Apolodor, de Ada Milea, în premieră astăzi la Teatrul Luceafărul

Andrei Giurgia Publicat la: 25-09-2015

Ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), care se va desfășura în perioada 4-9 octombrie 2015, va debuta astăzi la Iași cu un prolog. Este vorba despre spectacolul-concert Apolodor după Gellu Naum, pus în scenă de Ada Milea la Teatrul Național Cluj-Napoca. Spectacolul concert este prezentat în premieră pe scena Teatrului Luceafărul din Iași și se joacă cu casa închisă.

„Apolodor este un proiect destul de vechi. Prima dată l-am făcut cu Dorina Chiriac și Radu Bânzaru sub formă de concert. Stăteam pe scaune, cântam și ne puteam plimba foarte ușor. În această variantă, pe care o vom prezenta în această seară, am încercat o dezvoltare și este oarecum un spectacol, mai mult decât un concert. Spectacolul durează în funcție de cât de comunicativ este publicul”, susține Ada Milea.

Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului. „Am îmbrățișat ideea pentru că îmi place ce face Ada Milea. Propunerea mi s-a părut foarte interesantă. Personajul meu merge mai mult pe structura unui personaj naiv, dar extrem de deștept pentru că el a învățat foarte bine. Nu este ancorat și racordat la realitate. Este mai mult în zona suprarealistă. Are un umor suav”, a subliniat actorul Dragoș Pop, cel care îl interpretează pe Apolodor. Din distribuție mai fac parte actorii: Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Adriana Băilescu, Cristian Regman, Sânziana Tarța, Adrian Cucu și Filip Odangiu. Scenografia este semnată de Cristian Rusu.

FITPT 2015 – focus Tânărul artist român

Opt zile de spectacole de teatru, 30 de spectacole susținute de 24 de companii teatrale, 12 țări plus România, trei spectacole lectură, lansări de carte, peste 400 de oameni de teatru care vor veni la Iași, o medie de cinci evenimente pe zi, 55 de ore de spectacol. Așa arată în cifre ediția a VIII-a a FITPT. La acestea se adaugă și focusul dedicat tânărului artist român. „Din păcate, în general tinerii din România, traversează o perioadă nu foarte favorabilă lor, nu numai în domeniul artistic de activitate. În aceste condiții am încercat să dăm posibilitatea, să atragem atenția, să dăm ocazia să se exprime celor mai tineri, celor care au absolvit facultatea și încearcă să-și găsească o scenă, fie de stat, fie alternativă unde să-și exprime viziunile artistice”, a punctat Oltița Cîntec, director artistic FITPT.

Fiind gazdă și principalul organizator, Teatrul Luceafărul va oferi în data de 3 octombrie 2015 un showcase cu două spectacole în premieră. Dimineața, în sala mică, spectacolul Hansel și Gretel după Frații Grimm, în regia lui Ion Ciubotaru, iar seara, în sala mare, spectacolul Pisica verde, de Elise Wilk. Producția este  realizată de doi tineri artiști români (Bobi Pricop și Irina Moscu), cu actori foarte tineri ai Teatrului Luceafărul. Este un spectacol care se adresează adolescenților și publicului cu sufletul tânăr. Un spectacol modern, care regândește relația spectatorilor cu actorii pentru că totul se petrece într-un club. Spectacolul aduce o premieră teatrală prin utilizarea sistemului silent disco.

Programul întreg, dar și modalitățile de procurare a biletelor pentru spectacolele de teatru se găsesc aici.

Revista de cultură contemporană TIMPUL este partener media al evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe