Retention, prima expoziție a Gabrielei Bodin în România

Adina Scutelnicu Publicat la: 17-02-2016

Institutul Cultural Român, cu sprijinul Tiny Griffon Gallery și ArCUB Gabroveni, a organizat vineri, 12 februarie, vernisajul primei expoziții personale, Retention, a pictoriței Gabriela Bodin în România. Evenimentul a fost prezentat de Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român și de Cristina Simion, curatorul expoziției.

Mai cunoscută în străinătate decât în țara natală, Gabriela Bodin a avut expoziții în Italia – țara de adopție –, Germania, Anglia, Egipt, China și este posesoarea a numeroase premii internaționale de pictură. S-a născut în 1983 la Focșani, unde a și început studiile de artă la liceul de profil, „Gheorghe Tattarescu”.

La vârsta de 17 ani și-a urmat părinții plecați la muncă în Italia. Ajunsă la Roma, Gabriela s-a înscris la unul dintre liceele de artă, încercând să-și urmeze destinul artistic. Din păcate, n-a rezistat decât trei luni. A fost izolată și respinsă din cauza imposibilității de a se exprima fluent în limba italiană. Silită să părăsească școala, Gabriela Bodin a făcut o vreme diverse munci necalificate, după care a abordat pentru câteva luni o serie de cursuri de design vestimentar. De lumea modei s-a despărțit rapid, fără păreri de rău, în momentul în care și-a dat seama că nu e ceea ce caută, apoi a intrat într-o perioadă tulbure, în care n-a mai pictat deloc și s-a întreținut muncind într-o fabrică. L-a cunoscut pe viitorul ei soț, care a încurajat-o să se reapuce de pictură. Încet și cu mult efort, lucrurile au început să se schimbe, iar după patru ani a avut prima sa expoziție personală, la Galeria „Olrado da Pont” din Lodi, Italia. Dar artistul din ea a rămas marcat, iar pictura Gabrielei este caracterizată de personaje aflate în spații incomode, pustii, ca niște celule. Ochii din portretele ei sunt triști, iar privirile sunt fără expresie, dezvăluind singurătatea profundă, teama, anxietatea. Liniile sunt dure, scurte, rar sinuoase, dar cu o expresivitate specială în peisajul figurativ contemporan.

Retention e o colecție de momente rare, surprinse înaintea dezastrului indus de trecerea implacabilă a timpului: aisberguri înainte de prăbușire, portrete tinere, înainte ca procesul îmbătrânirii să altereze ireversibil figura, un uriaș crocodil înainte de atac. Expoziția e o colecție tematică incluzând lucrări din mai multe perioade creative, ultima serie, cea a aisbergurilor, fiind prezentată în premieră publicului din România”, a menționat Cristina Simion, curatorul expoziției.

Gabriela Bodin ne-a declarat că evenimentul a fost foarte bine organizat și că a fost încântată să constate că sala, din întâmplare, a fost cât se poate de bine racordată la tonalitatea lucrărilor ei. „Sunt bucuroasă că am putut să revin în țară în calitate de artistă și mi-a plăcut cum am regăsit România. Am fost surprinsă că tinerii aici sunt educați și informați și sunt mândră de asta”, ne-a mai precizat Gabriela Bodin.

Retention va putea fi văzută la ArCUB Gabroveni până pe data de 25 februarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe