Qui est Emmanuel Todd?

Bogdan Călinescu Publicat la: 25-06-2015

Intelectualii francezi au obiceiul să scrie sau să spună prostii. De la Stalin încoace, trecând prin China, Cuba sau America, majoritatea intelectualilor s-au înșelat prosternându-se în fața ideologiei comuniste și în același timp înjurând capitalismul. Recitindu-i astăzi, nu putem decât să fim șocați de lipsa lor de luciditate, în ciuda inteligenței și culturii de care beneficiau. Acești intelectuali au fost complicii unui sistem criminal. Puțini s-au scuzat, mulți s-au făcut că uită și mai puțini au fost clarvăzători.

După sfârșitul comunismului, mulți tovarăși de drum au tras-o pe dreapta și nu i-am mai auzit. Alții au încercat să explice eșecul ideologiei comuniste prin faptul că, la origine, nu asta era ideea. Ea ar fi fost deturnată de la scopul inițial, acela de a crea fericire și bunăstare întregii omeniri. Bizară concluzie după ce s-a văzut că peste tot unde a fost la putere comunismul nu a lăsat decât mormane de cadavre și țări falimentate economic. Cum se face că nu e totuși nici o excepție „pozitivă”?

Un caz aparte este acela al intelectualilor care au îmbrățișat această ideologie după căderea zidului. Dintre ei face parte și sociologul Emmanuel Todd. Cu picioarele pe pământ înainte de 1989, Todd a prezis chiar implozia URSS-ului într-o carte vizionară apărută în 1976 și intitulată La chute finale. După 1990, victimă a unui infarct ideologic, Todd devine un nostalgic al vremurilor marxiste. Critică economia liberală, acuză Comisia Europeană de toate catastrofele economice din Franța și mai ales își alege drept țintă principală Statele Unite de după atacurile teroriste din septembrie 2001. Après l’empire: Essai sur la décomposition du système américain e titlul cărții lui Todd în care prevede sfârșitul unei Americi „obsedate” de terorism și care ar fi incapabilă să se reconstruiască. America, scrie Todd, va fi depășită de o țară precum Rusia. De data asta, sociologul a pierdut orice urmă de luciditate și a basculat chiar într-un antiamericanism de mahala. Terorismul islamic ar fi doar o nevroză a americanilor, o invenție pentru a-și salva „imperiul” (nu văd care ar fi imperiul american, iar dacă ar fi unul, e clar că nu prea e bine administrat…).

Todd recidivează zilele astea cu o nouă carte intitulată Qui est Charlie?, în care acuză milioanele de manifestanți din 11 ianuarie ce au traversat Parisul ca să protesteze împotriva terorismului ca fiind „moștenitorii unei tradiții catolice mucegăite și reprezentanții claselor mijlocii și superioare pornite împotriva clasei inferioare, aceea a musulmanilor”. În acea zi de ianuarie (manifestația s-a desfășurat după atentatele de la redacția revistei Charlie Hebdo de pe data de 7 ianuarie), Todd a avut o revelație (un „flash totalitar”, a scris Elisabeth Lévy). Cei care au manifestat sunt niște impostori ce nu au înțeles nimic. Au fost doar pe placul Frontului Național (partidul de extrema dreaptă din Franța), afișând ura față de minoritățile musulmane. Sociologul are nevoie de o bună pereche de ochelari și ar trebui să mai iasă din apartamentul lui situat departe de cartierele riscante, pline de musulmani. Însă chiar fără să iasă din casă, Todd ar fi putut remarca atacurile teroriste islamiste comise în lume, ale căror victime sunt mai ales creștinii. În Franța există o foarte dificilă problemă a integrării unei comunități musulmane într-o societate laică și tolerantă. Bineînțeles, nu toți musulmanii sunt la fel, însă, paradoxal, mai ales ultima generație e reticentă la o veritabilă asimilare. În loc să atace religia catolică, Todd ar fi putut scrie o carte despre o oarecare incompatibilitate între islam și democrație… Qui est Emmanuel Todd?

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe