La cultură înainte!

Andrei Giurgia Publicat la: 27-01-2016

Acesta este îndemnul pentru anul 2016, unul plin de evenimente culturale, la care de cele mai multe ori voi ajunge și voi relata de la fața locului. Așa cum s-a întâmplat și în 2015, viața culturală din România este tot mai activă, iar recomandările din paginile revistei Timpul sper să vă fie de folos. În acest număr ne-am propus să facem agenda celor mai importante evenimente din 2016, urmând ca alegerea să vă aparțină. Teatrul, benzile desenate, filmul, muzica sau literatura sunt componentele care alcătuiesc puzzle-ul cultural al noului an.

Cel mai longeviv târg de carte, artă și muzică se va desfășura și anul acesta la Iași, în perioada 9-13 martie 2016. Cea de-a XXIV-a ediție a Târgului de Carte Librex va avea loc la Palas Mall și va cuprinde lansări de carte, seminarii, prezentări de colecții sau sesiuni de autografe. Nu va lipsi campania de promovare a lecturii (autorul zilei), clubul de lectură Ex Libris, concursul „Micul Prinț” și premiile Librex 2016.

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) continuă și în 2016 cu cea de-a VII-a ediție, care se va desfășura în perioada 4-8 mai. Noul concept al evenimentului aduce în vedere valorile românești din cinematografie, cu accentul pe tineri și dialogul dintre ei și personalitățile consacrate în domeniu. Echipa festivalului SFR este formată din tineri absolvenți ai Universității „Al.I. Cuza” din Iași, precum și din actuali studenți, toți fiind membri ai Asociației Studenților Jurnaliști din Iași. Capitala Moldovei va găzdui peste 40 de personalități din lumea filmului românesc (regizori, actori, scenografi, critici de film). O noutate a ediției a VII-a o reprezintă documentarele românești, care vor avea zile special dedicate vizionării, dar și dezbaterii importanței lor în spațiul sociocultural autohton. Filmele de lungmetraj din program se încadrează în noutățile cinematografice ale anului 2015, însă vor fi susținute și de valoarea producțiilor vechi de zeci de ani, care au contribuit la dezvoltarea filmului românesc. Ambasadorul cultural al evenimentului este criticul de film Irina Margareta Nistor.

 

Actorul Mark Ross Pellegrino și cineastul Šarūnas Bartas vin în România

În perioada 27-29 mai 2016, la Romexpo București se va desfășura East European Comic Con, destinația preferată a pasionaților de seriale, filme, jocuri și benzi desenate. În cadrul evenimentului, vizitatorii își pot întâlni actorii preferați, pot participa la o competiție regională de gaming și pot testa cele mai noi jocuri în zona special amenajată. Cei care doresc să se transforme în personajele lor preferate vor putea participa la concursul de cosplay. Unul dintre actorii anunțați pentru Comic Con 2016 este Mark Ross Pellegrino, din producția Supernatural, iar organizatorii au confirmat și prezența unuia dintre cele mai în vogă seriale ale genului, Game of Thrones.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se pregătește intens pentru cea de-a XV-a ediție, care se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 27 mai – 5 iunie. Printre primele evenimente confirmate se numără programul dedicat Lituaniei, ca țară invitată în acest an.

Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze o selecție de peste zece titluri importante din cinematografia lituaniană: filme reprezentative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar și trei dintre realizările celui mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, în secţiunea 3x3. Regizor, scenarist, producător și actor, Bartas va discuta cu publicul despre întreaga sa creație.

Cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în intervalul 10-19 iunie 2016. Organizatorii anunță prezența a peste 2 600 de invitați, 67 de spații de joc și peste 400 de evenimente. FITS reprezintă cel mai complex festival anual din țara noastră, fiind considerat al treilea din Europa, ca amploare și dimensiune, după Festivalul Internațional de la Edinburgh și Festivalul de la Avignon.

 

Tiësto vine la UNTOLD

A doua ediție UNTOLD va avea loc în perioada 4-7 august 2016 la Cluj-Napoca. În 2015, la festival au participat peste 240 000 de spectatori, iar pe scene au urcat Avicii, Armin van Buuren, David Guetta și Dimitri Vegas & Like Mike, alături de alți peste 150 de artiști. Tiësto, primul headliner anunțat pentru UNTOLD 2016, este unul dintre cele mai recunoscute nume ale genului. Recent, UNTOLD a primit premiul Best Major European Festival la European Festival Awards 2015, fiind pentru prima dată când un festival aflat la prima ediție a câștigat marele premiu.

Între 17 și 23 octombrie, la Sibiu se va desfășura o nouă ediție a Astra Film Festival. Din agenda de anul acesta nu lipsesc filmele, dezbaterile și workshopurile cu profesioniști din toată lumea, programe educative pentru copii, spectacole și programe tematice. În fiecare an, în luna octombrie, timp de șapte zile, cinefilii vin la Sibiu pentru a se conecta la realități din întreaga lume prin vizionarea filmelor din selecție. De mai bine de 22 de ani, festivalul este promotorul filmului documentar în România și în lume, fiind o arenă a ideilor, trăirilor și reflexiilor, un spațiu oferit vizionării și dezbaterii.

 

Concertele anului 2016

O serie de artiști internaționali ne vor vizita țara pe parcursul anului, oferind publicului producții ce nu trebuie ratate. Charles Aznavour, supranumit „Frank Sinatra al Franței”, va concerta pentru prima oară în România pe 20 februarie 2016, la Romexpo, în cadrul ultimului său turneu din carieră. Este cel mai apreciat artist francofon al tuturor timpurilor, celebrul critic muzical Stephen Holden numindu-l „zeul popului francez”.

André Rieu va concerta în Piața Constituției din București pe 11 iunie 2016, începând cu ora 20.30. Celebrul violonist va fi însoțit de Orchestra Johann Strauss. Concertele lui André Rieu ne-au obișnuit nu doar cu repertoriul bogat de piese clasice, ci și cu entuziasmul și buna dispoziție pe care artistul și orchestra sa reușesc să le transmită.

O altă premieră pentru publicul din România este concertul legendarei trupe Queen, alături de Adam Lambert. Evenimentul va avea loc pe 21 iunie 2016, în Piața Constituției din București. După o primă apariție împreună, în 2009, în finala show-ului American Idol, urmată de o reprezentație memorabilă pe scena MTV Europe Music Awards, Adam Lambert a devenit în foarte scurt timp o prezență nelipsită din formula live a trupei Queen, alături de care a susținut numeroase concerte și show-uri televizate în perioada 2012-2013.

De-a lungul întregului an, pe platforma www.revistatimpul.ro veți găsi mereu informații importante din actualitatea culturală românească.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe