Poets in Transylvania – Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, ediția a IV-a

Vlad Pojoga Publicat la: 25-09-2015

Când, în urmă cu 13 ani, Radu Vancu și Dragoș Varga inițiau seria lecturilor de poezie la Sibiu, atașate Colocviilor Revistei Transilvania sau evenimentelor literare ale universității, proiectul unui festival internațional de poezie care să fie cu adevărat „internațional” părea, din multe puncte de vedere, nerealizabil. Lipsa fondurilor, a unui public cunoscător și deschis dialogului poetic, plus inerțiile specifice provinciei, inclusiv în rândul scriitorilor și al oamenilor de cultură, eternul laitmotiv al „poeziei care nu aduce public, nu umple săli, piețe, stadioane” etc. ar fi putut oricând stopa cele mai ambițioase gânduri de creștere a acestui proiect.

Festivalul de azi este, astfel, rezultatul unui lung șir de proiecte mai mici – seri de poezie, lecturi publice, lansări de carte, colocvii, care în timp au format un public, o nouă generație de poeți, un grup de tineri entuziaști care au început să înțeleagă că literatura nu se încheie acolo unde se închid coperțile manualelor școlare. Azi, Festivalul are invitați din 14 țări, de pe 3 continente, din toate generațiile, peste 20 de evenimente la care se adaugă și cele ale Festivalului Internațional de Poezie Tânără, coordonat de mine, organizat în luna iunie de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Căci așa va arăta festivalul în anii următori: un proiect desfășurat în două etape, una cu poeți tineri, alta cu seniori, ce reunește în Sibiu excelenți poeți din cât mai multe limbi ale pământului. Iar „internaționalizarea” lui nu este de fațadă. Participă la festival poeți contemporani foarte cunoscuți, care contează în literaturile din care provin, poeți care vor face din Sibiul de azi o autentică cetate a Poeziei.

 

Poezia și orașul

Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu își propune să integreze cât mai bine bogatul patrimoniu al orașului în toate evenimentele sale, care se vor desfășura în clădiri istorice, propunând astfel o abordare dinamică și interactivă a clasicelor evenimente de lectură și încercând să creeze o imagine de ansamblu, integratoare a funcțiilor artistice și sociale pe care le are în secolul XXI poezia. Tocmai din acest motiv, cine participă la evenimentele festivalului face, pe lângă un tur literar pe trei continente, prin 14 țări, alături de 50 de poeți, un tur al Sibiului, având astfel șansa să fie proiectat vreme de o săptămână în atmosfera inedită a Transilvaniei. Poezia va fi peste tot: de la terasa de pe acoperișul Bibliotecii Astra la Biserica Evanghelică, la subsolul Bisericii Catolice sau la Muzeul Satului.

Mai mult decât atât, ediția de anul acesta aduce în fața publicului un nou concept artistic: Poetry in Motion. Poezia în mișcare este, de fapt, o modalitate de a interacționa atât cu Sibiul contemporan, cât și cu istoria Transilvaniei, prin transpunerea poeților și a poeziei pe străzi. Vreme de câteva ore, tinerii poeți participanți la tabăra de poezie pe care o organizăm în Muzeul Astra vor citi în peste douăzeci de locuri din Sibiu, printre care Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet, Parcul Cetății, Parcul Astra sau Podul Minciunilor. În acest fel, cine se plimbă sau pur și simplu trece prin Sibiu în 22 septembrie se va putea întâlni pe stradă cu poezia.

 

Ediția 2015

Ediția de anul acesta a festivalului e mai amplă și mai ambițioasă decât precedentele, fapt care se vede, pe de o parte, în creșterea amplorii festivalului, iar pe de alta, în diversificarea programului. Ediția curentă este una mai amplă decât cea de anul trecut, când programul a rulat puțin peste 20 de poeți din 13 țări. În plus, pentru prima dată în istoria lui (încă scurtă, e drept), festivalul durează o săptămână întreagă, între 21 și 27 septembrie. Tot o premieră este și completarea festivalului seniorilor cu un modul dedicat poeților tineri din România, care, începând de luni, 21, se întâlnesc la Muzeul din Dumbravă pentru ateliere de scriere creatoare și workshopuri de traducere din opera poeților străini invitați la festival. În fine, ediția 2015 a festivalului urmărește să pună în valoare cât mai mult din ceea ce are de oferit Sibiul ca oraș: pentru prima oară, lecturile se vor desfășura în mai multe locuri reprezentative: pe terasa Bibliotecii Astra, în ferula Bisericii Evanghelice, la librăria Habitus, la cafeneaua Atrium, la sala Cinema a Astra Film din Piața Mică etc. Apoi, tinerii poeți români vor citi poezie direct pe străzile Sibiului, în cele mai frumoase și mai surprinzătoare locuri ale lui. Lecturile lor vor fi filmate, apoi montate într-un film care va documenta resursele poetice ale orașului.

 

Deschideri spre celelalte arte

Odată cu ediția din 2014, festivalul și-a propus să intre în dialog și cu celelalte arte. Anul trecut a reușit să inițieze un dialog între teatru și poezie, încheindu-se cu Beat Bukowski, o piesă compusă și interpretată de actorul Claudiu Fălămaș, plecând de la poeme de Charles Bukowski. În ediția de anul acesta, dialogul se va face între poezie și alte trei arte: teatru, film și artă plastică. Actorul Claudiu Fălămaș va prezenta o versiune extinsă a aceluiași spectacol. La sala Cinema a Astra Film va avea loc o proiecție a filmului lui Dumitru Budrala Blestemul ariciului, pe bună dreptate multipremiat internațional, urmată de o secțiune de Q&A în prezența regizorului. În fine, artistul plastic Dan Perjovschi colaborează într-un proiect cu tinerii poeți români prezenți la festival: fiecare dintre ei a primit reproducerea unuia dintre desenele de pe deja celebrul zid al lui Perjovschi de la teatru, cu misiunea de a scrie un sonet plecând de la acel desen. Din colaborarea poeților cu artistul plastic va lua naștere o carte, în care fiecare sonet va fi publicat în contrapagină cu desenul care l-a catalizat. Cartea, intitulată Poeții la zid. Sonete pe desene de Dan Perjovschi, va fi lansată miercuri, 23 septembrie, în cadrul festivalului. Iar apoi fiecare poet își va scrie poemul direct cu markerul pe imaginea originală de pe zidul lui Perjovschi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe