Gărâna Jazz Festival – din nou, la superlativ

Petronela Rotar Publicat la: 29-07-2015

Muzicieni care au adus publicul în extaz, puzderie de lume, frig și atmosferă boemă. Așa s-ar putea rezuma cele patru zile ale singurului festival internațional de jazz open-air din Europa de Est, Gărâna Jazz Festival, la care, conform organizatorilor, au participat aproape 25 000 de spectatori.

Jazzul a făcut valea să răsune zi și noapte, iar concertele s-au desfășurat în mai multe locuri: Poiana Lupului, la scena mare, în frumoasa biserică catolică din Văliug sau la hanul La Răscruce din satul Gărâna. Mașinile și corturile celor veniți să savureze muzica bună s-au răspândit 10 kilometri de jur-împrejur.

„Ne-am așteptat să plouă măcar o zi, așa cum s-a întâmplat în fiecare an la ultimele ediții”, ne-a declarat organizatorul festivalului, Marius Giura, „dar anul ăsta am avut noroc de vreme bună în fiecare zi. E drept că noaptea au fost și temperaturi de cinci grade Celsius, iar concertele s-au întins până pe la trei-patru dimineața, însă cei care vin aici an de an știu la ce să se aștepte și vin pregătiți cu haine groase și pături”.

În prima zi au încântat publicul Tigran Hamasyan, grupul german Nighthawks, Enzo Favata Quartet și Trio Spanache. Vineri au fost nu mai puțin de cinci concerte, iar sâmbătă, a treia zi a festivalului, a fost una dintre cele mai valoroase din istoria de 19 ani a evenimentului organizat de Marius Giura. După recitalul timișorenilor Trio Spanache, îndelung aplaudați, pe scena din Poiana Lupului au urcat alți trei „grei”. Renaud Garcia, cel mai bun contrabasist al Franței, a performat un recital solo în fața a peste 7 000 de melomani. A urmat recitalul grupului francez Biréli Lagrène Gypsy Project, din a cărui componență face parte cel mai important chitarist acustic din Europa, care a revenit de două ori pe scenă, la bis. Seara s-a încheiat cu Stanley Clarke Quartet. Duminică a urcat pe scenă grupul Snarky Puppy, premiat cu Grammy pentru R&B în 2014.

În fiecare an, Festivalul de Jazz adună o comunitate mare de melomani din întreaga țară, oameni care de-acum se știu între ei și formează un public pretențios și compact. Toate camerele de oaspeți din zonă sunt rezervate cu un an înainte, astfel că, la ora actuală, deja sunt ocupate pentru ediția de anul viitor. În public s-au amestecat și anul acesta Costin Petrescu, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieș și chiar fostul patron al Pro TV, Adrian Sârbu.

 

Satul Gărâna din inima Carpaților Occidentali este de 19 ani consecutiv gazda singurului festival internațional în aer liber de jazz din Europa de Est. Vremea specifică zonei, deseori capricioasă, nu a diminuat la nici o ediție de până acum atmosfera, festivalul înregistrând până acum un număr impresionant de artiști de prima mână, printre care Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Zakir Hussain, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson sau Avishai Cohen.

Ani la rând, festivalul a adunat în jurul său zeci de mii de iubitori de jazz, din mai multe colțuri ale Europei.

Gărâna Jazz Festival este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, iar nucleul echipei organizatoare îi cuprinde pe Marius, Gabi, Cristina, Simona și Caius Giura.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe