Scriitorul ieșean Cătălin Mihuleac vine la dialog cu studenţii de la Jurnalism şi cititorii ieşeni

Comunicat de presă Publicat la: 18-02-2016

Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi (ASJ) continuă seria de întâlniri cu „Scriitorul lunii”, în cadrul celei de-a II-a ediții a evenimentului. Invitatul special este scriitorul Cătălin Mihuleac, care se va întâlni cu studenţii de la Jurnalism şi cu cititorii din Iaşi vineri, 26 februarie, în Sala „B.P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU Iaşi). Evenimentul va începe la ora 17.00, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.

Această întâlnire face parte din campania „Şezi blând şi citeşte”, derulată, începând cu anul 2013, atât în mediul online, cât şi offline. Campania promovează în mediul studenţesc ieşean şi nu numai lectura şi scriitorii contemporani. „Scriitorul lunii” este gândit în termenii susţinerii şi promovării operelor ieşene, invitând publicul cititor şi studenţii de la Jurnalism la întâlnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele târg al Ieşilor”. „Unul dintre principalele motive care ne determină să realizăm acest proiect se datorează faptului că, în prezent, promovarea lecturii este susținută mai mult online, iar noi vrem să readucem lectura şi beneficiile ei în spațiul offline”, precizează iniţiatorii evenimentului, membri ai ASJ.

Evenimentul va avea o periodicitate lunară şi este realizat cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

Organizatori: Asociația Studenților Jurnaliști din Iași

Parteneri media: Agerpres, Suplimentul de Cultură, TIMPUL, Evenimentul Regional al Moldovei, AltIaşi, Ziarul de Iaşi, Tele M, 360.uaic.ro

Partener principal: Biblioteca Centrală Universitare „Mihai Eminescu”

Partener: Editura Cartea Românească

Întâlnirea de vineri, 26 februarie va fi moderată de jurnalistul Andrei Giurgia, iar discuția se va îndrepta, în special, spre cel mai nou roman al lui Cătălin Mihuleac – America de peste pogrom, care a apărut la Editura Cartea Românească în 2015. Se vor pune în discuţie teme ca: paralelismul dintre două lumi, tranziţia nativităţii: nostalgia sufletelor second-hand, lume la „mâna a doua”, transpunerea trecutului în prezent, evreii şi restul lumii, istoria ascunsă a pogromului. De asemenea, vor fi abordate și teme contemporane, precum America – poarta spre o lume mai bună, omul din spatele cărţii, relaţia scriitorului cu jurnaliştii şi criticii literari, necesitatea susţinerii media în cadrul promovării operelor literare contemporane. În cadrul discuțiilor vor fi prezenți şi jurnaliştii locali dedicaţi domeniului cultural.

Odată cu întâlnirea dedicată scriitorului și romanului, se vor aminti și reperele importante pentru Iași și România din istoria tristă a evreilor români, care deseori a fost „omisă” din manualele și orele de istorie: comemorarea în 2016 a 75 de ani de la pogromul din Iași și preluarea tot în 2016, de către România, a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Pentru informații referitoare la pogromul de la Iași, recomandăm site-ul specializat www.pogromuldelaiasi.ro.

 

Cătălin Mihuleac este un cunoscut publicist, autor de articole şi pamflete în diverse publicaţii din Iaşi şi din România, precum România literară, Timpul, Convorbiri literare ș.a. A debutat ca scriitor în anul 1995, cu povestirea Universitatea Matilda în revista Timpul. Scriitorul a susținut o teză de doctorat despre jurnalism, ca o „datorie” față de tinerețea sa ziaristică, cu titlul Pamfletul și tableta. Jurnalism sau literatură?, publicată la Editura Universității „Al.I. Cuza” din Iași, 2009.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe