SWITCH ON sau Comută pe Iași

Andrei Giurgia Publicat la: 22-09-2015

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Primăria Municipiului Iași pe data de 21 septembrie 2015, s-a prezentat tema principală și sloganul care vor însoți dosarul de candidatură pentru Iași – Capitală Europeană a Culturii.

Dacă până acum s-a discutat despre un Iași ca un viitor centru de interes, ca un viitor nod de comunicare și de dialog cultural între Europa Occidentală și Europa Răsăriteană, cu acest prilej s-a prezentat noul concept al acestui proiect. „Dosarul de candidatură va avea ca temă principală și slogan conceptul de SWITCH ON. Acest termen este legat de ceea ce sperăm noi să putem produce prin acest proiect. Să schimbăm fața orașului, să comutăm pe Iași. Tema întregului dosar este: Comută pe Iași! Sigla pe care o folosim este Palatul Culturii. Toate analizele, barometrele au arătat că imaginea cu care este asociat Iașul este Palatul Culturii”, a subliniat Florin Cîntec, directorul artistic al Fundației Iași – Capitală Culturală Europeană.

Cultura intervine în comunitate

Identitatea vizuală a acestui concept a fost realizată de o echipă de tineri care au venit cu o altă perspectivă. În ideea de a aprinde lumina pe Palatul Culturii trebuie să se regăsească atât oamenii obișnuiți, cât și tinerii. Sunt culori care vin dintr-o cromatică a noii generații. Cei prezenți la întâlnire au mai susținut că un astfel de proiect nu aparține elitei sau culturii de înaltă performanță, ci este un proiect prin care cultura intervine în comunitate. „Este un moment important pentru comunitatea ieșeană, pentru că acest gând cu care am plecat la drum în anul 2014 reușește să se transforme într-un lucru palpabil. Echipa a reușit să termine un prim segment din drumul către Iași – oraș capitală europeană a culturii. Este un proiect important în care ne-am pus toată nădejdea că-l vom duce la bun sfârșit. Nu va fi ușor pentru că avem contracandidați valoroși. Nu suntem singuri în această bătălie”, a declarat Mihai Chirica, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Iași.

Arii de acoperiere și programe generale

Dosarul de candidatură pentru Iași 2021– Capitală Europeană a Culturii are la bază patru arii de acoperire ale acestui concept.

Memorie responsabilă – este domeniul care cuprinde toate tipurile de activități care au ca scop punerea în valoare a istoriei orașului și a identității regionale. Agenda 2021 va trebui să cuprindă proiecte culturale care să pună în valoare istoria, tradițiile, patrimoniul și cultura regiunii.

Cultura vie – este domeniul care cuprinde tot spectrul de activități culturale ce pun în valoare excelența, originalitatea, creativitatea și inovația. Se adresează tuturor operatorilor culturali și organizațiilor neguvernamentale din domeniu, acoperind atât oferta culturală instituționalizată, cât și industriile creative și expresiile artistice underground.

Spiritualitate implicată – este domeniul care încearcă să dinamizeze dimensiunea participativă a cetățenilor prin integrarea spiritualității răsăritene, foarte influentă în Moldova de dincoace și dincolo de Prut. O linie de forță a agendei culturale pentru 2021 o va constitui crearea unui traseu de pelerinaj spiritual, care să pună în valoare, turistic și economic, pentru orice vizitator mănăstirile și tradițiile din regiune, inclusiv din Republica Moldova.

Creativitate angajată – esența conceptului este de a deschide punți de cunoaștere și cooperare între cetățenii europeni prin depășirea barajelor și blocajelor culturale impuse artificial de frontierele politice și administrative.

Programele majore care structurează agenda evenimentelor care se vor desfășura în perioada ianuarie-decembrie 2021 sunt structurate pe patru mari centre: „punți creative” (care depășesc Prutul, dar care se îndreaptă și spre Europa Occidentală), „celebrând diversitatea spirituală” (identitatea uitată a Iașului, identități șterse, dialogul dintre diverse grupări culturale), „dor și călător” (sentimentul de acasă în Europa, migrația către alte centre din Europa) și „puncte puncte” (ce înseamnă arta, noile media, un nou tip de creativitate în contextul în care lumea actuală este invadată de invențiile tehnice).

A fost prezentată și echipa de experți externi care au definitivat componenta narativă a proiectului. Aceasta este formată din Cristina Modreanu (critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului), Adriana Zaiț (profesor la departamentul de Management, Marketing și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Simona Tănăsescu (artist vizual, curator și evaluator de proiecte culturale vizuale) și Dan Alexe (scriitor, jurnalist, cineast și traducător). Aceștia au prezentat etapele care s-au desfășurat până în prezent, ideile, punctele forte ale Iașului și ce contribuție și-a adus fiecare având în vedere specializările și domeniile din care provin.

Documentele care alcătuiesc dosarul de candidatură al Iașului vor fi depuse pe 10 octombrie 2015 la București, la Ministerul Culturii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe