FITPT – un eveniment matur și o rază de speranță pentru tinerii actori

Andrei Giurgia Publicat la: 03-11-2015

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), eveniment etichetat cu prestigiosul titlu de „festival european” acordat de Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA), s-a desfășurat anul acesta în perioada 4-9 octombrie 2015. Organizată de Teatrul Luceafărul din Iași, împreună cu Consiliul Județean Iași și UNITER, ediția din acest an a cuprins multe ingrediente: spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susținute de peste 400 de artiști din 24 de companii teatrale din România și alte 12 țări. La toate acestea s-au adăugat trei spectacole de lectură în premieră, centenarul Kantor și lansări de carte.

Prologul ediției de anul acesta a avut loc pe 25 septembrie, scena Teatrului Luceafărul găzduind spectacolul-concert Apolodor, după Gellu Naum, pus în scenă de Ada Milea la Teatrul Național Cluj-Napoca. Evenimentul s-a desfășurat cu casa închisă, iar publicul a aplaudat minute în șir prestația actorilor. „Apolodor este un proiect destul de vechi. Prima dată l-am făcut cu Dorina Chiriac și Radu Bânzaru sub formă de concert. Stăteam pe scaune, cântam și ne puteam plimba foarte ușor. În această variantă, pe care o vom prezenta în această seară, am încercat o dezvoltare și este oarecum un spectacol, mai mult decât un concert. Spectacolul durează în funcție de cât de comunicativ este publicul”, ne-a mărturisit Ada Milea.

Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului scriitorului Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului.

 

Focus – tânărul artist român

La ediția de anul acesta, soarta tânărului artist român a fost în centrul atenției. După Revoluție, foarte mulți tineri au terminat o facultate de profil și s-au trezit la finalul anilor de studiu că nu au unde să joace sau să se manifeste. FITPT le-a pus la dispoziție scena Teatrului Luceafărul. „Din păcate, în general, tinerii din România traversează o perioadă nu foarte favorabilă lor, nu doar în domeniul artistic. În aceste condiții, am încercat să dăm posibilitatea, să atragem atenția, să dăm ocazia să se exprime celor mai tineri, care au absolvit facultatea și încearcă să-și găsească o scenă, fie de stat, fie alternativă, unde să-și exprime viziunile artistice”, ne-a declarat Oltița Cîntec, director artistic al FITPT.

Fiind gazdă și principalul organizator, Teatrul Luceafărul a oferit în data de 3 octombrie 2015 un showcase cu două spectacole în premieră. Dimineața, în sala mică, a avut loc spectacolul Hansel și Gretel, după Frații Grimm, în regia lui Ion Ciubotaru. Spectacolul combină storytelling-ul cu animația de obiecte. În adaptarea scenică, interpreții sunt naratori și personaje, povestind, cu mijloacele specifice teatrului de animație modern, întâmplările celor doi frați rătăciți în pădure. Seara, ieșenii au vizionat în sala mare spectacolul Pisica verde, de Elise Wilk, producție realizată de doi tineri artiști români, Bobi Pricop și Irina Moscu, având în distribuție actori foarte tineri ai Teatrului Luceafărul: Dragoș Maftei, Natalia Corban, Alex Iurașcu, George Cocoș, Carmen Mihalache și Camelia Dilbea. Este un spectacol care se adresează adolescenților și publicului cu sufletul tânăr, inspirat din problemele și preocupările specifice vârstei, o mostră despre cum teatrul pentru tineri poate oferi răspunsuri la întrebări încă nerostite. Un spectacol modern, ce regândește relația spectatorilor cu actorii, pentru că totul se petrece într-un club. Spectacolul aduce o premieră teatrală prin utilizarea sistemului silent disco.

 

Tineri actori și artiști consacrați

Pe tot parcursul festivalului, pe scena Teatrului Luceafărul au jucat atât tineri actori care se află la începutul carierei, cât și nume consacrate ale scenei românești, cum ar fi Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu sau Dana Voicu. Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, prin Universitatea „Lucian Blaga” (Departamentul de Artă Teatrală), a prezentat spectacolul Antisocial, în regia lui Bogdan Georgescu. Acțiunea se petrece într-un liceu de provincie din anul 2015. Elevii creează un grup secret, pe un site de socializare, iar profesorii află, se infiltrează și demască totul cu ajutorul unor elevi. Protagoniștii sunt actorii Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă.

Vestul singuratic, de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, a fost prezentat de Teatrul Nottara din București. Frații Coleman și Valene Connor (Florin Piersic Jr. și Vlad Zamfirescu), care tocmai și-au pierdut tatăl în urma unui „accident” cu o armă de foc, au o relație extrem de strânsă, bazată pe singura formă de manifestare a afecțiunii pe care au cunoscut-o vreodată: conflictul. Textul este unul modern, despre lucruri care neliniștesc, scris într-un ritm alert, fără ocolișuri și inhibiții. La ediția de anul acesta au mai prezentat spectacole Compania de Teatru Hopa-Trop din București, Teatrul Puck din Cluj-Napoca, Teatrul Țăndărică, Teatrul Colibri din Craiova, Teatrul de Comedie București, Teatrul Gulliver din Galați, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Teatrul Excelsior din București, Teatrul Odeon și Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

Participarea internațională de anul acesta a fost asigurată de Teatrul Național pentru Publicul Tânăr Mannheim din Germania (Suprafața obraznică), Compania Antonio Panzuto din Italia (Opera frigider), Koekla Poppen Theatre din Olanda (Bim, cârtița cea mică), Finger and Thumb Theatre din Marea Britanie (Minifabule), S.A. Marionetas – Teatro & Bonecos Portugalia (ETC) și Scena Gorica din Croația (Povestea nespusă).

Profesorul Laurent Vincent de la Universitatea Paris 13 a coordonat atelierele destinate trupelor de teatru francofon din liceele și universitățile ieșene. Atelierele au urmărit jocul actoricesc și creativitatea în interpretare și în punerea în scenă, fiind dublate de conferința „Improvizația teatrală, metodă de actorie”.

Ediția a VIII-a a FITPT a prezentat și trei spectacole-lectură în premieră: Asparagus de Gianina Cărbunariu, Rumoare în ape de Marco Martinelli și Pescărușul de Boris Akunin. Centenarul Kantor a fost marcat prin proiecția a trei filme-înregistrare a spectacolelor realizate de marele regizor polonez, care a marcat evoluția artelor în secolul trecut: Clasa moartă, Wielopole, Wielopole și Astăzi este ziua mea.

Ediția din acest an a festivalului a demonstrat că tinerii care termină studiile în domeniul artelor spectacolului mai au o șansă, pentru că Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași este un eveniment mai mult decât prielnic pentru noua generație de actori.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe