Antisocial – „Manifest pentru dialog”, în turneu național

Andrei Giurgia Publicat la: 10-11-2015

Spectacolul Antisocial este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca în primăvara anului 2015. Producția semnată de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani. Într-un liceu din România anului 2015, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască cu ajutorul unor elevi.

Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, ce îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe întrebările ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere liberă cu publicul. „Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori”, susține Bogdan Georgescu.

Antisocial este produs de Teatrul Național „Radu Stanca” și de Departamentul de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar turneul „Manifest pentru dialog” este susținut de platforma Scena9, un hotpost cultural al BRD. Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultatul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Vlad Tăușance.

„Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări și abia apoi să aducă posibile soluții. Nu întâmplător s-a referit domnul Președinte Klaus Iohannis în fața Guvernului, în fața Parlamentului, la nevoia uriașă de a porni o dezbatere reală la nivel național despre ceea ce înseamnă educația. Noi am prefigurat acest fapt și am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că inițiativa noastră va lansa noi provocări, care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu, la debutul turneului.

 

Turneu în 21 de orașe

Turneul „Manifest pentru dialog” își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția va fi prezentată în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului se va transforma într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

Turneul a început în data de 3 noiembrie la Constanța, iar până acum s-a jucat la Tulcea, Brăila, Galați și Iași.

Spectacolul se va juca și marți, 10.11.2015, de la ora 19.00 în Botoșani, la Casa Tineretului, și pe 11 noiembrie 2015, la ora 19.30, în Suceava, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Mică. Intrarea este liberă în ambele orașe.

În perioada următoare, turneul va ajunge la Bistrița, Alba Iulia, Târgu Mureș, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Oradea, Baia Mare, Cluj, Sibiu și București.

 

Despre regizor

Bogdan Georgescu dezvoltă, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru, pe care o numește artă activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe și workshopuri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Spania, Marea Britanie și România. Se definește ca artist și observaționist. Printre premiile obținute de Bogdan Georgescu se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul European la Spectacolului de Teatru, Timișoara (2012) și Premiul pentru cel mai bun tânăr artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

Mai multe detalii despre turneu aici: https://www.facebook.com/AntisocialManifest/?fref=ts

Video https://www.youtube.com/watch?v=H78qlQGwP0k

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe