Cinici și kynici în jocul politic al informației

Cristina Voinea Publicat la: 01-02-2016

Orice infrastructură mare și complexă, creată pentru a face regulile jocului și condusă de o elită tehnocrată va atrage, în mod cert, o seamă de critici și opozanți cu care se va angrena într-un joc „de-a șoarecele și pisica”. Ce îi motivează pe cei din urmă este fie dorința de a cunoaște cum funcționează cu adevărat lucrurile, deci curiozitatea, fie idealul accesului liber la informație și cunoaștere, fie o simplă atracție pentru transgresiune (a unor legi ori a unei puteri bine înrădăcinate). Aceasta poate fi, în esență, povestea multor actori și a interacțiunilor lor în viața socială. Însă două categorii aparte atrag atenția, aceea a celor care fac regulile și dau formă lumii virtuale și a celor care contestă statu-quoul cyberspace-ului.

Internetul este peste tot, iar acolo unde nu e, mulți dintre noi ar simți că ceva foarte important lipsește. Pentru nativii digitali și nu numai, internetul nu a adus doar un liber acces la informație și posibilitatea de interacțiune cu ceilalți, ci un nou mod de a fi în lume. Însă internetul nu este mai mult decât o rețea de rețele, computere conectate unul la altul printr-o infrastructură fizică. Este important cu ce semnificație îl învestim, căci ea va determina în ce scopuri va fi folosită această mare rețea de rețele. Internetul oferă acces liber la informație și posibilitatea de reuniune digitală cu utilizatori din toate colțurile lumii. Însă, în același timp, netul este instrumentul perfect pentru diverse tipuri de monopoluri impuse de corporații și pentru supravegherea guvernamentală. Astfel, se conturează două categorii ale lumii digitale, două tabere active: cei care doresc să ne țină captivi și cei care vor să se (ori să ne) elibereze. În mod clar, în prima categorie ar intra marile corporații a căror activitate penetrează încet, dar sigur mediul virtual, împreună cu guvernele. Firul comun care le leagă este instrumentalizarea internetului în scopuri mercantile ori politice și totodată ascunderea acestor mecanisme. În cea de-a doua categorie intră hackerii etici, care luptă pentru dreptul fiecărui utilizator de a decide ce se întâmplă cu activitatea și urmele lăsate pe internet, cu scopul final de a face transparente, pe cât posibil, puterea și exercitarea ei.

Putem regăsi două categorii de cinici în mediul virtual: pe de o parte, avem kynismul antic, asimilat de hackeri, ale cărui coordonate axiologice sunt suveranitatea individuală (autarhia), spunerea adevărului (parrhesia) și autosuficiența/disciplina (askesis). De cealaltă parte, există cinismul politicii contemporane și al celor care fac această politică și care se remarcă prin încercarea de ascundere a mecanismelor puterii și desconsiderarea utilizatorilor ori cetățenilor.

Întâlnirea între kynism și hacking are loc pe palierul vieții politice, mai precis, al sfidării acesteia. Având ca principiu director libertatea de exprimare și accesul liber la informație, hackerii folosesc codul pentru a transcende legile care servesc drept o barieră în calea accesului la informație ori a liberei exprimări. Fie că o fac în mod legal sau nu, hackerii expun adesea vulnerabilități și lacune în sistemele tehnologice existente, în scopul atragerii atenției publicului asupra acestor probleme. Este un proces similar contestării de către kynici a regulilor și normelor care sufocau cetățenii atenieni, depărtându-i de autarhie. Nici kynicul și nici hackerul nu sunt complici ai puterii tocmai datorită aversiunii lor față de norme și reguli în care omul de rând riscă să fie socializat, pierzându-și libertatea.

Astfel, în raport cu cinismul politicienilor și al politicii contemporane, care încearcă să păstreze „masca ideologică” cu al său caracter antisocial, dar perfect integrat în viața socială, apare kynismul hackerilor, rezistența, atitudinea curajoasă care nu acceptă nimic de-a gata și care își asumă rolul de a „urla” ceea ce cinicii moderni ai politicii trec sub tăcere.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe