Filmele istorice prind viață la Râșnov

Andrei Giurgia Publicat la: 29-07-2015

„Fără covor roșu, fără isterie, fără breaking news.” Sub acest îndemn, organizatorii Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) îi așteaptă pe toți pasionații acestui domeniu, timp de zece zile, la peste 40 de proiecții, 11 evenimente speciale, 20 de prelegeri și dezbateri, două expoziții și un târg de carte. Cea de-a șaptea ediție se va desfășura în perioada 31 iulie – 9 august 2015, iar evenimentul este produs de Primăria Orașului Râșnov și Asociația Mioritics.

Fiecare ediție de până acum s-a desfășurat având o temă principală. Anul acesta, majoritatea evenimentelor propuse de organizatori au la bază tema „Uniune vs secesiune”. La aceasta se adaugă alte patru subteme: „Papa Ioan Paul al II-lea”, „Hiroshima”, „Nicolae Ceaușescu” și „Exilul armean”. „Tema de anul acesta este una de actualitate și am încercat, pe cât mai mult posibil, deoarece sunt multe uniuni și secesiuni care au fost și vor mai fi, să acoperim cât mai multe lucruri. Cât mai ține Europa este o temă de foarte mare actualitate. Vorbim despre secesiuni în fostele state sovietice. Despre cum ne influențează comunicarea. Despre ce ne unește și ce ne desparte în România anului 2015 sau cât Ceaușescu a mai rămas în noi. Acestea sunt doar câteva provocări de anul acesta. Există și câteva teme secundare. Îi vom dedica o zi întreagă lui Papa Ioan Paul al II-lea. Acest eveniment se va desfășura pe 2 august. Ziua de 6 august, când se împlinesc exact 70 de ani de la atentatele de la Hiroshima, vom vorbi despre dispariția acestui oraș distrus de o bombă nucleară. Tot anul acesta se împlinesc și 50 de ani de când Ceaușescu a venit la putere și 100 de ani de la exilul armean”, a subliniat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

 

Ce filme vom vedea la Râșnov

Peste 40 de producții cinematografice al căror subiect urmărește temele principale de anul acesta vor fi prezentate la Cinematograful „Amza Pellea” și în curtea Cetății Râșnov. Dintre acestea, vă facem și câteva recomandări. Dacă ajungeți la Râșnov în perioada festivalului, nu trebuie să ratați filmul lui Radu Jude, Aferim!, recent premiat la Berlin pentru regie. Filmul ne prezintă o frescă remarcabilă a moravurilor și obiceiurilor Valahiei de la mijlocul secolului al XIX-lea, developând cu inteligență trăsături de caracter deloc măgulitoare, ce pot explica o parte dintre neajunsurile societății românești contemporane.

De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu, care pornește de la un caz real, cel al procurorului Panait, va fi prezentat de regizor la Râșnov.

La începutul anilor ’50, drumul spre țările lipsite de comunism trecea uneori prin apele învolburate ale Dunării. Pentru cei mai norocoși, continua în Iugoslavia. Pentru cei mai puțini norocoși, se termina în adâncurile fluviului. Pentru restul, destinația următoare era una dintre pușcăriile uniform răspândite pe întreaga suprafață a țării. Poarta Albă, filmul lui Nicolae Mărgineanu, aduce în lumină destinele unor oameni al căror vis s-a sfârșit între granițele celui mai mare lagăr de concentrare din istoria României.

Chuck Norris vs Communism, în regia Ilincăi Călugăreanu, ne prezintă povestea fascinantă a casetelor video piratate care au transformat vocea Irinei Margareta Nistor într-un simbol al libertății și care le-au permis milioanelor de români să păcălească regimul comunist.

De pe lista de anul acesta nu lipsesc producții internaționale de mare impact. The Birth of a Nation este un film mut din anul 1915, în regia lui D.W. Griffith, având la bază romanul și piesa de teatru The Clansman, scrise de Thomas Dixon. Este considerat prima superproducție americană, dar și una dintre cele mai controversate din epocă, din cauza convingerilor rasiste ale regizorului.

Fatih Akin, unul dintre cei mai importanți regizori de origine turcă, spune în The Cut povestea unui tânăr, Nazaret Manoogian, implicat într-unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria Turciei moderne: genocidul armean din 1915. După ce a fost deportat la mii de kilometri distanță de țara natală, supraviețuitorul începe lungul drum al întoarcerii acasă, cu speranța să-și găsească în viață cele două fiice gemene.

Regizorul Michel Hazanavicius și actrița Bérénice Bejo din filmul mut The Artist se reunesc în pelicula The Search. În versiunea originală, scenariul spune povestea unui tânăr supraviețuitor al Holocaustului pornit în căutarea mamei. Versiunea actuală se mută în Cecenia finalului de secol XX, invadată de armata rusă, portretizând drama unui orfan de nouă ani.

„Acest festival este o școală foarte bună despre cum se face un festival de vacanță în care să și înveți ceva și să nu-ți pară rău că vii la Râșnov. Eu, de exemplu, la școală nu iubeam istoria, dar organizatorii acestui festival m-au învățat cum să fac acest lucru. Cred că asta ar trebui să se întâmple și în școli. Acest festival propune și foarte multe filme europene pe care, din păcate, publicul larg nu prea are unde să le vadă. Sunt filme extrem de rafinate”, ne-a declarat Irina Margareta Nistor, consultantul cinematografic al festivalului.

 

Evenimente speciale la FFIR

Grădina Cetății Râșnov, dar și Biserica Evanghelică vor găzdui o serie de evenimente speciale în strânsă legătură cu temele de anul acesta. În cetate vom aveam parte de câteva concerte speciale. Printre cei care vor concerta, amintim: trupele Cuibul (Chișinău), Ţapinarii, Fără Zahăr, Robin and the Backstabbers și RTE ConTempo Quartet (Dublin). Cristian Horia și Emilian Florentin Gheorghe vor prezenta proiectul acustic When Violin Meets Guitar, Vali Răcilă și Raul Kusak vor aduce în Cetatea Râșnov conceptul Handmade Blues, iar ansamblul Flauto Dolce va prezenta proiectul Paralele intersectate – Concert de muzică armenească și turcească.

În Biserica Evanghelică, pe 1 august, de la ora 18.00, va avea loc concertul Sensations – De la Renaștere la Nuevo Tango. Programul muzical al duetului Olivia Iancu și Claudiu Lobonț va propune o colecție de fragmente muzicale sclipitoare, de atmosferă, sub forma unor aranjamente originale pentru o pereche de instrumente foarte puțin cunoscute în România: arhilăutele. Pe 7 august, de la ora 18.00, soprana Ruxandra Cioranu (Paris), Irina Năstase (orgă) și violoncelistul Andrei Kivu (Paris) ne vor propune concertul Est-Vest/Nord-Sud, Conexiuni și disensiuni în muzica germană.

În perioada festivalului, cei prezenți la Râșnov vor putea participa și la două expoziții: Bine ați venit în RSR! 45 de ani de la înființarea Ministerului Turismului și Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice. Prima expoziție va prezenta destinațiile turistice interne alese de Ministerul Turismului pentru turiștii străini. Imaginile fac parte din colecția folosită de Oficiul Național de Turism al RSR pentru promovarea turistică internațională. A doua expoziție va prezenta documente din Fondul Documentar și Informativ al Arhivei CNSAS.

Duminică, 2 august, în Cetatea Râșnov va fi prezentat cel mai nou număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, partener media al festivalului de doi ani la rând.

 

Şcoala de vară Astra

De patru ani, pe durata festivalului se desfășoară și Școala de Vară Astra, un punct de referință pentru acest eveniment cultural. Absolvenții sau pasionații de istorie din România și Republica Moldova vor participa la o serie de întâlniri și discuții cu personalități din viața culturală, având la bază temele principale ale festivalului. Tinerii admiși la ediția de anul acesta vor avea ocazia să stea de vorbă cu Mihai Răzvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Marek Szczygieł (ambasadorul Poloniei), Laurențiu Damian, Dan Dungaciu, Vitalie Ciobanu, Theodor Paleologu și Liviu Tofan.

Pe toată durata festivalului accesul este gratuit la toate evenimentele. Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.ffir.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe