Strategia-bumerang a PNL

Melania Cincea Publicat la: 03-11-2015

O lege a votului prin corespondență va putea fi aplicabilă la alegerile de anul viitor doar dacă va fi adoptată până în 31 octombrie, conform Curții Constituționale și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. E însă trecut deja de jumătatea lunii octombrie și…

Avem un proiect legislativ în fază incertă, adoptat tacit de Senat, în 22 aprilie, dar blocat, după aceea, la Comisia Comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. Avem învinuiri publice pe care parlamentari ai guvernării și opoziției și le aduc reciproc. Și o grevă japoneză pe care PNL, invocând boicotul PSD, le-a impus-o, la început de octombrie, parlamentarilor proprii, până la votarea legii votului prin corespondență. Reacții inutile și de o tristă hilaritate. Pentru că, de la moțiunea PNL din luna mai, nimeni de la vârful PNL nu a scos un cuvânt despre tertipurile PSD de tergiversare a legii. Și pentru că, tot de luni de zile, cât PNL l-a avut pe Mihai Voicu șef al Comisiei de Cod Electoral, nu a protestat văzând că PSD îi pune piedici fățișe.

Și mai avem un nou proiect legislativ pe aceeași temă, al cincilea în ultimele luni. Un proiect elaborat în viteză de AEP, fără consultarea societății civile și, tot în viteză, intrat în 19 octombrie în dezbatere la Senat. Un proiect cerut de PSD care începe prost, discriminatoriu, menționând că au drept să voteze prin corespondență doar românii cu domiciliul sau reședința în străinătate. Ceilalți – care lucrează fără forme legale sau care se află provizoriu în străinătate –, dacă vor vrea să voteze, vor înfrunta din nou umilința, tradusă în sute de kilometri parcurși până la secția de votare, în secții de vot subdimensionate și stând la cozi interminabile. Surprinzător însă e un proiect de lege care a fost votat în unanimitate de membrii PSD și PNL ai Comisiei de Cod Electoral, aceiași oameni care, de luni de zile, nu au căzut de acord asupra unuia dintre cele patru proiecte similare depuse în Parlament. Un proiect de lege comandat probabil doar pentru ca voci din guvernare și din opoziție să poată acuza, în scurt timp, la unison, o lege proastă și să împingă responsabilitatea spre AEP. E previzibil că, în urma acestui simulacru de interes, riscurile de a avea o lege nefuncțională, poate neconstituțională, sunt mari.

Atitudinea PSD era de așteptat. „Nu o fac pentru că Ponta se răzbună pe diaspora. Nu o fac pentru că știu că în veci diaspora nu va vota PSD”, spunea recent, despre liderii social-democrați, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu. Dar PNL pe cine și de ce se răzbună, trecând sub tăcere atâtea luni atitudinea PSD? Toată vara trebuia să o fi ținut în proteste de stradă, dacă vedea că nu există cale de dialog cu social-democrații. Nu pentru că le-ar fi zdruncinat conștiința, ci pentru ca o țară întreagă și diaspora să fi avut confirmarea boicotului din partea lor. Dar așa, după luni de tăcere, protestul de acum nu rezolvă nimic. Nici consensul cu PSD asupra proiectului AEP, care e un eșec previzibil. Strategia aceasta se va întoarce împotriva PNL, pentru că din partea PNL existaseră așteptări.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe