I-a lipsit Greciei un Boc?

Laurențiu Ciocăzanu Publicat la: 29-07-2015

La ora la care scriu aceste rânduri, reuniunea liderilor UE este blocată de tragedia greacă. Europa unită nu poate ajunge la o soluție pentru salvarea Atenei. După două încercări eșuate, liderii UE nu mai au practic încredere că, pompând bani în continuare, vor schimba cu ceva soarta țării lui Homer. Grecia consumă incomensurabil mai mult față de cât produce și nu arată voință să se rupă de trecutul bolnav.

Situația a devenit de-a dreptul tragicomică: guvernul actual a câștigat alegerile cu un discurs de stânga extremă, antiausteritate și împotriva creditorilor internaționali, iar zilele trecute a ajuns să promită că va fi chiar mai dur cu propriii cetățeni decât predecesorii săi politici! Ba mai mult, guvernul Tsipras a organizat faimosul referendum antiausteritate, susținut de populație cu peste 60% din voturi, iar la câteva zile după plebiscit a anunțat că va face exact ce lumea votase să nu facă: tăieri bugetare masive, creșteri de taxe și privatizări!

Tsipras nu e picat din cer. El este produsul disperării unei populații aduse pe buza prăpastiei de politicieni iresponsabili, populiști, a căror singură doctrină a fost minciuna. Au falsificat cifre contabile, au cerut bani împrumut promițând că vor tăia risipa bugetară, au păpat banii împrumutați de la alții fără să schimbe mai nimic. Au alimentat o spirală a demagogiei care a dus țara pe un drum aproape fără ieșire la lumină.

România a fost la un pas de naufragiul în aceleași ape tulburi din cauza guvernului Tăriceanu, care, în 2008 – în plină criză planetară, când toate țările strângeau cureaua și făceau economii bugetare –, a mărit pensiile și a angajat cu nemiluita la stat. Scopul: cumpărarea voturilor și îngroparea celui care îi va urma la Palatul Victoria. Și l-a îngropat! Emil Boc e numele său și oricât de hulit ar fi și azi pentru tăierile dure din 2010-2011, actualul primar al Clujului va fi judecat cu alți ochi de istorie.

Dacă și Boc ar fi continuat să arunce cu banii precum Tăriceanu, România s-ar fi afundat și mai mult în iadul datoriilor, iar următorul guvern (Ponta) ar fi fost în situația lui Tsipras de azi. Doar că Boc, împins de la spate de Băsescu, a înțeles că mai bine pieri tu decât să piară o țară și a tras la coasa bugetară decimând salarii publice și mărind TVA-ul până când barca financiară a României a revenit pe linia de plutire. În 2012, economia era stabilizată, chiar dacă populația trecuse printr-un purgatoriu deprimant.

Poate părea exagerat, mai ales într-un peisaj media viciat și profund tendențios cum este cel din România, dar dacă Grecia ar fi avut un Boc măcar în ultimii cinci ani, cu siguranță că soarta sa ar fi fost acum mai optimistă. Altfel, cu Tsipras și predecesorii săi anemici, hoți, mincinoși, lași sau populiști, viitorul sună astăzi tot mai rău pentru Atena. România a ieșit cu bine din furtuna financiară provocată de guvernul Tăriceanu în 2008, dar întrebarea e dacă a înțeles ceva din acel episod negru al destinului național. Semnele recente arată că nu…

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe