Zilele patrimoniului industrial la Petrila

Dragoș Dascălu Publicat la: 28-08-2015

Până pe 1 ianuarie 2016 era plănuit ca toate clădirile minei Petrila să fie demolate, iar pe locul respectiv să fie plantată iarbă. Astfel, cea mai veche exploatare industrială de cărbune din România (peste 150 de ani vechime), de care se leagă istoria orașului Petrila, dar și a dezvoltării industriale a României, ar urma să dispară fără urmă. În cadrul aceluiași program de închideri vor dispărea până în 2018 minele Paroșeni și Uricani, iar, până cel târziu în 2022, toate minele din Valea Jiului. Va fi ștearsă o întreagă istorie locală, națională și chiar europeană.

La Petrila, proiectul de închidere s-a lovit de rezistența comunității locale. Astfel, începând cu anul 2012, un grup de arhitecți, la inițiativa Societății Culturale Condiția Română, condusă de faimosul artist petrilean Ion Barbu, au încercat să ofere soluții viabile nu doar pentru păstrarea unor fragmente din istoria industrială a zonei, ci pentru ca acestea să devină un motor de dezvoltare economică. Inițiativa, denumită „Petrila, regenerarea unui peisaj industrial”, a presupus până acum o analiză a zonei miniere și a localității Petrila, realizarea unor scenarii de conversie a clădirilor minei, relevarea clădirilor valoroase, parcurgerea procedurii de clasare ca monumente istorice a acestor clădiri și a ansamblului minei, precum și realizarea unui exercițiu de conversie 1:1, prin transformarea vechii stații de pompe în Centrul Pompadou, un spațiu multifuncțional pentru evenimente, care a găzduit deja expoziții, lansări de carte sau Festivalul de Teatru Subteran. Proiectul a fost premiat în cadrul Galei Premiilor Participării Publice 2015.

Între 27 și 30 august 2015, Asociația PLUSMINUS și Societatea Culturală Condiția Română vor organiza în cadrul acestui demers evenimentul Zilele Patrimoniului Industrial la Petrila. Acesta se înscrie în cadrul acțiunilor Anului Patrimoniului Industrial și Tehnic în Europa.

În cadrul evenimentului va fi amplasată plăcuța de identificare ca monument istoric a ansamblului minei Petrila, va fi organizat un tur pe biciclete pentru a descoperi istoria dezvoltării industriale a localității ce îi va purta pe participanți prin zona minei, a coloniilor muncitorești și a ansamblurilor de locuit, precum și a altor obiective industriale din zonă, va fi organizat un atelier de trei zile pentru amenajarea unei porțiuni a malului râului Jiu, iar la final va fi organizat un eveniment pe podul de acces către mină pentru a lega simbolic mina de oraș.

Zilele Patrimoniului Industrial la Petrila reprezintă un final de etapă în cadrul proiectului. Prin clasarea ca monument istoric a ansamblului, considerăm că scopul pe termen scurt al proiectului – salvarea clădirilor valoroase de la demolare – a fost atins. Faza următoare ar presupune realocarea fondurilor destinate demolării pentru conversie și reabilitare și găsirea unor surse de finanțare alternative. În final, soluția găsită în cazul Petrilei ar putea fi promovată ca bună practică în cazul altor situri industriale de valoare din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe