Noi avem nevoie de FILIT

Andrei Giurgia Publicat la: 26-06-2015

Fără Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Așa au decis organizatorii cu privire la cea de-a III-a ediție, care ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015. Această decizie a fost luată în urma „încercărilor repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil în ultima perioadă”, susțin organizatorii. Decizia de autosuspendare în semn de protest vine și pe fondul „atmosferei tensionate de dispute politice locale”, fiind incriminate „imprevizibilitatea instituțională, birocratizarea excesivă și legislația rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung”, se arată într-un comunicat oficial din partea biroului de presă FILIT.

„Aș vrea să spun că nu este o campanie care a început acuma. În acest moment totul s-a intensificat. Este o campanie de doi ani care ne-a epuizat pas cu pas entuziasmul. Toate presiunile s-au transformat în piedici administrative. Festivalul în sine era pus în pericol sau desfășurarea lui în condiții profesioniste, tocmai prin faptul că au venit asemenea presiuni care au dus, într-un efect de domino, la alte probleme care împiedicau desfășurarea festivalului în condiții bune. Personal, am fost foarte deranjat în perioada asta pentru că am simțit că este o presiune transformată uneori în minciuni publice care m-au făcut să mă întreb permanent care este rostul. Am vrut să fiu parte a ceva important, frumos și care să însemne ceva frumos pentru Iași și m-am trezit permanent denigrat, în situația în care trebuie să-mi apăr imaginea pe care mi-am construit-o prin muncă, la fel ca în cadrul festivalului, în atâția ani”, a subliniat Lucian Dan Teodorovici, scriitor și coordonator de programe în cadrul FILIT.

Când politicul vrea cultură...

În ultima perioadă, liderul grupului de consilieri județeni PSD Iași, Cristian Stanciu, a lansat o serie de critici cu privire la modul în care s-au cheltuit banii de la Consiliul Județean, prin Muzeul Literaturii Române, la cele două ediții de festival de până acum. În discuție este adus un raport al Curții de Conturi cu privire la ediția din anul 2013, unde ar fi evidențiat un prejudiciu de 189.000 lei. De partea cealaltă, Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române (MLR) Iași, susține că respectivul raport este un fals și nu seamănă cu cel depus de instituția condusă de el. Legat de acest prejudiciu, conducerea MLR a contestat raportul anul trecut. Nici până în prezent răspunsul la contestația respectivă nu a venit. Contactat de revista de cultură contemporană TIMPUL pentru a comenta decizia de autosuspendare a FILIT, Cristian Stanciu a declarat: „În momentul de față nu doresc să fac comentarii pentru că nu avem nicio legătură cu această autosuspendare anunțată de board-ul FILIT. În ideea aceasta trebuie discutat mai clar și în detaliu cu cei care sunt în spatele biroului de presă și sunt convins că ei cunosc mult mai bine motivele acestei autosuspendări. Nu avem nicio legătură cu această chestiune pe care au generat-o dumnealor. Noi am solicitat o detaliere a raportului financiar în plenul Consiliului Județean și atât. În acest moment mă limitez la aceste declarații”.

Și viceprimarul cu atribuții de primar, Mihai Chirica, a comentat această situație și a propus o serie de soluții pentru a trece peste ea. „Ca reprezentanți ai autorităților publice, avem datoria să sprijinim aceste acțiuni culturale și să lăsăm creatorii de cultură să se exprime cât mai convingător, fără constrângeri politice sau de altă natură. Primăria Municipiului Iași, prin Fundația Iași – Capitală Europeană a Culturii, are toată disponibilitatea de a sprijini, atât din punct de vedere logistic, cât și financiar, organizarea ediției 2015 a FILIT Iași, fără a interveni în niciun fel în managementul festivalului și având deplină încredere în echipa de organizatori”.

Pe cine am ratat

Până în acest moment, peste 100 de invitați erau deja confirmați pentru ediția de anul acesta a FILIT. Publicul ieșean ar fi trebuit să se întâlnească cu nume importante ale literaturii mondiale, cum ar fi György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin sau Mihail Șișkin. „Și anul acesta m-am ocupat de invitații din străinătate și vreau să subliniez că am lucrat vreme de șase luni voluntar, fără a fi plătit. Sunt confirmări, iar situația în care suntem noi nu este deloc confortabilă. Suntem puși în situația de a le cere scuze acelor invitați, de a le explica în ce situație concretă ne aflăm și de a anula invitația de participare. Nu este deloc confortabil, dar asta trebuia să facem pentru că altfel riscam mult mai mult. Riscam ca niște conflicte, niște orgolii minore politice, locale să creeze o imagine internațională proastă. Cred că orgoliile locale trebuie să rămână locale și atât”, a subliniat Lucian Dan Teodorovici.

De când s-a făcut public anunțul de autosuspendare a ediției de anul acesta și până în prezent, sute de iubitori ai literaturii sau foști invitați la FILIT și-au arătat susținerea și încrederea că lucrurile vor reveni la normal. „Nu știu care va fi continuarea acestui festival. Mi-aș dori foarte mult să existe, într-un fel sau altul, de anul viitor FILIT-ul. Sigur, pentru anul acesta nu se mai pune problema, pentru că deja le-am trimis invitaților scrisori, email-uri prin care le-am explicat tot ceea ce s-a întâmplat și nu putem reveni asupra acestei decizii. Îmi rămâne speranța că va continua. Noi de asta am spus că este vorba de o suspendare, tocmai în ideea că acest festival trebuie să continue”, a concluzionat scriitorul.

Până ce lucrurile se vor limpezi, iar politicul nu se va mai implica în acest mod, nu știm cât va dura. Ce știm sigur este că Iașul nu va mai avea parte anul acesta de un regal cultural în adevăratul sens al cuvântului. Comunitatea locală pierde mereu. Oare până când și până unde se poate merge cu astfel de situații? Noi așteptăm FILIT 2016.

 

Sunt solidari cu protestul FILIT:

Mircea Cărtărescu, scriitor

„Sunt solidar cu organizatorii FILIT în acest nou moment trist și urât pentru cultura românească. Închiderea pentru un an a acestui mare festival echivalează, o știu prea bine, cu desființarea sa. Dar într-o țară supra-politizată, care face pe deasupra o politică sulfuroasă, contrară propriilor ei interese, nu putem avea decât destinul meșterului Manole”.

Daniel Șandru, directorul Revistei TIMPUL

„Sunt siderat de anunțul organizatorilor acestui Festival, pentru că cel mai important eveniment cultural al Iașului, singurul efort de echipă internaționalizat și apreciat în manieră superlativă atât la nivel național, cât și european, a fost pur și simplu frânt.

E o pierdere imensă pentru Iașul cultural și intelectual, e un imens câștig pentru mediocritatea din care FILIT reușise, de doi ani încoace, să ne extragă și care, de azi înainte, se vede repusă în drepturi. Felicitări culturnicilor de partid și, evident, acelor politicieni locali cu «naturelul simțitor», adică cei care au trântit la pământ entuziasmul colocvial al echipei scriitorului Dan Lungu. Să rămână și să facă ei, de acum înainte, ce știu mai bine: paranghelii cu mici și bere, hore, slujbe cu torțe, artificii și poeți în cartiere, să se premieze și să se tămâieze reciproc, într-o deplină fraternitate a disprețului pentru excelență”.
 

Răzvan Chiruță, jurnalist

„Nostalgia pentru Iași nu m-a părăsit niciodată în cei 11 ani de când am plecat la București. Iar această trăire s-a amplificat anul trecut, când am venit la FILIT și am avut sentimentul că Iașul poate căpăta gloria culturală la care tot visează. Ei bine, au avut grijă politicienii locali să mă vindece de nostalgia mea. FILIT se suspendă, ca majoritatea lucrurilor bune care se întâmplă în acest oraș condus din sufragerie. Nu-i nimic, Iașul are alte glorii: jurnaliști condamnaţi definitiv pentru șantaj, primarul pe care nici amanta nu-l mai vrea, un mall uriaș în care scad vânzările și, nu putem uita, o măreaţă echipă de fotbal”.

Cătălin Sava, jurnalist

„Anul ăsta n-o să mai fie FILIT. Iașiul rămâne la Festivalul Berii. Pentru că în țara asta tot ce e bun trebuie mânjit. Pentru mine a fost cel mai frumos festival pe care l-am prezentat”.

Radu Vancu, scriitor

„Ce se întâmplă la FILIT e pe de o parte oribil, pe de alta rutinier: PSD distruge, ca mereu de 25 de ani încoace, tot ce ar mai putea salva țara asta. Sunt alături de echipa FILIT, care a fost linșată sistematic vreme de doi ani pentru crima de a fi făcut ceva superlativ în țara în care nu se face nimic”.

Tudor Giurgiu, regizor

„O veste proastă de la Iasi, un oraș cu un public minunat, avid de film, teatru și mai ales de FILIT. Festival care, se pare, nu va mai avea loc. Nu știu nimic din culisele acestei decizii, însă îmi pot imagina ingerințe politice și războaie locale pentru a câștiga putere și imagine. Îmi permit însă un comentariu din experiența a 14 ani de TIFF: nu cred că poți clădi un festival de anvergură altfel decât pornind de la zero sprijin din bani publici (sau foarte puțin la o primă ediție) și asumându-ți o independență totală față de factorul politic, indiferent că se cheamă PNL sau PSD. Ceea ce, în cazul FILIT, nu s-a întâmplat. Or, acum, contextul politic complicat al Iașiului, precum și raportarea organizatorilor față de acest mediu duc la nemeritate consecințe, după două ediții excelente. Nu mă miră însă, oamenii politici nu știu să își gestioneze poziționarea față de astfel de evenimente, își imaginează că, dacă finanțează cu o sumă mare festivalul, trebuie automat să profite de pe urma lui”.

Orice am zice și am comenta, ceea ce s-a întâmplat cu FILIT e trist și nemeritat, cel puțin pentru energia și dăruirea organizatorilor și, mai ales, pentru ieșeni.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe