Discursul directorului revistei de cultură contemporană TIMPUL la Ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj Galei „Oamenii Timpului” de către ASR Margareta, Custodele Coroanei Române

Daniel Șandru Publicat la: 28-03-2016

Castelul Regal Peleș, 26 martie 2016

 

 

Alteța Voastră Regală,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

 

 

În Anul Regal, la momentul în care Casa Regală a României aniversează 135 de ani de la fondarea Regatului, sărbătorind totodată ziua de naștere a Alteței Sale Regale Margareta, Custodele Coroanei, precum și Ziua Crucii Casei Regale a României, un proiect cultural inițiat în urmă cu trei ani în Capitala Moldovei își împlinește destinul său național.

Unicitatea acestui proiect ține nu doar de faptul că a fost configurat de o publicație culturală, ci și de acela de a fi reușit să cumuleze într-o perioadă atât de scurtă multiple energii, venite din zone variate ale societății.

Ceea ce a plecat la drum ca o dorință de a răspunde unei provocări, aceea de a identifica reperele axiologice anuale din zece domenii (Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Memorie și Istorie, Diplomație Publică, Societate Civilă, Jurnalism, Tinere Valori, Sănătate și Antreprenoriat) s-a transformat într-un proiect de anvergură, al cărui spirit este dat de pasiunea pentru lucrurile cu adevărat importante.

E o pasiune împărtășită de colegii din redacția revistei de cultură contemporană Timpul, ca inițiatoare a Campaniei „Oamenii Timpului”, de cei din Asociația Revistei, ca organizatoare a acesteia, precum și de cei de la Editura Adenium, care este producătorul său.

E, în același timp, o pasiune pe care am reușit să o transferăm tuturor partenerilor noștri instituționali, economici, academici și media, ca și publicului care ne-a fost alături de-a lungul tuturor etapelor acestui demers.

Este, nu în ultimul rând, o pasiune a recunoașterii meritelor semenilor noștri, cei care, dată fiind bulversarea valorilor din societatea românească, nu ocupă prim-planul, merite pentru efortul comun de a întreține normalitatea socială.

Regăsirea normalității sociale se bazează, în chip neîndoios, pe un efort de recuperare a tradiției, iar Coroana Română reprezintă, în acest sens, o instituție fundamentală a istoriei noastre, fiind un simbol al unității și echilibrului, simbol aflat sub zodia continuității ce transcende vremurile.

Deloc întâmplător, Casa Regală reprezintă pilonul instituțional de la care plecând, în urmă cu 150 de ani, începea construcția României moderne. De asemenea, acum 150 de ani era fondată Academia Română, pilonul educațional al societății românești. La 10 ani distanță, pe 15 martie 1876, apărea publicația Timpul, ca „ziar politic, cultural, comercial și industrial”, care, tutelat de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ioan Luca Caragiale, a devenit nu doar un pilon informațional, ci și un laborator jurnalistic al nașterii limbii române moderne.

În mesajul de Crăciun adresat anul trecut Națiunii Sale, Majestatea Sa Regele Mihai I îi anunța pe tinerii noștri: „Timpul României voastre a început!”. Situați în prezent, acest mesaj ne dă și nouă deplina încredere de a privi spre viitor.

Astăzi, așa cum Alteța Sa Regală Margareta, Custodele Coroanei Române, ne-a transmis cu ocazia aniversării a 140 de ani de la fondarea publicației, Revista Timpul „își ia drept pavăză Coroana”.

Înaltul Patronaj Regal al Custodelui Coroanei acordat Galei „Oamenii Timpului” este și o mărturie în acest sens, fapt pentru care îndreptăm profunda noastră recunoștință către Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu al României. Este totodată o copleșitoare onoare, care ne obligă în cel mai nobil mod.

La mulți ani Casei Regale a României, la mulți ani Alteței Sale Regale Margareta, Custodele Coroanei Române, la mulți ani revistei Timpul!

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe