Evgheni Vodolazkin, Horia-Roman Patapievici și Ion Barbu printre invitații FILIT 2015

Andrei Giurgia Publicat la: 25-09-2015

În perioada 2-4 octombrie 2015, se va desfășura la Iași cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Chiar dacă este o ediție restrânsă, programul conține zeci de evenimente dedicate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniu. Acestea constau în întâlniri ale scriitorilor cu elevi din liceele ieșene, lecturi publice în cafenele din Iași, mese rotunde și conferințe specializate, întâlniri cu noua generație de prozatori și poeți ieșeni, precum și o seară FILIT la Teatrul Național „VasileAlecsandri” Iași, pe data de 3 octombrie 2015, în compania lui Horia-Roman Patapievici și Evgheni Vodolazkin. De asemenea, având în vedere orientarea ediției de anul acesta, toate muzeele aflate în componența Muzeului Literaturii Române Iași vin în întâmpinarea publicului cu expoziții care valorifică creativ patrimoniul literar ieșean.

Tot în perioada 2-4 octombrie 2015, renumitul artist Ion Barbu va fi prezent la FILIT Iași cu o instalație de artă contemporană, de mari dimensiuni, cu temă literară, care va fi amplasată în Piața Palat din Iași. În seria expozițiilor speciale de la FILIT se înscriu și „Iași. Puncte de vedere”, expoziție de fotografie care prezintă orașul Iași într-o manieră inedită, realizată de fotografii Silviu Gheție (România) și Didier Ruef (Elveția), precum și expoziția „FILIT în fotografii. Retrospectivă 2013 – 2014”, realizată în colaborare cu Clubul Fotografilor Iași.

Anul acesta FILIT vine cu o secțiune specială, intitulată FILIT-ul copiilor. Astfel, duminică, 4 octombrie, la Bojdeuca Ion Creangă va fi organizată o serie de evenimente dedicate celor mici: lectură publică cu Florin Bican, ateliere de scris povești, mini expoziții, moment artistic etc. FILIT-ul copiilor va cuprinde și prezentarea hologramei Ion Creangă, iar intrarea în muzeu va fi gratuită.

În ultima seară a festivalului va fi anunțat Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte din 2014, acordat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. „Anul acesta vom avea o ediție FILIT restrânsă, în comparație cu cele precedente, însă de aceeași calitate cu care am obișnuit iubitorii de literatură și destul de bogată ca să merite să bateți drumul pînă la Iași. FILIT merge mai departe, stați aproape de noi!”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.

Programul complet al FILIT 2015 poate fi consultat la adresa www.filit-iasi.ro/program-2015

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe