin sau cu Moscova, a căror prezență a fost explicată prin faptul că urmau a fi contactate pentru a se apropia de… Deci aveam în față o listă ce ar fi fost completă doar cu adăugirile ulterioare. A fost clar că lista avea altă proveniență decât computerul lui Dughin, iar efectele publicării sale nu au fost cele scontate de autori. Și acum râde lumea atunci când își mai aduce aminte de ea.

Recent, a apărut o nouă listă, de altă factură. De această dată, nu mai este una plină de umor, precum precedenta, iar autorul și-a asumat-o prin vocile reprezentanților săi. Ea nu mai conține așa-zise „persoane de sprijin”, ci numele celor pe care Moscova i-a declarat persona non grata, chiar dacă acest lucru nu a fost făcut printr-un comunicat de presă, după cum se procedează în țările civilizate. După ritualul plimbării prin diverse site-uri, lista a ajuns la cunoștința publicului larg și este cât se poate de reală. Printre cei 89 calificați ca indezirabili, cinci sunt români ce au deținut înalte funcții publice.

E de bine, e de rău? E de rău, pentru că a ajunge pe astfel de liste nu poate bucura pe nimeni. Dar, dacă tot s-a ajuns aici, e de bine, căci, dacă pe listă nu ar fi fost nici un înalt funcționar român „sancționat” de Moscova pentru poziția luată în cazul agresării Ucrainei, partenerii noștri occidentali ne-ar fi privit lung. Poziția geostrategică a României este foarte importantă în actualul context; se impune o poziționare fără ambiguități și prezența cvintetului român pe listă este un element de încredere.

Diferendul dintre Moscova și Occident a ajuns la etapa de liste, semn că Moscova începe să resimtă puternic efectele măsurilor economice luate împotriva sa și dă semne de mare nervozitate. Tăcerea Europei în raport cu zgomotul declarațiilor și șenilatelor venit dinspre Est a reușit să-i irite pe susținătorii proiectului european, grija liderilor europeni de a nu escalada conflictul fiind văzută fie ca slăbiciune, fie ca semn al complicității unor lideri cu Putin. În tot acest timp, măsurile economice împotriva Rusiei lucrează zi de zi, iar recentul Raport privind relațiile dintre Rusia și UE, adoptat în Parlamentul European, pregătește măsuri ce atacă direct instrumentele prin care Moscova încearcă destabilizarea UE: finanțarea partidelor extremiste europene.

Se va consuma și această etapă, iar Rusia va înteți zgomotul, cu amenințări de tot felul și diversiuni. Câte un general cu zeci de medalii în piept va ieși periodic la rampă și va arăta cu degetul spre câte o țară europeană. Iar Bruxellesul va rezista mai departe tentației de a-i da replică, cu riscul de a-și irita propriii cetățeni, pentru că europeanul de rând vrea să se termine odată acest joc și să-și vadă fiecare de treabă. De aceea, Bruxellesul nu va putea să tacă neobosit, pentru că și replicile fac parte din arta războiului. Trebuie să recunoaștem faptul că, dacă europenii nu sunt în război cu Putin, acesta se consideră în război cu europenii. Iar istoria ne-a arătat că rușii dau de-a dreptul, nu se încurcă în politețuri diplomatice. E greu să repari ce s-a stricat din cauză că ai făcut diplomație ca la manual.

Revin la listă. O parte dintre membrii cvintetului amintit nu mai sunt în funcții. Mă întreb: în condițiile în care premierul României a ignorat boicotarea evenimentului de la Baku de către liderii europeni și a ales să se afișeze cu Putin și cu alți lideri autoritari din Est, mai este posibil un asemenea cvintet în instituțiile noastre centrale? Prin gestul său, Ponta a arătat că se cere pe o adevărată listă a lui Dughin, doar că acesta îl ignoră, așa cum l-a ignorat și Putin. Și mă mai întreb: dacă Ponta se cere pe lista lui Dughin, câți înalți funcționari se vor găsi pe o nouă listă a lui Putin?

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe