De pe 3 octombrie mă mut la FITPTI...

Dana Țabrea Publicat la: 30-09-2015

„Ediția a 8-a * Focus TÎNĂRUL ARTIST ROMÂN * 8 zile de evenimente de artele spectacolului, un prolog și un showcase * 30 de spectacole * peste 400 de oameni de teatru * 24 de companii teatrale din România și alte 12 țări * o medie de 5 evenimente de zi” (FITPTI, un festival de teatru european, conform EFA)

FITPTI debutează oficial pe 4 octombrie, oferindu-ne 6 zile de festival, până pe 9 octombrie. Deja am trecut cu brio de prologul festivalului, spectacolul de teatru-concert Apolodor. Iar pentru data de 3 octombrie Teatrul Luceafărul ne-a pregătit un showcase, etalând, așa cum ne-am obișnuit, producții în premieră ale Teatrului Luceafărul, în deschiderea festivalului; anul acesta avem două surprize teatrale: Hansel și Gretel și Pisica verde.

Organizat pe două paliere – programul de dimineață dedicat copiilor și cel de seara dedicat publicului tânăr –, FITPTI nu mai este un festival cu un public-țintă strict delimitat, ci tinde să șteargă contururile dintre vârste. În programul de dimineață ni se propun spectacole pentru toată familia, fără vârstă, provocări teatrologice, prin stilul de lucru (teatru de improvizație, teatru cu obiecte, teatru de umbre, spectacol nonverbal sau teatru fără cuvinte, cu păpuși diferite și proiecție inedită), teatrele și companiile teatrale cooptate provenind din Olanda, UK, Portugalia, Croația, Sibiu, Cluj-Napoca, București etc. Poveștile cele mai relevante ale teatrului pentru copii revin în formule noi, având impact asupra oamenilor, indiferent de vârstă: Micul prinț, Rățușca cea urâtă, Prințul Broască, Mica Sirenă, Harap Alb… O unică scenă de teatru, două săli de spectacol, mai multe spații pentru evenimente –, în același timp, un  locus unic, aparte, unde subiecte ale mitologiei universale vor încerca timp de o săptămână să aducă la armonie, echilibru și normalitate comunitatea ieșeană: solidaritatea umană, locul valorilor într-un univers „antisocial”, despre frumos și bine, în culori, sunete, lumini și umbre, cu obiecte sau cu păpuși de o diversitate uimitoare.

Programul de seară constituie o selecție excelentă, realizată de criticul de artă Oltița Cântec. Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Nottara București, Teatrul de Comedie București (& ARPAS), Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrul Excelsior București, Teatrul Odeon București au fost cooptate cu proiecte recente, actuale, provocatoare. Deja FITPTI nu mai este un festival pentru copii, ci pentru tineri, pentru adulți, pentru orice public, indiferent de vârstă. Prin musical atipic, teatru liric actualizat, teatru clasic adaptat prezentului prin modalitățile artistice ale teatrului contemporan european (proiecție, song, mișcare scenică, dans, pantomimă), alături de spectacole-lectură și manifestări conexe (conferințe, proiecție de film, ateliere, lansări de carte, show de videomapping și lasere, live streaming), ne așteaptă un festival complex, provocator, cu un program bine ales și excelent organizat. Atât programul complet al festivalului, reactualizat, cât și alte detalii despre spectacole puteți găsi aici.

Ediția de anul acesta are în atenție tema „Tânărul artist român”, o problemă contemporană la care Teatrul Luceafărul a răspuns în multe feluri: angajând tineri actori (George Cocoș, Alex Iurașcu ș.a.), cooptând tineri regizori în proiecte (Bobi Pricop), realizând programul astfel încât atenția întregului oraș să se comute dinspre „telenovelele” cotidianului înspre artă, frumos, teatru. Asist de ceva vreme la o creștere admirabilă a calității acestui festival și mă bucur ca un copil: teatrul nu are vârstă, astâmpăr și nici timp de lucruri mărunte, la fel cum nu au nici dragostea de teatru, care a făcut cu putință acest festival, nici multe altele dintre cele care contează cu adevărat. Recomand ediția a 8-a a FITPTI și, în ceea ce mă privește, în perioada menționată mă veți găsi într-una dintre sălile Teatrului Luceafărul, la Teatru Fix (un alt loc ce va găzdui două producții din festival), în Sala Studio UAGE, la Cărturești Palas etc.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe