Oamenii Timpului cuceresc Moldova!

Marius Pârciu Publicat la: 26-08-2015

1 august nu a marcat doar apariția unui nou număr al revistei de cultură contemporană Timpul, ci și începerea celui mai mare proiect de identificare și premiere a valorilor din zona Moldovei. Ca o noutate față de ediția de anul trecut, Campania a căpătat un plus (la propriu și la figurat). Acesta este dat în primul rând de mărirea arealului de desfășurare pe întreaga Regiune de Nord-Est a României, precum și includerea Chișinăului (a se citi Republica Moldova) și a Cernăuțiului, ca principal „focar” al valorilor românești din Ucraina.

Manifestarea vizează recunoașterea publică a acelor personalități și organizații din plan local, național și internațional care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2014 – septembrie 2015), și-au dovedit excelența în zece domenii ale vieții culturale și sociale, contribuind decisiv la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului public românesc, extins peste granițele țării, contribuind la întărirea blazonului orașului/județului natal, devenind adevărați ambasadori ai acestuia la nivel național și internațional.

Proiectul, inițiat de revista de cultură contemporană Timpul și organizat de Asociația Revistei TIMPUL, va dura mai bine de patru luni și se va finaliza cu o Gală Extraordinară, pe data de 12 decembrie. În cadrul acesteia vor fi premiați cei mai valoroși nominalizați, după jurizarea de către public și de către Juriul Național.

Campania a început în forță, fiind lansată prin conferințe de presă în orașele reședință de județ. Prima conferință, în mod firesc, s-a desfășurat la Iași, fiind urmată de cele de la București, Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui, Chișinău și Cernăuți. Campania se bucură deja de sprijinul mai multor instituții, având parteneri atât în mediul academic, al societății civile, cât și al mass-mediei. Grație acestora, au fost propuși deja primii nominalizați. Platforma de socializare Facebook este importantă în promovarea site-ului www.oameniitimpului.ro, pagina dedicată Campaniei înregistrând o creștere cu aproape 15% a numărului de fani numai în săptămâna 3-9 august!

Planul de dezvoltare a proiectului pentru edițiile următoare este unul îndrăzneț, dar nu lipsit de realism. „Această provocatoare extindere regională a Campaniei, în județele din nord-estul României, la care se adaugă orașele Chișinău și Cernăuți, ne dă încrederea să înaintăm proiectul către Președinția României, lucru pe care îl vom face în toamna acestui an, astfel încât, în 2018, Anul Centenarului, să realizăm ceea ce numim Marea Unire Culturală”, a anunțat prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei Timpul.

 

Cum se va desfășura Campania?

Perioada 1 august – 15 septembrie 2015 va fi destinată propunerilor pentru nominalizări, care pot veni dinspre persoane fizice, instituții, organizații și mass-media. În acest sens, va fi pusă la dispoziția publicului platforma online www.oameniitimpului.ro. În perioada 16 septembrie – 15 octombrie 2015 vor fi întocmite dosarele nominalizaților, analiza urmând a fi definitivată de către membrii Juriului Național. Aceștia vor stabili nominalizații județelor Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui și Neamț și ai orașelor Chișinău și Cernăuți, pentru fiecare dintre cele zece categorii. În perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2015, publicul va putea vota candidații preferați prin intermediul sistemului electronic pus la dispoziție pe site-ul www.oameniitimpului.ro, cu specificația că într-un interval de 24 de ore se permite acordarea unui singur vot de pe aceeași adresă de IP, pentru un singur candidat din fiecare categorie. În scopul protejării valorilor Campaniei, rezultatele finale ale etapei de votare publică vor fi supuse unui proces suplimentar de jurizare și validare. Juriul Național va ține cont de voturile publicului, acesta din urmă având caracter consultativ. Câștigătorul fiecărei categorii va fi desemnat în urma deliberării Juriului Național al Campaniei. În aceeași perioadă, 16 octombrie – 1 decembrie, vor fi organizate gale locale de prezentare către public a nominalizaților din comunitățile menționate, la date stabilite de comun acord cu reprezentanții zonali.

Categoriile pentru care vor fi selectați nominalizații sunt: Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

Juriul Național al Campaniei Oamenii Timpului are următoarea componență: conf. univ. dr. Radu Vancu, scriitor (Literatură); Cătălin Sava, realizator TVR (Arte); prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie, Universitatea București (Educație și cercetare); Liviu Mihaiu, jurnalist (Societate civilă); prof. univ. dr. Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (Diplomație publică); dr. Mioara Anton, directorul Programului Istorie Contemporană din cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române (Memorie și istorie); prof. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, teoretician și critic literar (Jurnalism); prof. univ. dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea, vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie (Sănătate); Bogdan Pițigoi (Antreprenoriat); prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul revistei de cultură contemporană Timpul, în calitate de președinte al Juriului.

Invitatul special al Galei Oamenii Timpului este Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Pentru prima dată într-o gală de premiere, vor apărea elemente de workshow teatral, un concept creat și dezvoltat de Adrian Păduraru, ambasadorul Campaniei Oamenii Timpului. Producătorul Campaniei este Adenium.

Mai multe detalii pe www.oameniitimpului.ro și www.facebook.com/OameniiTimpului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe