Albumul „DOR de ROST” va fi lansat la Iași

COMUNICAT DE PRESĂ Publicat la: 09-03-2016

Artistul fotograf Răzvan Voiculescu va prezenta conceptul „ROST – esențe, gusturi și stări românești”

Cel mai nou album de fotografie semnat Răzvan Voiculescu – „Dor de ROST” va fi lansat și la Iași, miercuri, 16 martie, de la ora 18.00, în incinta Hotelului Moldova Iași. Lansarea va fi prilejuită de o prezentare susținută de George Bondor, redactor-șef la revista Timpul. Evenimentul va include și proiecția/vizionarea scurtmetrajului Dor de rost.

Invitație video aici.

La doi ani de la momentul lansării albumului de fotografie ROST – Esențe și gusturi românești, Răzvan Voiculescu revine cu partea a doua (și ultima) din acest proiect, intitulată, sugestiv, Dor de ROST. Autorul îl consideră piesa de încheiere și cea mai amplă din seria dedicată satului tradițional, serie din care au mai făcut parte și albumele România – Ținuta umilă a splendorii și Țara Lăpușului – Destine încrustate.

 

DOR de ROST.

Orizontul privirilor românești

(prezentarea proiectului – album de fotografie și film)

Se spune că, atunci când ne naştem, uităm tot ce era esențial de ştiut. Şi apoi ne ia o viaţă întreagă să învăţăm din nou. Albumul DOR de ROST, ca şi ROST, cel de dinaintea lui (cu care împarte aceeaşi poveste, dar nu şi aceleaşi poveşti), e o colecţie de căutări.

„Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi, cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată, într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată, într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi, nu de puţine ori, într-un blid aburind…

Și, dacă mi-e îngăduit să-mi doresc ceva, după ce veţi parcurge acest album, e vorba de un singur lucru: porniţi la drum! Cu siguranţă, veţi găsi comori. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”.

Acestea sunt cuvintele cu care fotograful Răzvan Voiculescu îi întâmpină pe cei ce deschid cel mai recent album al său.

DOR de ROST a fost lansat la sfârșitul lui 2015 – doi ani după prima parte a aceluiași proiect, intitulată ROST – esențe, gusturi și stări românești.

Ca și volumul anterior, este impresionant: 320 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.

E un album prin care, odată ce îl parcurgi, vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care, în vuietul vieții contemporane, mulți o credeam pierdută: satul românesc în viziunea lui Răzvan Voiculescu. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, „ale noastre”.

 

ROST în românescul nostru de toate zilele

Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca punct de început ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meşteșugurile tradiționale se pierd, încet-încet. Dar, totodată, și spiritul vieții din satul tradițional, cu orânduirea, crezul și tradiția lui.

Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia, nu au pe nimeni care să-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar complet uitaţi – să nu mai existe mâine.

Răzvan Voiculescu și-a propus ca, prin obiectele de artă fotografică pe care le creează, să aducă în faţa publicului poveştile şi chipurile acestor oameni.

Mai mult, albumul este însoțit de o hartă artizanală a „Păstrători de Rost” și de un DVD cu un scurtmetraj.

Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de „eroi”: autentici, umani, uneori plini de riduri, dar și de povești.

În ultimă instanță, proiectul este unul de apropiere și de recunoaștere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă și de re-însușire de către publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce țin de identitatea noastră.

Pachetul DOR de ROST (album de fotografie + DVD + hartă) poate fi achizițonat prin studioul lui Răzvan Voiculescu.

 

Contact: razvanav@yahoo.com

facebook.com/ROSTromanesc

Text: Silvia Dogaru

Fotografie: Răzvan Voiculescu

Film de: Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu

 

Eveniment susținut de Asociația Studenților Jurnaliști Iași

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe